Γιατί ενοχλεί η απλή αναλογική;

Μια μεγάλη θεσμική αλλαγή επιχείρησε η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση με τoν Κλεισθένη Ι, αν και την άφησε μισή και ανολοκλήρωτη. Εισήγαγε την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αφήνοντας όμως το δεύτερο γύρο για την άμεση εκλογή δημάρχου με όριο την απόλυτη πλειοψηφία. Έστω κι έτσι όμως η εκλογή για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά των δημοτικών συμβουλίων χωρίς την αντιδημοκρατική και καλπονοθευτική πριμοδότηση του πρώτου συνδυασμού με τα 2/3 των συμβούλων είναι μια άσκηση αντιστοίχισης των αιρετών οργάνων στη λαϊκή βούληση.

Κι όμως, όλος ο μηχανισμός των «επαγγελματιών» αιρετών έσπευσε να αντιδράσει στο αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του συστήματος. Η γνήσια και δημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής ψήφου στις έδρες των συμβουλίων βαφτίστηκε «πρόβλημα κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών. Ήδη προεκλογικά η ΚΕΔΕ με πρωτοστάτες τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ετοίμασαν αλλαγές στο νόμο, με στόχο να μπορούν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι να αποκτήσουν πλειοψηφία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής (όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές) και μέχρι τότε απεργάζονται λύσεις για να ξεπεραστεί το «πρόβλημα κυβερνησιμότητας» (αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο την άλλη Δευτέρα 29/7).

Ποιο είναι το… πρόβλημα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από διάφορους κύκλους στα 2/3 των δήμων οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν έχουν πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί δήμοι, όπου οι παρατάξεις των εκλεγμένων δημάρχων δεν είναι καν η πρώτη δύναμη.

Ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί το αποτέλεσμα στο Δήμο μας. Η παράταξη «Πολιτών Πολιτεία» του Γιάννη Βούρου διαθέτει 10 συμβούλους στους 33. Η «Δύναμη Πολιτών» διαθέτει 7 συμβούλους, το «Ξανά Μαζί» του Παντελή Γρετζελιά 6, η «Πόλη της καρδιάς μας» του Χάρη Τομπούλογλου 4, η «Λαϊκή Συσπείρωση» 3, η «Πόλης Ενότητα» 2 και ο Χρήστος Κοπελούσος εκλέχθηκε μόνος.

Θεωρητικά για να ληφθεί μια απόφαση απαιτούνται 17 ψήφοι. Ήδη στην διαδικασία του 2ου γύρου υπήρξαν τα γνωστά αλισβερίσια Γρετζελιά και Κοπελούσου με τον Γ. Βούρο, που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν την… πολυπόθητη πλειοψηφία.

Γιατί όμως αυτή η εξέλιξη βαφτίζεται «πρόβλημα»; Τι εμποδίζει την παράταξη του δημάρχου να επιδιώκει μέσα στα συμβούλια συναίνεση άλλων παρατάξεων;

Τι προβλέπει ο Κλεισθένης;

Στον Κλεισθένη προβλέπονται ήδη μια σειρά αλλαγές στα διοικητικά όργανα.

  • Ο Δήμαρχος έχει την δυνατότητα να έρθει σε συμφωνία με τους επικεφαλής άλλων παρατάξεων και να ορίσει ως Αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και από αυτές τις παρατάξεις προκειμένου να εφαρμοστεί ένα κοινό πρόγραμμα άσκησης δημοτικής πολιτικής. Αρκεί ο ορισμός αυτός να εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός. (άρθρο 68)
  • Δίνεται η δυνατότητα σε δημοτικό σύμβουλο που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, να ενταχθεί σε άλλη παράταξη – με σχετική δήλωσή του προς το προεδρείο του Δ.Σ., η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει περισσότερα από 3 μέλη ή από όλα τα μέλη, εφ’ όσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη.
  • Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα παρατάξεων να συνενωθούν και να δημιουργήσουν νέα παράταξη με γραπτή δήλωση προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, την οποία υπογράφει το σύνολο των μελών των συνενούμενων παρατάξεων. (άρθρο 73)
  • Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται σύμβουλος από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αυτή είναι πρώτη, είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη. (άρθρο 71)
  • Ενώ υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αν η θέση του δημάρχου κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό. (άρθρο 69).

Είναι φανερό ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο διαμορφώνονται συνθήκες που δίνουν στον εκάστοτε δήμαρχο τα εργαλεία εκείνα που του επιτρέπουν να διαμορφώσει μια διοικούσα πλειοψηφία.

Γιατί τότε επιμένουν τόσο οι αιρετοί, όσο και η νέα κυβέρνηση να παρέμβουν στο νόμο;

Ο συμβολισμός της απλής αναλογικής

Είναι φανερό ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με οτιδήποτε εισάγει μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα από αυτή της παραδοσιακής συντηρητικής πολιτικής που διαπερνά τη διακυβέρνηση της χώρας μας μεταπολιτευτικά. Γι αυτό και στα πρώτα πράγματα που εξήγγειλε είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και της απλής αναλογικής. Ανεξάρτητα αν από το 2010 η χώρα μας κυβερνάται από συμμαχικές κυβερνήσεις και μόνο ότι η απλή αναλογική διαμορφώθηκε ως αίτημα από το λαϊκό κίνημα τα τελευταία 45 χρόνια και υιοθετήθηκε από την αριστερά, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς που εμφανίζονται περίπου ως νόμιμοι… ιδιοκτήτες και κληρονόμοι της διακυβέρνησης της χώρας μας.

Δεν διστάζουν λοιπόν να μιλούν ανοικτά για μεθοδεύσεις παράκαμψης των δημοτικών συμβουλίων και ισχυροποίησης άλλων οργάνων, όπως η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής, τις οποίες θέλουν να μετατρέψουν σε δημαρχοκεντρικά όργανα και να τους αποδώσουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Μιλώντας ο αρμόδιος υπουργός για την ενδεχόμενη… ακυβερνησία των δήμων, φανερώνει απέχθεια στη λαϊκή βούληση και έλλειψη σεβασμού στη λαϊκή ψήφο. Φθάνει μάλιστα στην ακρότητα να αναζητά παράκαμψη της συνταγματικής επιταγής που ορίζει ως κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο στην αυτοδιοίκηση είναι το δημοτικό συμβούλιο. Είναι τόση η ιδεοληπτική τους εμμονή κατά της απλής αναλογικής που αναζητούν (αντί)συνταγματικά τερτίπια, για να μπορέσουν να καταργήσουν την απλή αναλογική άμεσα από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όσο για τους αιρετούς που αποζητούν τέτοιες θεσμικές αλλαγές – εκτροπές, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ισχυροποίηση του ρόλου του «βλαχοδήμαρχου» (διαβάστε και εδώ).

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *