Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιά στην Ψυχή» στο ΠΠΙΕΔ

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στο Μικρασιάτικο Ελληνισμό, μια συνεργασία του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με τίτλο «Πτυχές της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα», με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιά στην Ψυχή» των Μάριου Πολυζωγόπουλου και Δημήτρη Πλιάγκου. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί φόρο τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της ανταλλαγής πληθυσμών του 1923.

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές βαθαίνουν τα υδάτινα μονοπάτια του Αιγαίου, έρχεται ένα ντοκιμαντέρ να μας θυμίσει ότι η τελευταία λέξη της προσφυγιάς δεν γράφτηκε ακόμα.

Τρία χρόνια γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές χώρες, δεκάδες ώρες πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού με μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς της Ανταλλαγής, τεκμήρια και σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει τις δυο πλευρές του Αιγαίου με μια γέφυρα ανθρωπιάς και κατανόησης. Μια ψύχραιμη ματιά μπροστά  και πίσω από τα ιστορικά γεγονότα με τη συμβολή σημαντικών κοινωνικών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα-μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ.

Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματα και τα αρώματά της.

Το ντοκιμαντέρ βραβεύθηκε με το Odysseus Award 2016/ Best Creative Documentary στο 9th Annual London Greek Film Festival 2016. Προβλήθηκε επίσης στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (11-20 Μαρτίου 2016) και στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest (Χαλκίδα, 11-16 Οκτωβρίου 2016).

Σκηνοθεσία: Μάριος Πολυζωγόπουλος – Δημήτρης Πλιάγκος

Σενάριο-αφήγηση-δημοσιογραφική επιμέλεια: Θωμάς Σίδερης

Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Ανεστίδης

Ιστορικός Σύμβουλος: Δημήτρης Καμούζης

Παραγωγός: Μαρία Μπιρμπίλη

Στο τέλος της προβολής το κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη Μάριο Πολυζωγόπουλο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Εβίτα Αράπογλου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *