Τι κρίνεται την επόμενη Κυριακή στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Μία από τις πιο κρίσιμες μάχες – ίσως η πιο κρίσιμη – στον β γύρο των δημοτικών εκλογών είναι αυτή που θα δοθεί ανάμεσα στον Άρη Βασιλόπουλο και τον Γιάννη Βούρο.

Ο Άρης Βασιλόπουλος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, για τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε επί 5 χρόνια από το «σύστημα Μελισσανίδη». Έναν πόλεμο που εκτός από τις φανερές του όψεις, επεισόδια, βανδαλισμούς, ξυλοδαρμούς, ομάδες τραμπούκων εγκατεστημένους έξω από το Δημαρχείο όποτε υπήρχε κάποιο «θέμα προς επίλυση», είχε και τις λιγότερο φανερές. Δεκάδες γραφίδες και φωνές στον τοπικό και οπαδικό τύπο αλλά και στα περισσότερα από τα κεντρικά ΜΜΕ, έχυναν καθημερινά τόνους λάσπης, ανακαλύπτοντας διαρκώς σκάνδαλα, αναμασώντας ψέματα και προσπαθώντας να βρουν το παραμικρό θέμα για να δώσουν διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας (π.χ. η φωτογραφία ενός αδύναμου δένδρου που σε μια επόμενη φωτογραφία δεν υπάρχει, έγινε η viral  απόδειξη ότι ο Βασιλόπουλος κόβει δέντρα και καταστρέφει το Άλσος, ένας σπασμένος γλόμπος ή μια βρύση γραμμένη με σπρέι, απόδειξη ότι ο Δήμαρχος είναι ανύπαρκτος και ενδιαφέρεται μόνο για να πολεμήσει την ΑΕΚ κλπ, κλπ).

Μπορεί να εικάσει κανείς τι άλλες πιέσεις, τι άλλες απειλές και εκβιασμούς δέχθηκε η δημοτική αρχή που αποτελούνταν από απλούς μικρομεσαίους ανθρώπους με κοινωνική παρουσία στην τοπική κοινωνία – οπαδούς της ΑΕΚ στην πλειοψηφία τους- και όχι από παράγοντες, μεγαλοστελέχη ή μεγιστάνες του πλούτου. Η πίεση ήταν τεράστια, αλλά η δημοτική αρχή άντεξε, έστω και με  σημαντικές απώλειες.  Άντεξε, στάθηκε όρθια, έδωσε όπου και όπως μπορούσε ένα αγώνα για να περιορίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του σχεδίου Μελισσανίδη για την πόλη και παρά την έλλειψη συμμάχων κατάφερε κάποιες βελτιώσεις.

Κατάφερε για παράδειγμα τη μικρή μείωση του ύψους και σημαντική μείωση του τσιμέντου στο γήπεδο, την κατάργηση της βύθισης ενός δημοτικού δρόμου – που η μελέτη αναφέρει ότι θα γίνει αν κάποτε συναινέσει ο Δήμος (!), την κατάργηση της μετατροπής της κεντρικής πλατείας σε κυκλικό κόμβο κλπ. Το πιο αξιοσημείωτο απ’όλα είναι ότι παρά το κόστος και τα προβλήματα που σχετιζόντουσαν με τα σχέδια Μελισσανίδη, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα και να φέρει σε πέρας έργο προσανατολισμένο κυρίως στην κοινωνική πολιτική (με πολλές νέες δομές και δράσεις, με τοπικές μονάδες Υγείας, με  νέους βρεφονηπιακούς, νηπιαγωγείο, σχολεία) αλλά και στις υποδομές, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Κατάφερε να κάνει αναδιανομή αυξάνοντας τα έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, μειώνοντας τα τέλη για τα νοικοκυριά και βάζοντας δωρεάν τις παροχές του Δήμου από τα τροφεία στους παιδικούς μέχρι τις συναυλίες και την επιμόρφωση. Μπήκε μπροστά στη μάχη για τη διάσωση του Ποδονίφτη συμπαρασύροντας και τον απρόθυμο αρχικά Δήμο Αθηναίων. Έγινε ο πρώτος Δήμος της χώρας που ζήτησε πρόγραμμα στέγασης προσφύγων χωρίς την πίεση της πολιτείας, αφού πρώτα είχε κάνει επί σειρά ετών δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης και αντιρατσιστικές. Αύξησε το προσωπικό του Δήμου, επαναπροσέλαβε από την αρχή τους σχολικούς φύλακες, ανασυγκρότησε τη δημοτική αστυνομία, μονιμοποίησε τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο σπίτι», ήταν από τους πρώτους που πήραν απόφαση να καταβάλουν τα κομμένα δώρα. Συμμετείχε σε αγώνες για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, προσέφυγε μαζί με άλλους κατά του σχεδίου στο Ελληνικό, αντιστάθηκε σε κάθε απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση που έθιγε κεκτημένα της αυτοδιοίκησης. Ολοκληρώνοντας τη θητεία του ο Άρης Βασιλόπουλος έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού του προγράμματος του 2014, έχει κάνει αρκετές επιπλέον παρεμβάσεις και έχει δρομολογήσει μια σειρά νέων μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, έχοντας εξασφαλίσει και σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Κυρίως όμως έχει δώσει ένα δείγμα γραφής για το τι ακριβώς σημαίνει να ασκείς τοπική διοίκηση με θάρρος, ανεξαρτησία, σε όφελος  της πόλης και των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά είναι ο Γιάννης Βούρος, γνωστός ηθοποιός αλλά άγνωστος στον Δήμο τον οποίο κλήθηκε να διεκδικήσει «με ένα τηλεφώνημα» όπως είπε ο ίδιος. Κάτοικος Βορείων προαστίων, με οικονομικές δυσκολίες όπως έχει δηλώσει, μεταδημότευσε ένα μήνα πριν τις εκλογές και έφτιαξε συνδυασμό με τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης που παρέδωσαν το Δήμο καταχρεωμένο και χωρίς καμία συμμετοχή στα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα του για την πόλη, γραμμένο στο πόδι από αδαείς που νομίζουν ότι τα νερά της βροχής έχουν ανάγκη βιολογικού καθαρισμού και ότι οι πυλώνες της ΔΕΗ εκπέμπουν ραδιενέργεια και αντιγραφείς που εξαγγέλλουν έργα ήδη υλοποιημένα (!). Ένα πρόγραμμα χωρίς καμία συνοχή και καμία σοβαρότητα.

Το μεγάλο ατού; Η επίσημη υποστήριξη της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη που φιλοδοξεί να «αποκτήσει» και αυτός ένα Δήμο όπως ο Μπέος και ο Μαρινάκης. Για ποιο λόγο; θα πρέπει να αναρωτηθούν οι πολίτες. Με το γήπεδο να κατασκευάζεται και την υπογειοποίηση να έχει ήδη ανατεθεί στον Σωκράτη Κόκκαλη, θα έλεγε κανείς ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει για τον μεγιστάνα της ΑΕΚ. Έτσι θα ήταν αν το μοναδικό που θα ενδιέφερε τον κάθε Μαρινάκη, Μπέο, Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζο κλπ ήταν η ευημερία της ομάδας. Ξέρουμε όλοι ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η ομάδα οφείλει να εξασφαλίζει την ευημερία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μέχρι χθες αυτό γινόταν δια της πίεσης που ασκούσαν λόγω της επιρροής τους στους οπαδούς των ομάδων. Τώρα όμως έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα. Εκεί που οι μεγιστάνες διεκδικούν την εξουσία αδιαμεσολάβητα, οι ίδιοι ή μέσω των αχυρανθρώπων τους.

Αυτό λοιπόν κρίνεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα έχουν ιστορία με την ΑΕΚ. Μια ιστορία αδιαμφισβήτητης αγάπης για την ομάδα αλλά και αντιπαραθέσεων με τους κατά καιρούς μεγαλοπαράγοντες που ήδη από την εποχή της χούντας επιβουλεύονταν την πόλη και το Άλσος.

Οι πολίτες καλούνται για μια ακόμη φορά να τους κλείσουν το δρόμο. Το δίλημμα είναι πολύ απλό για την επόμενη Κυριακή. Θέλουμε Δήμαρχο που θα εξαρτάται από τους πολίτες και θα λογοδοτεί στους πολίτες ή Δήμαρχο μαριονέτα; Θέλουμε μια πόλη ελεύθερη, δημοκρατική, ειρηνική ή μια πόλη πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων εξωθεσμικών; 

Ιδού η Ρόδος…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *