Καμιά απάντηση για τα χρέη του θα μας δώσει ο δήμαρχος;

Εδώ και καιρό έχουμε δημοσιοποιήσει στοιχεία με βάση τα οποία το όνομα του δήμαρχου Γιάννη Βούρου περιλαμβάνεται στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, την οποία έχει αναρτημένη στο διαδίκτυο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων έγινε στις 10/7/2019. Με βάση τα στοιχεία αυτά η οφειλή του Γ.Β. είναι 521.199,57 ευρώ.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποια απάντηση του δήμαρχου για το προσωπικό του χρέος, το οποίο τον κατατάσσει στους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου.

Την μόνη (έμμεση) απάντηση διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της φιλικής του ιστοσελίδας Filaidona:

«Σε ερώτημα που απευθύναμε στον Δήμαρχο, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με χρέος του προς το Δημόσιο, μας ενημέρωσε ότι οι προσωπικές του υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν αυτές του μέσου πολίτη και τα ποσά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το θέμα δε, το οποίο θα λυθεί δικαστικά, έχει προκύψει από συμμετοχή του σε εταιρεία».

Επειδή ο κ. Βούρος φαίνεται να αμφισβητεί τις οφειλές που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και ισχυρίζεται ότι οι υποχρεώσεις του «δεν υπερβαίνουν αυτές του μέσου πολίτη», θα περιμέναμε μια αναλυτικότερη ενημέρωση, για ένα θέμα το οποίο άπτεται άμεσα των καθηκόντων του ως δημόσιο πρόσωπο.

Και εξηγούμαστε: ο δήμαρχος της πόλης μας, ο οποίος αμείβεται από το ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να είναι οφειλέτης του δημοσίου με εκκρεμείς και αρρύθμιστες οφειλές τέτοιου ύψους, χωρίς να τρέχει τίποτα; Όταν ένας πολίτης με εκκρεμείς και αρρύθμιστες οφειλές δεν μπορεί να λάβει ούτε φορολογική ενημερότητα από τις φορολογικές αρχές για να διεκπεραιώσει μια απλή συναλλαγή, να υπογράψει μια σύμβαση, ένα συμβόλαιο, ένας δήμαρχος μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του ανεμπόδιστα;

Κι επειδή τα χρέη αυτά αφορούν τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια (το όνομα του Γ.Β. συμπεριλαμβανόταν και στη λίστα της ΑΑΔΕ του 2018, η οποία αφορά πρόσωπα που για ένα τουλάχιστον έτος πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους), θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν η δημιουργία αυτών των χρεών έλκει την ιστορία της από την εποχή που ο ίδιος ήταν διορισμένος σε ανώτατη διοικητική θέση του ελληνικού Δημοσίου (μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ήταν πρόεδρος του ΚΘΒΕ). Γιατί πραγματικά θα ήταν πρόκληση (και μάλλον παράνομο) ένας πολίτης με οφειλές στο Δημόσιο να διορίζεται στέλεχος ενός δημόσιου οργανισμού και να μισθοδοτείται από το Δημόσιο. Όπως έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο συσσωρεύτηκαν αυτά τα χρέη, αφού ο ίδιος τα αποδίδει σε συμμετοχή του σε εταιρεία. Γιατί ανάλογα με την πηγή του χρέους υπάρχει και η αντίστοιχη ηθική φόρτιση (ή απαξία). Αν δηλ. το χρέος είναι π.χ. «εισπρατόμμενος και μη αποδιδόμενος ΦΠΑ», τότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι πρόκειται όχι απλά για χρέος, αλλά και για ποινικά κολάσιμη πράξη.

Να περιμένουμε κάποια απάντηση; Ή ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι δεν αφορά τους δημότες η προσωπική του σχέση με το Δημόσιο;

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *