Μπροστά στην κάλπη – τα συν και τα πλην των υποψηφίων

Γράφει ο Εκλογικός Παρατηρητής

Η υποψηφιότητα του Γιάννη Βούρου δεν θα απασχολούσε κανέναν εάν δεν είχε το επίσημο χρίσμα μιας ΠΑΕ κι ενός μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Χωρίς καμία παρουσία στην περιοχή απ’ όπου έφυγε πριν πολλές δεκαετίες και χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία, ο Γιάννης Βούρος δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει ούτε ψηφοδέλτιο, πόσo μάλλον να διεκδικήσει το Δήμο. Προφανώς ούτε και ο ίδιος θα είχε καμία… όρεξη να κατεβεί ως υποψήφιος, εάν δεν τον κατέβαζαν για να εκπροσωπήσει  συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αυτό είναι φανερό μεταξύ άλλων και στην προχειρότητα των προγραμματικών εξαγγελιών του που δείχνουν πλήρη άγνοια όχι μόνο για την πόλη, τις διαδικασίες και τις λειτουργίες της αλλά και άγνοια βασικών εννοιών και γνώσεων. Τι να πρωτοθυμηθούμε: ότι θα μας προστατέψει από την… ραδιενέργεια που εκπέμπουν οι πυλώνες της ΔΕΗ; Ότι θα καθαρίσει τα… όμβρια, δηλαδή τα νερά της βροχής, που κατά τον Γ. Βούρο τρέχουν στα… ποτάμια της πόλης; Ότι θα πιστοποιήσει τις ήδη πιστοποιημένες παιδικές χαρές και μάλιστα με… ΣΑΥ, ΦΑΥ (κάτι άσχετο από την πιστοποίηση);  Ότι θα κάνει μελέτη για ηχοπετάσματα όταν το έργο έχει όχι μόνο μελετηθεί αλλά και δημοπρατηθεί και ανατεθεί;

Είναι σαφές ότι ο κ. Βούρος δεν πολιτεύεται με πρόγραμμα. Δεν πολιτεύεται ούτε καν με κομματική στήριξη παρότι προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ. Το δυνατό του σημείο είναι ταυτόχρονα και η αδυναμία του. Ο κ. Βούρος είναι ο κλασσικός αχυράνθρωπος. Μπορεί να αποτελέσει επιλογή για όσους ταυτίζονται με τον εκάστοτε μεγαλοεπιχειρηματία που αγοράζει μια ομάδα για να τους μεταχειρίζεται ως μοχλό πίεσης κάθε  κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Μπορεί ακόμη να αποτελεί επιλογή πολλών τοπικών παραγόντων που ποντάρουν στη σχέση τους με τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ για λόγους προσωπικού συμφέροντος. Είναι όμως τόσοι πολλοί αυτοί ώστε να του εξασφαλίσουν την εκλογή; Ή μήπως είναι περισσότεροι αυτοί που δεν εννοούν να αφήσουν την πόλη τους έρμαιο στις ορέξεις και τις διαθέσεις ενός μεγάλου οικονομικού παράγοντα και των οπαδικών στρατών;

Η υποψηφιότητα του Χ. Τομπούλογλου, μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση ως κακό ανέκδοτο. Ένας άνθρωπος που το πανελλήνιο είδε σε βίντεο να παίρνει  φακελάκι όταν κατείχε την ευαίσθητη θέση του προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, που τον είδε σε φωτογραφίες με χειροπέδες και έμαθε την πρωτόδικη καταδίκη του, είναι περίπου αδύνατο να πείσει οποιονδήποτε ότι θα ασκήσει έντιμη διοίκηση. Και όμως. Ο Χ. Τομπούλογλου όχι μόνο στηρίχθηκε δημόσια από πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ όπως η Ε. Βόζεμπεργκ και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαθανασίου, όχι μόνο κατόρθωσε να κάνει πλήρες ψηφοδέλτιο, αλλά διεκδικεί και ένα σημαντικό ποσοστό στον πρώτο γύρο.  Ο κ. Τομπούλογλου, πολιτεύεται ως πολιτευτής παλιάς και δοκιμασμένης κοπής. Απευθύνεται σε αυτόν που ψηφίζει για να τη βολέψει. Και αν δεν την βόλεψε μέχρι τώρα, είναι διατεθειμένος να συνεχίζει την ρουλέτα. Αυτός ο ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρεται για ηθικές κατηγορίες. «Όλοι κλέβουν, απλώς αυτόν τον έπιασαν» είναι η θεωρία του. Τώρα λοιπόν που η ΝΔ αναμένει ότι θα κυβερνήσει, ο κ. Τομπούλογλου είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να ποντάρουν επάνω του όσοι ποντάρουν σε προσωπικά οφέλη και στην ασφάλεια των σχέσεων με την εξουσία. Πόσοι είναι αυτοί; Είναι σίγουρα ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά ευτυχώς είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που απωθούνται από αυτή την εικόνα.

Ο Παντελής Γρετζελιάς είναι επίσης ένας υποψήφιος που έρχεται από τα παλιά. Με έντονο αποτύπωμα από τη θητεία του ως Δήμαρχος μέχρι το 2002, αλλά και με πολλές αντιπαλότητες και έχοντας αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια,  μοιάζει με ένα come-back  ολίγον ρετρό. Το ΚΙΝΑΛ του σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του χθες και οι περιορισμένες του δυνάμεις είναι δύσκολο να στηρίξουν δύο υποψηφιότητες από τον ίδιο χώρο. Για τις προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Γρετζελιά ας μην  σχολιάσουμε αναλυτικά. Είναι επίσης μιας άλλης εποχής, αυτής που οι δήμαρχοι σκέπαζαν τα ρέματα και έπαιρναν κονδύλια στους διαδρόμους των υπουργείων.

Ο Χρήστος Κοπελούσος, είναι ένας παραδοσιακός τοπικός πολιτευτής που γενικά δεν καλλιεργεί αντιπαλότητες. Δεν έχει ανακοινώσει κάποιο πρόγραμμα, δεν διατυπώνει αιχμές και δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερη δυναμική παρότι απευθύνεται στο χώρο της ΝΔ. Αντίστοιχα περιορισμένη δυναμική έχει και η παράταξη Κωνσταντινίδη, που έκανε μια φιλότιμη αν και ανεπαρκή προσπάθεια να διατυπώσει ορισμένες πιο σύνθετες προγραμματικές προτάσεις. Τέλος ο Νίκος Σερετάκης, είναι μια καθαρά κομματική υποψηφιότητα του ΚΚΕ και δεν το κρύβει άλλωστε. Η επιλογή να επιτεθεί στη Δημοτική αρχή χρησιμοποιώντας σε μια –δύο περιπτώσεις ψευδείς ειδήσεις, είναι πιθανό να του περιορίσει την επιρροή σε ανθρώπους του ευρύτερου χώρου της αριστεράς.

Η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου μοιάζει να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη δυναμική. Με την εμπειρία της διοίκησης του Δήμου, με μετρήσιμα σημαντικά αποτελέσματα στα οικονομικά του Δήμου, στην αναδιανομή σε όφελος των πολιτών, στην κοινωνική πολιτική και στα τεχνικά έργα, με πολύπλευρη παρέμβαση σε θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και αθλητισμού και πάνω από όλα με την συνέπεια επί όσων εξήγγειλε προεκλογικά το 2014, ο Άρης Βασιλόπουλος μοιάζει να είναι το φαβορί των εκλογών. Την υποψηφιότητά του ενισχύει και η χαμηλή εικόνα των αντιπάλων.

Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα του νυν Δημάρχου. Ο λυσσαλέος πόλεμος που δέχεται και δέχθηκε σε όλη του τη θητεία από τα οπαδικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του τοπικού κατεστημένου και τα πυρά που δέχεται από πρώην μέλη της παράταξής του. Είναι στην πραγματικότητα ένας διμέτωπος πόλεμος: από την μια πλευρά τον κατηγορούν αυτοί που εκπροσωπούν μικρότερα και μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα και τα οποία δεν βρίσκουν το δρόμο για να επηρεάσουν την πολιτική του Δήμου και από την άλλη τον κατηγορούν πρώην στελέχη που πάλεψαν μαζί του για να τους κλείσουν το δρόμο. Παρόλα αυτά, όσο πλησιάζουν οι μέρες γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ότι ο περισσότερος κόσμος κρίνει καθαρά. Η «Δύναμη Πολιτών» του Άρη Βασιλόπουλου κάνει παράσταση νίκης στον πρώτο γύρο. Ωστόσο το ποσοστό του πρώτου γύρου είναι αυτό που έχει σημασία, ιδιαίτερα αφού στον δεύτερο γύρο οι περισσότεροι από τους αντίπαλους συνδυασμούς που ορκίζονται πίστη στον Μελισσανίδη αναμένεται να συσπειρωθούν. Κυριακή κοντή γιορτή, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *