Επέβαλαν τον υποκατώτατο και τις περικοπές και σήμερα επανέρχονται στο Εργασίας

Με την κατάργηση της αυτονομίας του ΣΕΠΕ, του σώματος των επιθεωρητών εργασίας που αποτελεί ένα αποκούμπι για τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η νέα κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται το ρυθμιστικό ρόλο που έχει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, φρόντισε ο πρωθυπουργός να ορίσει στις επιτελικές θέσεις της κυβέρνησης τα ίδια πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο – κλειδί στην βίαιη ανατροπή της εργασιακής κανονικότητας στα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Ο κ. Βρούτσης στη θέση του υπουργού Εργασίας και η κ. Στρατινάκη στη θέση της γενικής γραμματέως του ίδιου υπουργείου είναι οι ίδιοι που από τις ίδιες θέσεις έχουν υπογράψει όλα τα νομοθετήματα με τα οποία ξηλώθηκε όλη η προηγούμενη (προμνημονιακή) εργασιακή νομοθεσία: κατάργηση στην ουσία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτατου μισθού κλπ. H φωτογραφία είναι του 2012.

Ας δούμε πώς επεβλήθη ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός (τον οποίο κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), μέσα από ένα παλαιότερο ρεπορτάζ, το οποίο είχαμε πραγματοποιήσει από άλλο Μέσο τότε:

511 ευρώ μεικτά «ανεξαρτήτως κλάδου κι ειδικότητας»

Η εγκύκλιος που εργοδότες και Επιθεωρήσεις Εργασίας θεωρούν… νόμο

Όποιος κάτω των 25 ετών απευθύνεται για εργασία, αντιμετωπίζει πλέον ένα και μοναδικό μισθολογικό όριο: τα 510,95 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 427 ευρώ στο χέρι, για πλήρη απασχόληση, σε κάθε κλάδο, για κάθε ειδικότητα, είτε υπάρχει κλαδική συλλογική σύμβαση εν ισχύ, είτε όχι, είτε ισχύει η μετενέργεια μιας σύμβασης, είτε όχι. Η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, υπολογίζονται για όλους στα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), όπως αυτά προσαρμόστηκαν μετά τη μείωση κατά 32%, που αποφασίστηκε με το Νόμο 4046/12 και την ΠΥΣ 6/12. 
Η ισοπέδωση έχει επιτευχθεί με μια εγκύκλιο της τέως γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, που εκδόθηκε 12/3/2012 και την οποία οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές θεωρούν ανώτερη και του ίδιου του εκτρωματικού νόμου. Η εγκύκλιος ερμηνεύοντας σύμφωνα με τις επιθυμίες των εργοδοτών το νόμο, ορίζει τα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, τα οποία ισχύουν «ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας… και για τους ήδη εργαζόμενους». 
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πυρηνικός φυσικός να είσαι, ο μισθός που προβλέπεται κατά τα λεγόμενα της εγκυκλίου είναι μόλις 510,95 ευρώ μεικτά», σχολιάζει στέλεχος επιχείρησης που έμεινε άναυδος από την κατάργηση της έννοιας της ειδικότητας, που επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Μεγάλη επιχείρηση από το χώρο του εμπορίου και του επισιτισμού (κλάδους που σήμερα έχουν ακόμα ενεργές συμβάσεις εργασίας) επιθυμώντας να προσλάβει προσωπικό για εργασία μιας ημέρας, επέλεξε ακριβώς νέους κάτω των 25 ετών, τους οποίους με βάση την πιο πάνω εγκύκλιο δικαιούται «νόμιμα» να αμείψει με μεικτό ωρομίσθιο 3,07 ευρώ, αντί των 6-6,5 ευρώ που θα έπρεπε βάσει της κλαδικής σύμβασης. 
Μιλώντας στον Δρόμο λογιστές επιχειρήσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας πλέον παραλαμβάνουν καταστάσεις προσωπικού με μοναδικό όρο να μην υπολείπονται της ΕΓΣΣΕ. Στην πράξη, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις έχουν τεθεί στο… αρχείο, τουλάχιστον για τους νέους κάτω των 25 ετών με μια αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, αγνοώντας ότι δεν ισχύει για όλες τις εργασίες ως σύστημα αποδοχών η ΕΓΣΣΕ. Ενδεικτικό της σπουδής με την οποία η συγκεκριμένη εγκύκλιος χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, αν και από την αρχή της έκδοσής της αμφισβητήθηκε από νομικούς, είναι και ο τρόπος που τη χειρίστηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Στις 2 Απριλίου ενημερώνει τους εργοδοτικούς φορείς-μέλη της: «Οι μειώσεις γίνονται με διευθυντικό δικαίωμα και δεν είναι υποχρεωτικές για τον εργοδότη. Επειδή αμφισβητείται εάν το δικαίωμα αυτό είναι διαρκές, καλό είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό και θέλουν να κάνουν χρήση του, να προχωρήσουν σε μειώσεις άμεσα».

Γιώργος Κατερίνης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, τον Ιούλιο του 2012

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *