H δήθεν «αριστερή» κριτική και οι ευθύνες της Αριστεράς απέναντι στην επιχειρηματική επέλαση

Τώρα που ο απόηχος των δημοτικών εκλογών σβήνει και το εκλογικό αποτέλεσμα στέκεται απειλητικό πάνω από την πόλη μας, νομίζω ότι είναι καλό να διατυπωθούν ορισμένες σκέψεις που αφορούν ένα μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος, αυτό που τοποθετείται στα αριστερά των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι γνωστό ότι η θητεία της Δύναμης Πολιτών, σχεδόν εξ αρχής, αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τα αριστερά της. Από το χειρισμό της στα ζητήματα του Νόμου για το Ρυθμιστικό το καλοκαίρι του 2014, πριν ακόμα αναλάβει ουσιαστικά τη διοίκηση, μέχρι πιο πρόσφατα με αφορμή το διαγωνισμό για το Κυλικείο του Δημοτικού Κοιμητηρίου, η δημοτική αρχή δέχθηκε «σκληρή αντιπολίτευση» από δυνάμεις που τοποθετούνται στα αριστερά της.

Η κριτική αυτή είχε πολλές διαβαθμίσεις. Η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε κατά καιρούς ότι ασκεί… αντιλαϊκή πολιτική, ότι… απολύει εργαζόμενους, ότι… ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του Δήμου, ότι… συμπλέει με το Σύριζα, ότι εφαρμόζει μνημόνια, ότι προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά των σχολείων, ότι ασκεί αυταρχική διοίκηση, ότι είναι ενάντια στις καταλήψεις, ότι ανακατεύεται στα εσωτερικά του σωματείου εργαζομένων, ότι κάνει… υπερτιμολογήσεις συμβάσεων και τελευταία ότι… διαπλέκεται με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Θα χρειαστούν ώρες και χιλιάδες λέξεων για να παρουσιαστούν όλα όσα έχουν προσάψει σε αυτή τη διοίκηση, ιδίως η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι σύντροφοι, ιδιαίτερα όσοι αποχώρησαν από τη Δύναμη Πολιτών.

Κάποιος που δεν ζει στην πόλη, ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για τα πράγματα στην περιοχή, διαβάζοντας όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί ή έχουν ειπωθεί σίγουρα σχηματίζει την αντίληψη ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με μια κακή δημοτική αρχή, που μεταχειρίστηκε τη διοίκηση με τρόπο απολίτικο, που ασχολήθηκε με τα καθημερινά και απορροφήθηκε στη διαχείριση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αριστερή της ταυτότητα.

Είναι όμως έτσι; Δεν πρόκειται να κάνουμε απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός – αθλητισμός – εκπαίδευση, όπου το πρόσημο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν είναι σαφέστατο και αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες.

Αρκεί να μιλήσουμε για την κορυφαία σύγκρουση στην πόλη, αυτή που φαίνεται να «ξεχνούν» ή να υποβαθμίζουν σκόπιμα, όσοι κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο της αριστερής καθαρότητας.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών το 2014 ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου εν μέσω τραμπουκισμών από μεταφερόμενους στρατούς «οπαδών». Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος ήταν να μη γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθεί ούτε μια δημόσια εκδήλωση – συζήτηση για το νόμο 4277/2014, το νόμο που αφαίρεσε 6 στρέμματα άλσους και νομιμοποίησε την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Ακολούθως φθάσαμε στους τραμπουκισμούς μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, τη διάλυση συμβουλίων και τους τραυματισμούς στελεχών της διοίκησης. Για χρόνια οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου γίνονταν με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ, ενώ ο δήμαρχος κυκλοφορούσε με αστυνομική συνοδεία στην πόλη.

‘Ολα αυτά γιατί; Για να αποτραπεί η αντίθεση στα σχέδια συγκεκριμένης επιχειρηματικής ομάδας, για να διαλυθεί κάθε αντίσταση που μπορούσε να οικοδομηθεί στην πόλη ενάντια στο επιχειρηματικό πρότζεκτ που στήνεται γύρω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Κι ενώ στην πόλη έχουμε τη δράση ομάδων και συμμοριών, ενώ έχουμε επιθέσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις οργανώσεων της αριστεράς, σε στέκια αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων, έχουμε διάλυση κάθε πολιτικής δράσης που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση το επιχειρηματικό πρότζεκτ, κάποιοι ανακάλυψαν τη… δεξιά στροφή της δημοτικής αρχής. Ενώ εδώ και χρόνια εξυφαίνεται ένα σχέδιο πλήρους άλωσης της πόλης και στήνονταν συνδυασμοί και συμμαχίες για την διεκδίκηση του δήμου προς όφελος του ολιγάρχη που πλέον ανοικτά εμφανίζεται στην περιοχή και αναμειγνύεται προσωπικά, κάποιοι αναγόρευσαν σε κύριο εχθρό την αριστερή διοίκηση του Δήμου, που κατά την άποψή τους δεν είναι και τόσο… έντιμη, δεν είναι και τόσο επαναστατική και αντι-σύριζα.

Κάποιοι (ΛΑΣ) εξέδωσαν τόσες ανακοινώσεις κατά της διοίκησης, όσες δεν είχαν εκδώσει σε ολόκληρη τη διαλυτική θητεία της Γαϊτανά. Άλλοι (αριστερές παρατάξεις στο σωματείο εργαζομένων) έφτασαν να εφευρίσκουν ανύπαρκτα ζητήματα για να εναντιωθούν στη διοίκηση, μετατοπίζοντας την ταξική ατζέντα σε «βολικά» σχήματα. Πρώην μέλη και στελέχη της Δύναμης Πολιτών έγραψαν εκατοντάδες λέξεις για να αποδώσουν στη διοίκηση μειωμένη ηθική, αναγορεύοντας σε κύρια θέματα, που στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να χαρακτηριστούν διοικητικές αστοχίες. Τοπικό «εκδοτικό σχήμα» με αριστερό προφίλ έφτασε να κυκλοφορήσει ολόκληρη εφημερίδα 32 σελίδων με αποκλειστική κριτική αναφορά στη θητεία της Δύναμης Πολιτών. Κι ένα μέρος της κυβερνώσας αριστεράς προτίμησε να ασχοληθεί με το… ύφος και την ηθική, καταπίνοντας αμάσητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες της Περιφέρειας για αυτό το βιασμό που υφίσταται η πόλη. Από κοντά και η κεντρική «αριστερή» αρθρογραφία που… ξέχασε να επισημάνει ότι (και) στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα επιχειρείται να καταληφθεί η δημοτική αρχή από επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Ακόμα κι όταν στην πόλη μας ήρθε «φυτευτός» υποψήφιος, ακόμα κι όταν όλοι παρακολουθούσαν το ατελείωτο παζάρι εκβιασμών και βρώμικων συναλλαγών για να στηθεί ένας ισχυρός συνδυασμός που θα εκπροσωπεί άμεσα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα κι όταν τα παραδοσιακά κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος συνασπίζονταν για την κατάληψη της δημοτικής αρχής, όλοι αυτοί οι «σύντροφοι» επέμεναν σε επιθέσεις φθοράς της τωρινής δημοτικής αρχής και έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να συγκροτήσουν δημοτικό σχήμα στα «αριστερά» της.

Θα θυμίσουμε μόνο δυο λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα:

  • Εν μέσω κορύφωσης των προεκλογικών εκδηλώσεων, η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ επέλεξαν να θυμίσουν την… αντιιμπεριαλιστική δράση της ομάδας και του τότε (και σημερινού) ολιγάρχη – ηγέτη της στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, «ξεπλένοντας» τα σημερινά επεκτατικά του σχέδια στην πόλη και θωπεύοντας τον οπαδικό φανατισμό.
  • Ο αποχωρήσας από τη ΔΠ και ανεξαρτητοποιηθείς δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπακώστας, αν και φρόντισε να δημοσιοποιήσει την υποστήριξή του στη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές της 26ης Μαΐου, δεν ενοχλήθηκε καθόλου που ένα φύλλο εφημερίδας -πληρωμένο από τον ολιγάρχη- κυκλοφόρησε σε όλη την πόλη παραμονές του 2ου γύρου, έχοντας στο πρωτοσέλιδο τη φωτογραφία του με κείμενό του που κατάγγελλε τη δημοτική αρχή, πλάι στη φωτογραφία του υποψήφιου των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι δεδομένο ότι σε αυτή τη μάχη των δημοτικών εκλογών κατόρθωσε να βγει κερδισμένη η πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται άμεσα ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, διάφορα τοπικά συμφέροντα και όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό της πόλης, το οποίο ευθύνεται για την κατάσταση κατάρρευσης που υπήρχε το 2014. Όλοι όσοι έβλεπαν ως… εχθρούς τη Δύναμη Πολιτών και τον Άρη Βασιλόπουλο μπορούν να επιχαίρουν με το αποτέλεσμα.

Η Αριστερά στην πόλη υπέστη μια ήττα, για την οποία θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση, πρώτα και κύρια εντός της Δύναμης Πολιτών. Στην ήττα όμως αυτή συνέβαλε ένα μέρος της αριστεράς στην πόλη μας. Είναι αυτοί που έδωσαν ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στη Δύναμη Πολιτών, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα τους επελαύνοντες να καταλάβουν την πόλη και το διψασμένο για εξουσία και χρήμα πολιτικό κατεστημένο της πόλης. Είναι όλοι αυτοί που αρνήθηκαν να πάρουν θέση και οχυρώθηκαν πίσω από μια ένοχη ουδετερότητα. Ακόμα και σήμερα, όταν έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται τα επιχειρηματικά σχέδια, επικρατεί μια απάθεια στην τοπική αριστερά (με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις) και μια απίστευτη ολιγωρία στη συγκρότηση ενός ισχυρού κινηματικού λόγου.

Το δεδομένο της εκλογικής μάχης είναι ότι η Δύναμη Πολιτών κατόρθωσε μέσα σε αυτό το κλίμα να συγκροτήσει ένα ισχυρό πόλο αντίστασης, με κυρίαρχο τον αριστερό πολιτικό λόγο, κερδίζοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (45%) και εκλέγοντας μια ισχυρή δημοτική ομάδα. Αυτό που θα κριθεί στο επόμενο διάστημα είναι αν θα μπουν τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός πλατιού δημοκρατικού μετώπου αντίστασης στον βίαιο ανασχεδιασμό της πόλης. Αν η αριστερά θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεμονία σε ένα κίνημα ιδεών και προτάσεων που θα υπερασπιστεί τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πόλης, την φυσιογνωμία και την ιστορικά διαμορφωμένη όψη και λειτουργία της.

Σε αυτή τη μάχη θα κριθούμε όλοι…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *