Η αλήθεια για τον οδοφωτισμό – ανακοίνωση του Δήμου

Αναλυτική απάντηση σχετικά με την λήψη δανείου για την εκτέλεση έργων οδοφωτισμού στην πόλη εξέδωσε ο Δήμος. Η απόφαση για το δάνειο είχε τεθεί προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και τελικά αποσύρθηκε. Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση ο συνδυασμός Πολιτών Πολιτεία.

Η ανακοίνωση του Δήμου:

Σχετικά με την ανακοίνωση της παράταξης του υποψηφίου Δημάρχου Γ. Βούρου (σ.σ. δημοσιεύεται παρακάτω) με την οποία αναρωτιέται για την απόφαση λήψης δανείου για τον οδοφωτισμό της πόλης πρέπει να σημειωθεί ότι:

α) Το κόστος λειτουργίας & συντήρησης του οδοφωτισμού για το Δήμο μας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο ποσό των 700.000 ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία πληρώνουν οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού (τα οποία εμείς μειώσαμε κατά 9%).

β) Επιδιώκοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους και συνάμα την έξυπνη αναβάθμιση του δικτύου της πόλης, ο Δήμος προχώρησε το 2017 σε εκπόνηση μελέτης η οποία παραδόθηκε το 2018 και εστάλη στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για έγκριση, την οποία και έλαβε.

γ) Η υλοποίηση της μελέτης, ύψους 1,6 εκ. Ευρώ (αρχική τιμή πριν το διαγωνισμό) θα εξοικονομήσει στους δημότες 360.000 ετησίως, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED.

δ. Στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση του έργου διαπιστώσαμε ότι το ΕΣΠΑ επ’ ουδενί ΔΕΝ χρηματοδοτεί έργα δημοτικού οδοφωτισμού, όπως ατυχέστατα αναφέρει ο κ. Βούρος.

ε. Επομένως, τα μόνα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν αυτά που μας προτάθηκαν από αρκετές εταιρίες και τα οποία απορρίψαμε ως μη συμφέροντα για το Δήμο: μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση από την ίδια εταιρία, με παράλληλη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών μέχρι την αποπληρωμή του κόστους κατασκευής. Δηλαδή, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…

στ. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε τον πλέον διαφανή και επωφελή για τους δημότες τρόπο χρηματοδότησης, δηλαδή δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (δημόσια τράπεζα) με χαμηλότοκο δάνειο και με χρόνο απόσβεσης τα 4 χρόνια!!!

ζ. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου στις 24/4, παρότι η δημοτική αρχή είχε την απόλυτη πλειοψηφία, δέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του κ. Κόντου να αποσυρθεί το θέμα, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με την ανάγκη υλοποίησης του έργου αλλά εξέφρασε ενστάσεις όσον αφορά τη χρονική στιγμή και τις ενδεχόμενες κακόβουλες αντιδράσεις.

Μια τέτοια  αντίδραση ήταν και αυτή του υποψηφίου Γ. Βούρου που αποδεικνύει ότι είτε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης επί στοιχειωδών θεμάτων & διαδικασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε την συνειδητή επιλογή μεθόδων διαστρέβλωσης, και ψευδολογία,  στην προσπάθεια του να αμαυρωθεί το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία επί 4,5 χρόνια προσπαθεί να ανορθώσει την πόλη από τα ερείπια στην οποία την άφησε η προηγούμενη Δημοτική αρχή, στελέχη της οποίας βρίσκονται πλέον στην παράταξη του κ. Βούρου.

Η ανακοίνωση του συνδυασμού Πολιτών Πολιτεία:

Η διοίκηση του κ. Βασιλόπουλου – Δύναμη Πολιτών μόλις ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, με το υπ. Αριθμ. 11929/18-04-19 έγγραφό της, ενημερώνει ότι στην ερχόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου θα εισηγηθεί τη λήψη δανείου 1.598.102,70 εκ. ευρώ, με εχέγγυο τα ανταποδοτικά τέλη σε βάθος 10 ετών, για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού, όταν για αντίστοιχες δράσεις υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ).

Εύλογα λοιπόν προκύπτει η ερώτηση γιατί αυτό το θέμα να έρθει τώρα (η σημερινή δημοτική αρχή είχε στη διάθεσή της 5 χρόνια!!!) και να επιβαρυνθεί ο Δήμος μας με δανειακή σύμβαση 1,6 εκ. ευρώ, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, την στιγμή που στις 2 Ιουνίου θα προκύψει ένα νέο δημοτικό συμβούλιο.

Το αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *