Εγκαινιάστηκε ο νέος συμβουλετικός σταθμός για την άνοια

Εγκαίνια μιας νέας σημαντικής δομής, του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, έγιναν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 154). Η νέα αυτή υπηρεσία  υλοποιείται από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών που εκπροσωπήθηκε από την νευρολόγο ψυχίατρο καθηγήτρια κ. Σακκά.

Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα της δομής καθώς στις μέρες μας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας και συνακόλουθα αύξηση των προβλημάτων άνοιας με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). Η άνοια, με τα ψυχιατρικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στους ανθρώπους που υποστηρίζουν και ζουν μαζί με τον ασθενή. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόκειται για ένα δίκτυο Συμβουλευτικών Σταθμών, ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Για τον Δήμο μας εκπαιδεύτηκαν μια κοινωνιολόγος και ένας ψυχολόγος, ενώ πρόκειται να εκπαιδευτούν και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας,  οι οποίοι και θα παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες:

1. Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης της Άνοιας για το ευρύ κοινό

2. Ιατρείο Μνήμης

3. Υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας: Ομάδες μη φαρμακευτικών θεραπειών για άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, με άνοια Αρχικού, Μεσαίου Σταδίου – Ομάδες πρόληψης για υγιείς ηλικιωμένους

4. Συμβουλευτική και Εκπαίδευση των φροντιστών, για την ελάφρυνση του φορτίου των οικογενειών

5. Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ. στην κοινότητα

Ο σταθμός θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή στο Α’ ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 154.

Πληροφορίες για τη λειτουργία του σταθμού σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

Α ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας 2102524346

Β ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας 2102759114

ΚΑΠΗ Ν. Χαλκηδόνας 2102582466

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *