«Μικρασιάτες πρόσφυγες και γηγενείς» – Ομιλία του Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2019, στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσαν οι Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και Δυτικής Αθήνας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης με ιδιαίτερη επιτυχία. Ομιλητής ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης μίλησε με θέμα: «Μικρασιάτες πρόσφυγες και γηγενείς στη μεσοπολεμική Αθήνα. Μια δύσκολη συμβίωση».

Στην ομιλία του ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε σε όσα χώριζαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και γηγενείς στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, με παράλληλη προβολή χαρακτηριστικών φωτογραφιών της εποχής. Πολιτική, δημόσια υγεία, έθιμα, τρόπος ζωής, γλώσσα, η «προκλητική» παρουσία της γυναίκας-ανατολίτισσας στον δημόσιο χώρο, ήταν τα βασικά πεδία εκδήλωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ νέων και παλιών κατοίκων της Αθήνας.

Στη συνέχεια η ομιλία στράφηκε στο ζήτημα του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε η κοινωνική, οικονομική και χωροταξική περιθωριοποίηση των προσφύγων, στη μαζική μετατόπισή τους από τον βενιζελισμό του μεσοπολέμου στο ΕΑΜ της Κατοχής, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί οι Μικρασιάτες πρόσφυγες αποτέλεσαν την «ατμομηχανή» του εαμικού αντιστασιακού κινήματος σε Αθήνα και Πειραιά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ακολούθησε συζήτηση.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *