Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας

Εμφανίστηκε επιτέλους η πρόσφατα ανακοινωθείσα πλειοψηφία του Δήμου στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Βούρος, Γρετζελιάς, Κωνσταντινίδης και Κοπελούσος, εμφανίστηκαν – με κάποιες διαρροές βέβαια – ως ψυχή μία στην εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης του Δήμου, φτάνοντας τον αριθμό 18 στους 33 δημοτικούς συμβούλους.

Είναι όμως συμπολίτευση; Σύμφωνα με τα λεγόμενά των κ. Γρετζελιά και Κωνσταντινίδη, οι παρατάξεις τους «συνεργάζονται, αλλά κρατούν την αυτονομία τους». Δηλαδή, πρώτα κατέλαβαν τις έμμισθες θέσεις στο Δήμο, ύστερα δηλώνονται από δελτίο τύπου του Βούρου ως τμήμα της πλειοψηφίας, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο κρατούν την «αυτονομία τους».

Την αυτονομία τους από τι; Αυτό θα είχε νόημα αν υπήρχε πλαίσιο συμφωνίας στη συγκρότηση της πλειοψηφίας, όπου ξεκαθαριζόταν ποια είναι τα κοινά σημεία των 4 παρατάξεων στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί. Εκεί θα νοούνταν αυτονομία, εφόσον θα αναδεικνύονταν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, γύρω από τα οποία κάθε παράταξη διατηρούσε τις θέσεις της. Φυσικά δεν είδαμε τίποτα από αυτά, ούτε φυσικά πρόκειται να δούμε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπήκε στη συζήτηση από την προεκλογική κιόλας περίοδο, εκεί που πρέπει να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα σημερινά ερωτήματα.

Οι Γρετζελιάς και Κοπελούσος έσπευσαν να δηλώσουν στήριξη στο 2ο γύρο στον Βούρο, παρά τις επίσημες συναντήσεις που είχαν κάνει με το Βασιλόπουλο και τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους. Οι παρατάξεις Τομπούλογλου, Κωνσταντινίδη δεν έδωσαν δημόσια γραμμή, ενώ το ΚΚΕ δεν βρήκε κανένα δίλημμα, καλώντας τον κόσμο του σε άκυρο – αποχή. Τι σήμαινε πρακτικά αυτό; Ότι ο Βούρος πήγαινε στο 2ο γύρο με τον αέρα της κυβερνησιμότητας του Δήμου την επόμενη μέρα, αφού εξασφάλιζε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια όμως υπήρξαν δύο απρόοπτα: Οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του Γρετζελιά ως ανταλλάγματα στις υπηρεσίες που προσέφερε, ζητώντας τον ουρανό με τ’ άστρα και η ανεξαρτητοποίηση Ουσταμπασίδη. Δηλαδή, ο Γρετζελιάς ενέτεινε τα παζάρια με το Βούρο, τη στιγμή που είχε αποδυναμωθεί κατά μία έδρα και άρα δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού αθροιστικά Βούρος, Κοπελούσος και Γρετζελιάς έχουν 16 έδρες στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζεται η σύμπραξη ακόμα μίας παράταξης για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος λειτούργησε ως από μηχανής Θεός στην ανάγκη του Βούρου να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: γιατί ο Βούρος χρειάζεται την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η κυβέρνηση, προχωρώντας σε θερινό πραξικόπημα, έδωσε υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και μεγάλη πλειοψηφία στο δήμαρχο, ακυρώνοντας το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως αυτό δεν αρκεί, αφού χρειάζεται ο μανδύας της συναίνεσης σε σκληρές αποφάσεις που αναμένεται να έρθουν και αφορούν στον Ποδονίφτη, το άλσος, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, την τύχη της περιοχής στη Μπριτάνια/Τεγόπουλο και πολλά άλλα. Δεν είναι δυνατόν στρατηγικής σημασίας θέματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών να εγκρίνονται από 4 ή 5 άτομα στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Γι’ αυτό και επιχείρησαν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Υπάρχει και ένας σοβαρότερος λόγος όμως, και αυτός έχει να κάνει με το τι πραγματικά θα επιχειρηθεί να χτιστεί στο Δήμο μας τα επόμενα χρόνια. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Βούρος. Τις κέρδισε ο Μελισσανίδης, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, αξιοποιώντας το πολιτικό κλίμα της εποχής και τις αδυναμίες της διοίκησης Βασιλόπουλου. Όπως αντίστοιχα, τις εκλογές στον Πειραιά τις κέρδισε ο Μαρινάκης. Δεν ήταν όμως η συντριπτική νίκη που περίμεναν και προανήγγελαν. Η Δύναμη Πολιτών εμφανίστηκε πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι νόμιζαν, περνώντας στο 2ο γύρο και παλεύοντας μέχρι τέλους για τη νίκη μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Γι’ αυτό και ο μεγάλος τους στόχος είναι να περιθωριοποιηθεί πλήρως ο Βασιλόπουλος τα επόμενα χρόνια, βρίσκοντας πρόθυμους στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να παίξουν το παιχνίδι του Βούρου και της διοίκησης Μελισσανίδη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενσωμάτωση Κωνσταντινίδη και Γρετζελιά, οι οποίοι όμως θα υποστούν φθορά πολύ γρήγορα από τις επιλογές τους.

Όσοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους, πρέπει να γνωρίζουν ότι στην κοινωνία αυτή υπάρχει ακόμα περισσή αξιοπρέπεια και εντιμότητα, ώστε να γίνουν αντιληπτά – αργά ή γρήγορα – τα παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη της. 3 παρατάξεις συνεργάστηκαν με την παράταξη του κ. Βούρου, που υποστηρίχθηκε ανοιχτά και σθεναρά από το μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη και όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της περιοχής. Είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι δικαίωμά τους όμως να μεταπηδούν από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση συναλλασσόμενοι αποκλειστικά για προσωπικά ανταλλάγματα, χωρίς καν να νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν σημεία σύγκλισης στην τοπική κοινωνία για το σχέδιο που θα εφαρμόσουν. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιο δεν υπάρχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο Βούρου, κάτι που σημαίνει ότι γρήγορα θα τελειώσει ο μήνας του μέλιτος και θα αρχίσουν τα προβλήματα της πραγματικής ζωής, όπου όλοι θα κριθούν από τη στάση τους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 Σχόλια

 1. Είδατε φωτογραφίες «παραγόντων» σήμερα από τα σχολεία στα δυο γραφεία τύπου του Βούρου;
  (Κατά τ´ άλλα σας έφταιγε η Παπαλουκά για τις σέλφι) .
  Μιλάμε οι άνθρωποι το τερμάτισαν. Πήγαν στους αγιασμούς λες και ήταν γκαλά. Σε κάθε σχολείο είχαν κι από ένα προσωπικό παπαράτσι.

  Το αμίμητο: ο Κόκος ευχήθηκε επί λέξη: «καλή σαιζόν».
  (πάλι καλά δηλαδή που δεν ευχήθηκε καλή σαιζλονγκ)

  Ναι βρε! Θα τη σηκώσουμε τη κούπα.

 2. Μια παρατήρηση…

  Γράφετε σε κάποιο σημείο για «πρόθυμους στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να παίξουν το παιχνίδι του Βούρου και της διοίκησης Μελισσανίδη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενσωμάτωση Κωνσταντινίδη και Γρετζελιά».

  Ο Γρετζελιάς ο ίδιος δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί όχι απλά νεοδημοκράτης πια, αλλά και προσωπικός θαυμαστής του Μητσοτάκη. Οπότε κακώς τον χρεώνετε στην αριστερά και στην κεντροαριστερά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *