Ένας κομποστοποιητής στο Άλσος – επίδειξη στο πλαίσιο του BenefitAsyouSave

Ένας κομποστοποιητής από απλά υλικά, κατασκευάστηκε στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας (πίσω από το θεατράκι του ΠΠΙΕΔ) στα πλαίσια της κατάρτισης για την πρόληψη και την ανακύκλωση απορριμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος μας. Οι εκπαιδευτές μαζί με τους εκπαιδευόμενους που είναι εργαζόμενοι στο Δήμο, εκπαιδευτικοί και πολίτες, έκαναν μια απλή κατασκευή με μηδενικό κόστος, δείχνοντας ότι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων είναι μια εύκολη διαδικασία αν ξεκινήσουμε να διαλέγουμε από την πηγή δηλαδή από τη στιγμή που τα παράγουμε.

Μέσα στον απλό  κομποστοποιητή μπορούμε να ρίχνουμε όλα τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου και να παράγουμε άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό για τις γλάστρες και τους κήπους. Η αντίθετή πρακτική αυτή δηλαδή που ακολουθούμε ρίχνοντάς τα μαζί με τα άλλα σκουπίδια, μετατρέπει σε τοξικές βόμβες τα υγρά που αποβάλλουν και τα οποία διαλύουν και παρασύρουν τοξικά συστατικά που έχουν τα άλλα σκουπίδια όπως π.χ. το έντυπο χαρτί, τα καθαριστικά κλπ και έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του περιβάλλοντος. 

8.JPG

Ο κομποστοποιητής βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες. Σε πρώτη φάση τοποθετήθηκαν φλούδια μαζί με χορτάρι και λίγη ώρα αργότερα μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι ο σωρός είχε ήδη αρχίσει να θερμαίνεται που σημαίνει ότι ξεκινούσε η βιολογική διεργασία της αποσύνθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση γίνεται στα πλαίσια του διαβαλκανικού προγράμματος «BenefitAsyouSave- Κερδίζω όσο εξοικονομώ» στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας μαζί με τους Δήμους της Σόφιας, των Τιράνων, της Λεμεσού και της Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης. 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Υπάρχει καλύτερη-ελαφρύτερη-αποτελεσματικότερη-απλούστερη κατασκευή…..
    δημιουργούμε έναν κυλινδρο με γαλβανισμένο πλέγμα (8εκΧ8εκ….)
    διαμέτρου όσο θέλουμε και ύψους κάτω από 1,40μ (για να είναι εύκολο στην φόρτωση).
    Οι παλέτες καλές και »δωρεάν» είναι αλλά την έχουν την »φασαρία τους» (βάρος) σε περιορίζουν και ως προς το μέγεθος.
    Δ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *