Σχετικά με την 1η Σχολική Επιτροπή – της Σέβης Γιαννακοπούλου

Γράφει η Σέβη Γιαννακοπούλου

Η σημερινή διοίκηση ανέλαβε την διαχείριση της  1ης ΣΧΕΠ Δήμου ΝΦ-ΝΧ, τον Σεπτέμβριο του 2016. Χρειάστηκε περίπου ένα διάστημα 3-4 μηνών για να διαπιστωθεί ποια ήταν η κατάσταση σε σχέση με τους απολογισμούς, που δεν είχαν υποβληθεί για έγκριση από το 2011 και μετά, τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ των σχολικών μονάδων και ένα χρέος στο ΙΚΑ που ερχόταν ως ανεξόφλητο και από το 2011 και πίσω.

Δύο σοβαρά ζητήματα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε.

1. Κατάρτιση απολογισμών από το 2011 και μετά. Έγκρισή τους  από το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωστοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για να συνεχιστεί ομαλά η Κρατική Επιχορήγηση και να μην υπάρχουν κενά στην χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων της  πρωτοβάθμιας   εκπαίδευσης στην πόλη μας, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

2. Νοικοκύρεμα της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Κεντρικό ταμείο της 1ης ΣΧΕΠ, διαχείριση Διευθυντών και Νηπιαγωγών, δίκαιη  κατανομή των χρημάτων, κάλυψη των αναγκών, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΕΚΟ από το 2013 και μετά ύψους 40.000 ευρώ, τακτοποίηση οφειλών στο ΙΚΑ (νέος διακανονισμός) από οφειλές από το 2011 και πίσω, ύψους 30.000 ευρώ περίπου.

Οι πόροι μας ήταν και είναι οι ΚΑΠ (κρατικές επιχορηγήσεις) και η έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο (65-70.000 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο).

Το επιθυμητό αποτέλεσμα ήρθε σχεδόν μετά από 2 χρόνια, μετά από πολλά ζητήματα που προέκυψαν με Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών.

Σήμερα και από το 2017, οι σχολικές μονάδες δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όλα τα σχολεία Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των πάγιων και λειτουργικών αναγκών τους (ΔΕΚΟ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας, συντήρηση σχολικών μονάδων, κ.λπ.).

Ελαχιστοποιήσαμε, όσο είναι υπό τον έλεγχό μας, το να συμμετέχουν οικονομικά οι γονείς, μετά από αίτημα εκπαιδευτικών, σε έξοδα για υλικά που χρησιμοποιούν οι μαθητές, όπως π.χ. γραφική ύλη. Είναι ο λόγος για τον οποίο επιδοτούνται τα Νηπιαγωγεία με 400 ευρώ το χρόνο το καθένα, με έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο.

Τα σχολεία μας επανδρώθηκαν με νέα φωτοτυπικά μηχανήματα, ειδικά τα Νηπιαγωγεία, με έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο.

Λειτουργούν και εκσυγχρονίζονται οι αίθουσες πληροφορικής. Για τα παιδιά που το χρειάζονται χορηγείται δεκατιανό. Η μετακίνηση των παιδιών του 1ου Δημοτικού ΝΦ (έξτρα δρομολόγιο, εκτός αυτού που κάλυπτε το Υπουργείο) εξασφαλισμένη, για όσο διάστημα διήρκησε η φιλοξενία τους από το 4ο Δημοτικό ΝΦ. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι από 4 αυξήθηκαν σε 9 για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.

Το κυριότερο, η εκπαιδευτική  κοινότητα, δια των Διευθυντών που είναι μέλη της 1ης ΣΧΕΠ, συγχαίρουν την διοίκηση της 1ης ΣΧΕΠ, γιατί με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση, κανένα σχολείο δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αλλά και κανένα σχολείο δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης έναντι κάποιου άλλου.

Καλό θα ήταν αυτή η κατάσταση να μην αλλάξει στο μέλλον, παρά μόνο να βελτιωθεί, όποια κι αν είναι η Δημοτική Αρχή, ώστε τα παιδιά της πόλης μας που φοιτούν στην Αβάθμια εκπαίδευση να ωφελούνται τα μέγιστα.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *