Μία δημοτική αρχή με μοναδικό συνεκτικό ιστό την ικανοποίηση μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και προσωπικών φιλοδοξιών

Έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες από την εκλογή του κ. Βούρου στο δημαρχιακό θώκο. Στο διάστημα αυτό παραχώρησε 3-4 συνεντεύξεις και έκανε και κάποιες δηλώσεις.

Σταχυολογώντας τες, διαπιστώνει κανείς δύο βασικές θέσεις:

A. H λύση στην υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών είναι τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Β. Tο άλσος πρέπει να γίνει κήπος του γηπέδου της ΑΕΚ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Αν και από αυτές τις τοποθετήσεις διακρίνει κανείς τη συμμόρφωση του νέου δημάρχου με μία ακραία νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει ένα μικρό κράτος ως απλό μεσολαβητή για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν αναδεικνύεται κανένα σαφές σχέδιο δράσης για το Δήμο μας.

Περιμέναμε την ορκωμοσία του νέου δημάρχου, μήπως και διαφωτιστούμε έτι περαιτέρω από τις γενικολογίες του προεκλογικού του προγράμματος. Επί ματαίω όμως. Ακόμα και η κ. Γαϊτανά, όταν ορκίστηκε, είχε δηλώσει τις προτεραιότητες και τις προθέσεις της για μια σειρά από ζητήματα στην πόλη μας. Για τον Βασιλόπουλο, δεν το συζητάμε καν, αφού παρουσίασε ατζέντα 100 ημερών και των προτεραιοτήτων της πολιτικής του προωθώντας άμεσα την ίδρυση νέου κοινωνικού παντοπωλείου, φαρμακείου και δεκατιανού στα σχολεία. Ο κ. Βούρος απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιοδήποτε στίγμα αναφορικά με την πολιτική που θα ασκήσει στην πόλη μας την ερχόμενη τετραετία, πέρα από αφηρημένες επικλήσεις στην ανάγκη για ασφάλεια (sic…) και καθαριότητα στην πόλη.

Ο κ. Βούρος, εκτός από ηθοποιός, είναι και πολιτικό πρόσωπο με μια διαδρομή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, προλαβαίνοντας μάλιστα ως βουλευτής να ψηφίσει και την υπαγωγή της χώρας μας στο 1ο μνημόνιο. Γι΄αυτό και οι νεφελώδεις τοποθετήσεις του μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι.

Κρυφή ατζέντα και παζάρια για τα επιμέρους

Είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκολλητική ουσία της παράταξης Βούρου – και μετέπειτα Γρετζελιά και Κοπελούσου – είναι η βούληση του Δ. Μελισανίδη να απαλλαγεί από μία δημοτική αρχή, η οποία δεν παραδόθηκε άνευ όρων στα σχέδιά του για την πόλη. Γι’ αυτό και είδαμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο ανθρώπους που δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους για δεκαετίες (π.χ. Κουτσάκης και Πλάτανος), ανθρώπους που δεν τρέφει καμία εκτίμηση ο ένας για τον άλλο (Γεωργαμλής και Κοσκολέτος), ανθρώπους που αναφέρονταν ο ένας για τον άλλο με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς δημόσια (Βούρος και Γρετζελιάς) να συνωστίζονται σε ένα συνονθύλευμα με μοναδικό σκοπό την εξουσία. Τα κατάφεραν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ τους διευκόλυνε ώστε να παρακάμψουν τυχόν αδυναμία συγκρότησης πλειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, προβαίνοντας σε μία αντιδημοκρατική ρύθμιση, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού μετά το παιχνίδι και με αναδρομική ισχύ (δηλαδή, σα να δοθεί πέναλτι ή αποβολή παίχτη μετά το παιχνίδι, αλλάζοντας τους κανονισμούς εκ των υστέρων…).

Συνιστά όμως πρόταση για την πόλη τα αλισβερίσια μεταξύ τοπικών παραγόντων υπό την καθοδήγηση ενός μεγάλου επιχειρηματικού παράγοντα;

Όχι. Γι’ αυτό και με το καλημέρα βλέπουμε την αδυναμία ανακοίνωσης όλων των αντιδημάρχων μονομιάς και τις αντικρουόμενες πληροφορίες μεταξύ του επίσημου γραφείου Τύπου του κ. Βούρου και του ανεπίσημου (fx news). Τα παζάρια και οι συνεδριάσεις δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, όμως λευκός καπνός ακόμη δεν έχει βγει για το σύνολο των θέσεων.

Ο Πολίτης είχε έγκαιρα ενημερώσει ότι οι μόνοι σίγουροι σε θέση αντιδημάρχων είναι οι κ. Κουτσάκης και Κανταρέλης, αφού ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες το γάλα ανάμεσα σε ανθρώπους που αδυνατούν να διατυπώσουν μία στοιχειώδη πολιτική θέση, κατά πόσο μάλλον να ασκήσουν διοίκηση. Ο Πολίτης επιβεβαιώθηκε επίσης – παρά τα δύο δελτία τύπου (!!!) της παράταξης Βούρου – για την εκρηκτική ανισορροπία της λυκοσυμμαχίας Βούρου – Γρετζελιά. Μπορούμε βεβαίως από τώρα να προβλέψουμε ότι όσο και αν αντιπαθούν τον κ. Γρετζελιά, θα υποστούν το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι τέλους αποδεχόμενοι κάθε λογής τερτίπι του ανθρώπου που τους έδωσε αέρα νίκης στις εκλογές του 2ου γύρου.

Τελικά υπάρχει σημείο συμφωνίας μεταξύ των προαναφερόμενων που καλούνται να διοικήσουν το Δήμο; Πιθανότατα ναι. Υπάρχει μία ατζέντα διαμορφωμένη προκαταβολικά και εκτός πόλης την οποία Βούρος, Γρετζελιάς και Κοπελούσος υποχρεωτικά θα εφαρμόσουν, και αυτή αφορά: στο μέλλον του Ποδονίφτη που σχεδιάζεται πλήρες τσιμέντωμα, στην τύχη του άλσους και της (συν)διαχείρισής του από ιδιώτες, στην υπογειοποίηση νέου δρόμου κάτω από την αποφασισμένη υπογειοποίηση (Χρυσοστόμου Σμύρνης), στην επιχειρηματική εκμετάλλευση της περιοχής Μπριτάνια, Τεγόπουλου μέχρι και την Κολούμπια, στην αλλαγή (επί τω χείρω) συντελεστών δόμησης και κυρίως χρήσεων γης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, στα (μειωμένα) δημοτικά τέλη που θα πληρώνει το νέο γήπεδο και στην ασυδοσία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εδώ προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι ο κ. Κοσκολέτος, που ως επαγγελματίας έχει εκδόσει άδειες καταστημάτων και έχει υπαγάγει αυθαιρεσίες τους στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων ορίζεται εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας…).

Στο βαθμό που η δημοτική αρχή υλοποιεί με σταθερά βήματα αυτήν την ατζέντα θα κερδίζει πόντους ελευθερίας ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει επιμέρους επιδιώξεις και να εξασφαλίσει εσωτερική ισορροπία. Ποια είναι αυτά; η διαχείριση των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου, η κατανομή των προμηθειών, η αποδοχή δωρεών και χορηγιών, ο τρόπος κατάρτισης και ανάθεσης μελετών, καθώς και η κατάρτιση όρων για τα έργα που πρόκειται να προχωρήσουν. Και πάλι όμως, εδώ οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα αλληλοσυγκρουόμενα, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι όλα αυτά δεν θα γίνονται εν κενώ, αλλά απέναντι σε ανθρώπους που θα έχουν συμμετοχή στα όργανα, που θα μελετούν τις εισηγήσεις, έχοντας την δυνατότητα να αντιληφθούν ποιο είναι το διακύβευμα κάθε φορά. Γι’ αυτό και η τωρινή δημοτική περίοδος προμηνύεται ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

 1. Εξαιρετικό άρθρο.

  Ακτινογραφεί με σαφήνεια την υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση για τον τόπο μας.

  Οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις τοπικά, αλλά και μεμονωμένα κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος πολίτης, οφείλουν να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά στο εξής και να γίνουν όπου και όπως μπορούν «άμμος στο γρανάζι» των σχεδιασμών υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας για τα κέρδη και τα οφέλη μιας χούφτας ανθρώπων που δεν ζουν καν εδώ.

  Καλό κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους τους εκλεγμένους της Δύναμης Πολιτών. Κυρίως για τις προκλήσεις και το μπούλινγκ που θα δεχτούν από τους «νικητές», κάποιοι εκ των οποίων έχουν αποδείξει ότι φλερτάρουν με το να ξεπεράσουν την γραμμή που οδηγεί στο λούμπεν.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, αναμφίβολα μια ήττα είναι πάντα ήττα, όσο κι αν ωραιοποιηθεί.
  Μέχρι την επόμενη μάχη.
  Αυτή των δημοτικών εκλογών του 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *