Συγκίνηση και ενδιαφέρον στην εκδήλωση Δήμου- Μητρόπολης για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα

Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Μαΐου το απόγευμα την εκδήλωση «Από την προσφυγιά του χθες, στην προσφυγιά του σήμερα». Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο, τον Αρχ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκη Διευθυντή του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Γεώργιο Τσιάκαλο ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και την Aιμιλία Σταθούλια Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας– Ν. Χαλκηδόνας.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ιστορική σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος του παρελθόντος αλλά και του σήμερα. Μίλησαν για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξε η Ελλάδα στην πρόσφατη προσφυγική κρίση αλλά και την ανάγκη ένταξης των ανθρώπων αυτών στην Ελληνική κοινωνία. Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος τόνισε τις αναλογίες ανάμεσα στους σημερινούς πρόσφυγες και τους μικρασιάτες του 22, που πέρασαν τα ίδια δεινά, διέσχισαν την ίδια θάλασσα, συχνά ήρθαν αντιμέτωποι με εχθρότητα και ρατσισμό αλλά τελικά  πλούτισαν την ελληνική κοινωνία με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις δεξιότητές τους. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, εξέφρασαν μεταξύ άλλων την επίσημη άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος για αγάπη και προσφορά προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά στο πολύπλευρο έργο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας  για τους πρόσφυγες, έγινε από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ ο οποίος επαίνεσε τον Δήμο για τις πρωτοβουλίες και την προσφορά του. Ο λόγος των ομιλητών συγκίνησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες.

Στην εσπερίδα, έδωσαν το παρών και οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στο Δήμο μέσω του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA, ενώ διερμηνείς του προγράμματος ESTIA υποστήριξαν με απευθείας διερμηνεία στις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Κουρμαντζί και Σορανί.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του (Κ.Ε.Δ.Ν.Φ.Ν.Χ.), από τον Σεπτέμβριο του 2017, υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  πραγματοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *