«Απορρίπτω τη μελέτη του νέου Κένταυρου» – με αφορμή μερικές προεκλογικές δεσμεύσεις

Του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Καλαμπόκη

Γράφει ο Γιάννης Καλαμπόκης

Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και αυτά που λέγονται έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι προϊόντα μελέτης και προγραμματικών δεσμεύσεων θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τα δημοτικά προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων.

Ξεκινάω από τη πρόταση για το ΝΕΟ ΚΕΝΤΑΥΡΟ του πρώην Δήμαρχου Παντελή Γρετζελιά.

Αντιγραφώ από το πρόγραμμα του ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ: «Κατασκευάζουμε εκ νέου τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ στην παλιά του θέση, με νέα μελέτη απορρίπτοντας την υπάρχουσα, εξασφαλίζοντας και χρηματοδότηση κατασκευής του».

Επίσης στην παρουσίαση του προγράμματός του στις 17 Μαρτίου, λέει για την μελέτη του Κένταυρου «… φτιάξανε ένα κτίριο που μάλλον κάνει για τις (σ)αλατιέρες( ; ) στην Εθνική Οδό!!! Απορρίπτουμε την μελέτη…».

Το ερώτημα που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι ΓΙΑΤΙ;

Γιατί απορρίπτει έτσι εύκολα μια μελέτη, η οποία έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική Αρχιτέκτονα της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, έχει ακολουθήσει όλες τις προδιαγραφές που έβαλε η Διεύθυνση Δασών και έχει εγκριθεί από το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ;


O παλιός Κένταυρος γιγαντώθηκε επί των ημερών της Δημαρχίας του Π. Γρετζελιά

Με μια δεύτερη σκέψη όμως η απορία μου παύει να υπάρχει. Θυμάμαι ότι ο παλιός Κένταυρος γιγαντώθηκε επί των ημερών της Δημαρχίας του Π. Γρετζελιά. Η ακαλαίσθητη κατασκευή του, ένα μνημείο του νεοελληνικού κιτς έγιναν επί των ημέρων του. Άρα, δικαίως η νέα πρόταση δεν πληροί τις προδιαγραφές κιτς του παλιού μπετονένιου εκτρώματος με τις χρυσές αψίδες.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του προγράμματος του «ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ» φτάνω στον Ποδονίφτη: «…θέτουμε σε εφαρμογή όλες τις νόμιμες διαδικασίες τόσο για την διευθέτηση , διαμόρφωση και ανάπλαση… με βάση μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμοδίων αρχών…».


H πρόταση του Ξανά Μαζί είναι η κατάργηση του ρέματος, με καταστροφή της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας και μετατροπή του σε τσιμεντένιο αγωγό όμβριων

Δηλαδή, η πρότασή τους αφού συμφωνούν με τις αρμόδιες αρχές είναι η κατάργηση του ρέματος, με καταστροφή της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας και μετατροπή του σε τσιμεντένιο αγωγό όμβριων!!! Αγαπητέ κύριε πρώην Δήμαρχε, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων έχει αντιταχθεί στην τσιμεντοποίηση του φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη και έχει διεκδικήσει τη διάσωση και την ανάδειξή του. Εσείς διαφωνείτε; Θα συνεχίσετε το έργο που ξεκινήσατε στις προηγούμενες θητείες σας με το σκέπασμα του Ποδονίφτη;

Συνέχεια της ανάγνωσης μου στο τεκμηριωμένο πρόγραμμα αντιγράφω και μεταφέρω: «ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ Πραγματοποιούμε νέο φωτισμό τόσο του πεζόδρομου Δεκελείας όσο και του έναντι πεζοδρομίου και καθ΄όλο το μήκος της Λ. Δεκελείας μέχρι Αχαρνών».

Χρήσιμη πληροφορία προς όλους του υποψηφίους: Η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού με νέους σύγχρονους λαμπτήρες led συνολικής επένδυσης 1.600.000€ για το σύνολο της πόλης και όχι για κάποιο κομματάκι της Νέας Χαλκηδόνας, έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για χρηματοδότηση.

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ γιατί;

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

3 Σχόλια

 1. Αγαπητέ συνονόματε,συμφωνώ μαζί σου οτι η φύση εκδικείται οταν δέχεται βίαιες παρεμβάσεις σε βάρος της.Ομως,οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί για την προστασία του Ποδονίφτη (και όχι μόνο), άργησαν να ψηφιστούν αρκετές δεκαετίες.Αυτά όλα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί πριν απο 60-70 χρόνια τουλάχιστον.
  Αφού είσαι κάτοικος του Ποδονίφτη όπως λές,θα πρέπει να γνωρίζεις πως οι κατοικίες που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα υποφέρουν συχνά απο τη δυσοσμία που αναδύεται απο την κάκιστη ποιότητα του νερού.Για παράδειγμα,ρώτησε τους κατοίκους των πολυκατοικιών που βρίσκονται δίπλα απο το lidl και υποφέρουν (Επικλέους και Ροδόπης).Θα τ’ ακούσεις με ίδια σου τ’ αυτιά.
  Ανάτρεξε στην ιστορία των ποταμών που έρρεαν στην παλιά Αθήνα.Ολα έχουν τσιμεντοποιηθεί και θλίβομαι γι αυτό.Οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής εξυπηρέτησαν ιδιωτικά συμφέροντα (κυρίως κατασκευαστικές εταιρίες-εργολάβους) και ενθάρρυναν την αστυφιλία.Τελικά,έφτιαξαν μια άθλια πρωτεύουσα.Το ίδιο συνέβη και με τον Ποδονίφτη.
  Γιάννη έχουμε αργήσει,εκτός αν τα ξυλώσουμε όλα,στείλουμε στη φυλακή αυτούς που ρυπαίνουν και υπάρξει συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων.
  Επειδή δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα απ’ όλα αυτά,ας περιμένουμε πρώτα ν’ αποκτήσουν παιδεία οι Ελληνες,ν’ αλλάξουν νοοτροπία και να μάθουν να ψηφίζουν υπεύθυνα.
  Ισως τότε να δούμε την πόλη, που θα έπρεπε να έχουμε..!
  Καλό αγώνα.

 2. Δεν εκπροσωπώ καμμία παράταξη,αλλά σχολιάζοντας για το ρέμα του Ποδονίφτη,αυτό μου θυμίζει το «όνειρο θερινής νύχτας» του Σέξπηρ.Για ποιά διατήρηση του φυσικού κάλλους και μονοπάτια για βόλτες ονειρεύεστε;
  Σε όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διασχίζει το ρέμα υπάρχουν παράνομοι αγωγοί απόρριψης κάθε λογής αποβλήτων που «ανοίγουν» σε ανύποπτο χρόνο βρωμίζοντας το νερό και την περιοχή με περίεργες μυρωδιές που πολλές φορές θυμίζουν εκκένωση βόθρου.
  Σε μια ισχυρή βροχόπτωση το ρέμα γίνεται επικίνδυνο ακόμα και για εκείνους που παρακολουθούν απο κοντά τους όγκους του νερού που κατεβαίνει ακολουθώντας τη φυσική ροή προς τη θάλασσα.
  Προσγειωθείτε αγαπητοί αιθεροβάμωνες με την πραγματικότητα και δεχτείτε μια ακόμα τσιμεντοποίηση, γιατί εδώ που έχουμε φτάσει μόνο αυτό μπορεί να γίνει.

  1. Αγαπητέ κ. Γιάννη είμαι κάτοικος Ποδονιφτη εδώ και πενήντα χρόνια. Κατά συνέπεια γνωρίζω απο πρώτο χέρι και τα καλά του και τα κακά του. Η εύκολη άλλα και παράνομη πρόταση τσιμεντοποιησης δεν θα λύσει κανένα από τα θέματά που θίξατε. 1ο. Η τσιμεντοποίηση θα αυξήσει δραματικά την ταχύτητα παροχέτευσης και σε περίπτωση αστοχίας της χωρητικότητας του τσιμεντένιου καναλιού, οι καταστροφικές συνέπειες μιας πλημμύρας θα είναι δραματικές. 2ο.Το μεγαλύτερό μέρος των απόβλητων, εισβάλλουν στον ποταμό στο σκεπασμένο κομμάτι του και φυσικά επιβάλλεται μαζί με τις αυθαίρετες παραρεμάτιες κατασκευές να απομακρυνθουν. 3ο. Η μελέτη τσιμεντοποησης αντί να διευρύνει τα όρια του Ποδονιφτη και να ελαχιστοποιεί τις τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διάσωση του φυσικού στοιχείου, επιλέγει, με πρόσχημα την πλημμύρα, να εξοντώσει τον Ποδονίφτη. 4ο. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΥΑ9173/1642/ 1993 – ΦΕΚ 281Δ/23-3-93) και υπάγεται στους «υγροτόπους Β΄ προτεραιότητας», βάσει του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2021 (Ν. 4277/ΦΕΚ 156/2014). 5ο. Η φύση όταν βιαιοπραγείς επάνω της εκδικείται και το έχει αποδείξει δυστυχώς πολλές φορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *