Συνεργασία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας με το Δήμο Ευπατορίας της Κριμαίας

Σε μια κίνηση με σημαντικό πολιτικό και συμβολικό βάρος προχωρά ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Προωθεί την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Δήμο Ευπατορίας της Ρωσικής Δημοκρατίας της Κριμαίας. Για το λόγο αυτό θα ταξιδέψουν στην Κριμαία ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ανανιάδης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Μανωλεδάκης.

Από την επίσκεψη του Fedor Kalaydov, γραμματέα πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας της Ρωσικής πρεσβείας, στο δημαρχείο της πόλης μας

Η αντιπροσωπεία του Δήμου θα πάρει μέρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στη Γιάλτα στις 18-20 Απριλίου, στο λεγόμενο και «Νταβός της Ανατολής» (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ) και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν και οι απαραίτητες συναντήσεις με το Δήμο Ευπατορίας. Η συνάντηση έχει προετοιμαστεί από καιρό, με τη συμβολή της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα μας.

Έντονο ελληνικό στοιχείο

Η Δημοκρατία της Κριμαίας μετά από δημοψήφισμα το 2014 εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, σε μια κίνηση ανεξαρτητοποίησης από την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (96,77% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης) δεν το έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ε.Ε. Για τους Ρώσους η Κριμαϊκή χερσόνησος αποτελεί χώρο στρατηγικής σημασίας, με την οποία έχει ισχυρούς εθνικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Ο Δήμος Ευπατορίας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί σημαντικό λιμάνι κια παραθεριστικό κέντρο.

Η παρουσία των Ελλήνων στην Κριμαία ιστορεί περίπου 3.000 χρόνια. Πρόκειται για την αρχαία Ταυρίδα. Το ελληνικό στοιχείο σήμερα αριθμεί 5.000 – 7.000. Η πολιτική ιδιομορφία της μη αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ρωσικής επικράτειας στην Κριμαία, δημιουργεί προβλήματα έκδοσης βίζας προς την Ελλάδα στους Έλληνες της περιοχής, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ένα καθεστώς απομόνωσης. Ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε μεγάλη εκτίμηση σε όλη την Χερσόνησο, με τα ελληνικά να διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *