Τι κάναμε στον Πολιτισμό – απολογισμός ενός πλούσιου έργου

Γράφει η Ευτυχία Παπαλουκά, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού

Ο Πολιτισμός αποτελεί, σε όλη την διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Αρχής της Δύναμης Πολιτών, θεμελιακή μας προτεραιότητα. Προσπάθησα να καταγράψω μερικά από τα όσα συνέβησαν στον συγκεκριμένο τομέα αυτά τα τέσσερα περίπου χρόνια. Έργο που μας κάνει υπερήφανους και μας επιβάλλει να το συνεχίσουμε. 

 • Ενισχύσαμε στην πράξη το έργο και τον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων που λειτουργούν υπό την σκέπη του Δήμου μας. Συγκεκριμένα στηρίξαμε τις δράσεις των πολιτιστικών φορέων της πόλης τόσο οικονομικά, με επιχορηγήσεις για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όσο και θεσμικά, εντάσσοντάς τους σε σημαντικές διοργανώσεις, με μεγάλη προσέλευση κοινού και προβάλλοντας τον χαρακτήρα και την προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία. Ο μοναδικός πολιτιστικός-τοπικός σύλλογος που ήταν άστεγος, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας απέκτησε για πρώτη φορά στις μέρες μας γραφεία.
 • Αντιμετωπίσαμε με τον σεβασμό που τους αξίζει τις θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας. Στα χρόνια αυτά της θητείας μας δεν υπήρξε στιγμή που να μην είμαστε συμπαραστάτες και σύμμαχοί τους στην καθημερινή αγωνία της θεατρικής δημιουργίας αλλά και της ολιστικής πολιτιστικής τους παρέμβασης στην τοπική μας κοινωνία. Αγκαλιάσαμε τις θεατρικές μας ομάδες, καλύψαμε κάθε ανάγκη τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών, και θεωρούμε πως διαμορφώσαμε ένα φιλικό προς αυτές περιβάλλον, κατάλληλο για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Δεν είναι μακριά οι εποχές που αναγκάστηκαν να ανεβάσουν παραστάσεις χωρίς τα στοιχειώδη όπως ηχητική και φωτιστική κάλυψη για τις πρόβες και τις παραστάσεις τους ή που αναγκάζονταν να καλύπτουν οι ίδιοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί τέτοιου είδους έξοδα ή να απευθύνονται ως επαίτες στις εκάστοτε δημοτικές αρχές για τα ελάχιστα που τους παρείχαν. Είμαστε υπερήφανοι για την ύπαρξη των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης μας, γι’ αυτό και για πρώτη φορά εντάξαμε τις παραστάσεις τους στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου, ένα φεστιβάλ μέσω του οποίου έλαβε η καλλιτεχνική τους δουλειά την προβολή που αρμόζει. Τέλος, σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την μετατροπή του πρώην Στρατιωτικού Εργοστασίου στη Νέα Χαλκηδόνα σε έναν πολυχώρο πολιτισμού που, επιπλέον των χρήσεων που έχει ήδη και θα συνεχιστούν, θα διαθέτει ένα κανονικό κλειστό θέατρο, κάτι που λείπει από την πόλη μας και οι θεατρικές μας ομάδες θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόγραμμα παραστάσεων των θεατρικών μας ομάδων στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ

Οι θεατρικές ομάδες των σχολείων της πόλης μας ενισχύονται οικονομικά κάθε χρόνο μέσω έκτακτης επιχορήγησης προς τις σχολικές επιτροπές, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να ανεβάζουν τις παραστάσεις τους. Θεωρούμε πως το σχολείο έχει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας των νέων και συνολικότερα στην πολιτιστική διαπαιδαγώγηση.

 • Θα ήθελα συνοπτικά να αναφερθώ στο τι βρήκαμε στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και στο έργο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σήμερα. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το 2014 βρήκαμε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς να έχει καταντήσει ένα «κουφάρι». Κατ’ αρχήν ως κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς είχαν χρόνια να πραγματοποιηθούν βασικές εργασίες συντήρησης (μονώσεις κλπ), σε βαθμό που να κινδυνεύουν τα εκθέματα του μουσείου που με τόσο κόπο είχε συλλέξει από οικογένειες προσφύγων πρώτης γενιάς η αείμνηστη γιαγιά Φιλιώ. Το Μουσείο δεν διέθετε το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την στοιχειωδώς σωστή λειτουργία του, όπως ιστορικό ή παιδαγωγό-μουσειολόγο και συντηρητή για την φροντίδα της συλλογής. Όπως όλοι θα θυμάστε το ίδρυμα δεν είχε καθόλου πολιτιστική δραστηριότητα. Αυτή η παρακμιακή κατάσταση ανατράπηκε από εμάς άμεσα:

• Το κτίριο διασώθηκε.

• Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς φιλοξένησε αυτά τα χρόνια μεγάλες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού της Διασποράς όπως ο Ακαδημαϊκός και ερευνητής διαστημικών αποστολών της NASA Δρ Σταμάτιος Κριμιζής και ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης Αυξέντιος Καλαγκός. Υπήρξε χώρος για σημαντικές εκθέσεις, λογοτεχνικές-ποιητικές βραδιές, επιστημονικές εκδηλώσεις. Θα θυμόμαστε μεταξύ άλλων τις εαρινές συναντήσεις ιστορίας με τον γενικό τίτλο «Θα σου πω μια ιστορία», την βραδιά με την μεγάλη μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον Θάνο Ανεστόπουλο των Διάφανων Κρίνων, τα workshops σκίτσου για παιδιά με τον διάσημο σκιτσοφράφο Soloup στα πλαίσια της έκθεσης για το graphic novel του «Αϊβαλί», τα εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών χαρταετών, το αφιέρωμα στους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας που έκλεισε με ταραντέλες από τους Encardia και τόσα ακόμα.

• Το δημοτικό μας Μουσείο απέκτησε ξανά την χαμένη του αίγλη. Το πρώτο διάστημα σε εθελοντική βάση κάποιοι ιστορικοί και παιδαγωγοί προσφέραμε τις υπηρεσίες μας για την επαναλειτουργία του μουσείου, άρχισαν μετά από χρόνια να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά. Σήμερα το Μουσείο έχει συνάψει συμβάσεις τόσο με συντηρήτρια όσο και με μουσειολόγο, προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά μουσειολογικά προγράμματα σε εκατοντάδες μαθητές κάθε μήνα, είναι σε θέση να διοργανώνει περιοδικές – παράλληλες της μόνιμης συλλογής – θεματικές εκθέσεις. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με αξιόλογες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων διανυκτέρευση (sleepover) στο Μουσείο για παιδιά των σχολείων της πόλης μας, μια σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική πρακτική που ελάχιστα ιδιωτικά μουσεία είναι σε θέση να εφαρμόζουν.

• Η δική μας Δημοτική Αρχή έβγαλε από τον λήθαργο το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς. Πλέον χρηματοδοτείται επαρκώς και διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, στοιχεία που το έχουν καταστήσει ναυαρχίδα της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου μας, με επιστημονικές δράσεις όπως ενδεικτικά το τεράστιο έργο της καταγραφής της προφορικής ιστορίας της πόλης μας, η συστηματική καταγραφή και παρουσίαση σε μία έκθεση της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μας, η διερεύνηση πτυχών της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων μέσα από μια σειρά ακαδημαϊκών διαλέξεων, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και πολλά άλλα.


Διανυκτέρευση (sleepover) στο ΜουσείοΜικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» 

Ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ομότιμος Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ερευνητής της NASA και Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών στο ΠΠΙΕΔ
 • Ιδρύσαμε Κέντρο Φιλοσοφίας στον Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την διδάκτορα Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρυσάνθη Κεχρολόγου και με τη συμμετοχή του εργαστηρίου «Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό» (Α.Π.Θ.). Στα πλαίσια αυτού πραγματοποιήθηκαν τρεις κύκλοι φιλοσοφικών διαλέξεων τους οποίους παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας.
 • Αποκαταστήσαμε την λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας «Αθ. Διάκος» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί και πάλι στις μέρες μας μια κοιτίδα πολιτισμού, αντάξια της παράδοσης της πόλης μας. Στεγάζει δράσεις και προγράμματα που άλλα εξ αυτών ενισχύθηκαν και άλλα εντάχθηκαν για πρώτη φορά στον σχεδιασμό του τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού (όπως τα μαθήματα σχεδιασμού ιστοσελίδας). Εξασφαλίστηκε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να στελεχωθεί το Πνευματικό Κέντρο και να μπορεί να αξιοποιείται, πέραν των σταθερών του προγραμμάτων, για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και φιλοξενούμενων φορέων της πόλης μας.

Παραμυθένια Σάββατα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ουσιαστικά επανιδρύθηκε στις μέρες της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Απέκτησε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμο), ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι χώροι της που ήταν σε άθλια κατάσταση, στις αρχές του 2018 η Βιβλιοθήκη απέκτησε την ολοκληρωμένη υπηρεσία νέφους για τη διαχείριση καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης OpenABEKT που διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και ιδρύθηκε το Παιδικό Τμήμα. Στους χώρους τις Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, αφήγηση παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
 • Το πρόγραμμα Παραδοσιακών Χορών, ένα από τα πιο πολυπληθή πολιτιστικά προγράμματα του τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού, στις μέρες μας αναβαθμίστηκε. Ο κύριος χώρος των μαθημάτων παραδοσιακών χορών, το κτίριο του πρώην Στρατιωτικού Εργοστασίου της Νέας Χαλκηδόνας, εκσυγχρονίστηκε, απέκτησε ειδικό αντικραδασμικό πάτωμα και διαμορφώθηκε υποδειγματικός χώρος φύλαξης της συλλογής παραδοσιακών στολών (βεστιάριο) με σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό η μεγάλης αξίας συλλογή καταστρεφόταν στον ακατάλληλο χώρο που ήταν παραπεταμένη.

Θεσμοθετήθηκε το Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση, το ετήσιο φεστιβάλ των τμημάτων του χορευτικού μας που χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από τον Δήμο μας με στόχο την προβολή της ελληνικής παράδοσης στην ευρύτερη περιοχή μας, την ανάδειξη του έργου των δασκάλων μας και των εκπαιδευόμενων συμπολιτών μας στους παραδοσιακούς χορούς αλλά και την αναγνώριση της πόλης μας σε όλη την Ελλάδα ως ένα σημείο αναφοράς στον τομέα της διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι πρότινος η χορευτική μας ομάδας απλώς χρησιμοποιείτο για να συμπληρώσει, χωρίς κόστος, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε άσχετες και αταίριαστες διοργανώσεις του Δήμου. Ταυτόχρονα το Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση ενίσχυσε την διάδραση και τη συνεργασία του Χορευτικού του Δήμου μας με άλλες χορευτικές ομάδες, με τις προσκλήσεις σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα να είναι πάμπολλες και την αποδοχή και συμμετοχή μας συχνή, μέσα στα χρόνια αυτά.


Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος χαιρετίζει το Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση στον Πολυχώρο Δροσίνη, στη Νέα Χαλκηδόνα
 • Μεσολάβησαν κάποια χρόνια από την εν μία νυκτί κατάργηση του πάλαι ποτέ σημαντικού Εικαστικού Εργαστηρίου του πρώην Δήμου Νέας Χαλκηδόνας από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον μαρασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν αναλάβαμε καθήκοντα το 2014 και από τους πρώτους στόχους ήταν η λειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Ν.Φιλαδελφειας-Ν.Χαλκηδόνας. Πράγματι, σε σύντομο χρονικό διάστημα λειτούργησε σε νέο κατάλληλο χώρο ο τομέας της Ασπρόμαυρης Αναλογικής Φωτογραφίας, βασιζόμενος στην εθελοντική προσφορά του δασκάλου φωτογραφίας Δημήτρη Μιμίδη κι έχοντας πλέον στην διάθεσή του σκοτεινό θάλαμο και όλα τα απαραίτητα μέσα για την υποδειγματική λειτουργία του προγράμματος. Από το πρώτο έτος της δημοτικής θητείας μας λειτούργησε και ο τομέας Ζωγραφικής και την επόμενη χρονιά ο τομέας Γλυπτικής & Αγγειοπλαστικής, απασχολώντας δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες και εξαιρετικές εκπαιδευτικούς, πτυχιούχους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Σήμερα το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου μας έχει στο μαθητικό δυναμικό του εκατοντάδες συμπολίτες μας, ενήλικες και παιδιά. Το έργο τους θαυμάζουμε κάθε χρόνο, στη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου, στην μεγάλη έκθεση όλων των τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου που λαμβάνει χώρα στο ισόγειο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς.

Έκθεση των τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου στο ΠΠΙΕΔ
 • Ιδρύσαμε Δημοτική Χορωδία. Η Χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας συστάθηκε πριν από μόλις δύο χρόνια και ήδη μετρά περισσότερα από 50 μέλη που όλο και πληθαίνουν. Με το ταμπεραμέντο και την υψηλή καλλιτεχνική κλάση της μαέστρου Μαρίας Κάτσαρη αλλά και με τις πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις της εντός και εκτός της πόλης μας έχει ήδη καταλάβει εξέχουσα θέση στην οικογένεια των Χορωδιών. Στο ενεργητικό της μετρά εκδηλώσεις με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα (διοργάνωση της ημέρας του μετανάστη, μουσική επίσκεψη στις φυλακές Αυλώνα) αλλά και καθαρά ψυχαγωγικού χαρακτήρα (αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου).

Η Χορωδία του Δήμου μας
 • Στηρίξαμε τον Φιλοτελισμό συνεχίζοντας την μακρά παράδοση που υπήρχε στον Δήμο Νέας Χαλκηδόνας κι έτεινε στο να ξεχαστεί. Σε αυτά τα χρόνια εκτός από τις πολλές φιλοτελικές ομιλίες και εκδηλώσεις διοργανώσαμε δύο σημαντικές εκθέσεις. Πρώτα, τον Οκτώβριο του 2016, την Πανελλήνια Έκθεση Θεματικού Φιλοτελισμού και Μαξιμαφιλίας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Θεματικού Φιλοτελισμού και την Ένωση Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ. Στη συνέχεια διοργανώσαμε με την ιστορική Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών και τους Φιλοτελιστές των Αθηνών την Πανελλήνια Έκθεση Γραμματοσήμου «Ερμής 2017» στο πρώην Στρατιωτικό Εργοστάσιο στη Νέα Χαλκηδόνα. Σε 600 εκθεσιακά πλαίσια παρουσιάστηκε ένας μεγάλος πλούτος από γραμματόσημα, η έκθεση ήταν συναγωνιστική, περιλάμβανε όλες τις φιλοτελικές κατηγορίες και τάξεις και διέπετο από τον Κανονισμό της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και από τον Κανονισμό της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας για τις Εθνικές Εκθέσεις.

Η νέα γενιά σε επαφή με τον Φιλοτελισμό
 • Και στον Πολιτισμό έχουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια ως πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά. Σε μια εποχή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός των περισσότερων οικογενειών έχει συρρικνωθεί, το πρώτο που περικόπτεται είναι τα έξοδα για την ψυχαγωγία. Εκεί ήρθαμε ως Δήμος να στηρίξουμε τους γονείς, καθιερώνοντας δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά.

• Κεντρικός θεσμός που δημιουργήσαμε είναι το Παιδικό Φεστιβάλ Γειτονιάς. Στα πλαίσια αυτού πραγματοποιήσαμε δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, γεμίζοντας πάρκα, παιδικές χαρές και πλατείες με θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, παιδικά γέλια και αναμνήσεις.


Παιδικό Φεστιβάλ Γειτονιάς

Μια από τις δεκάδες παιδικές εκδηλώσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μια από τις δεκάδες παιδικές εκδηλώσεις στη Νέα Χαλκηδόνα

• Κάθε χρόνο τα παιδιά της πόλης μας γιόρτασαν την Ημέρα Περιβάλλοντος με διαδραστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην φύση. Μόνο με αυτό τον τρόπο, μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη, μπορούμε να εμφυσήσουμε στους μικρούς μας συνδημότες την αγάπη για το περιβάλλον. Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας έγινε πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία το σημείο συνάντησης για τα παιδιά της πόλης που το αξιοποίησαν για να γίνουν «αρχαιολόγοι για μια μέρα», για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, να γιορτάσουν ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα παίζοντας και ζωγραφίζοντας μαζί την παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα και να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.


Δράση για τα παιδιά στο πανέμορφο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

• Από την πρώτη χρονιά της θητείας μας διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους μικρούς μας συμπολίτες ενώ τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο Χωριό με δωρεάν δράσεις κι εκδηλώσεις, ένα δημοτικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό με παροχές και δραστηριότητες αντάξιες με αυτές των ιδιωτικών θεματικών πάρκων που στήνονται την περίοδο των γιορτών, απλά πιο όμορφο! Μάλιστα τις γιορτινές ημέρες ξαναβγήκε στους δρόμους στολισμένο το τρενάκι του Δήμου μας για να προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. 


Το σπιτάκι του Άι Βασίλη στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό μας

• Καθιερώσαμε ελεύθερα σεμινάρια Αυτοάμυνας CASD για τους μαθητές της πόλης μας και τις οικογένειές τους, ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία μικρών και μεγάλων για την καθημερινή ασφάλεια. • Συνδιοργανώσαμε δεκάδες δράσεις για τα παιδιά της πόλης σε συνεργασία με τους Προσκόπους και τους Οδηγούς.

• Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση των μαθητών της πόλης μας, μετά το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, διοργανώσαμε  «Summer Camp» Θερινό πρόγραμμα ημερήσιας, δημιουργικής και αθλητικής  απασχόλησης για 400-500 παιδιά. Στηριζόμενοι στους εξειδικευμένους εργαζόμενους του Δήμου μας, και γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες που απασχολούν κάθε οικογένεια, το πρόγραμμα προσφέρθηκε κάθε καλοκαίρι δωρεάν. Στόχος ήταν η επί της ουσίας στήριξη των γονιών, που σε μια τόσο επώδυνη συγκυρία καλούνται να αναθρέψουν τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους όλα όσα χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα.


Summer Camp
 • Μέσα σε αυτά τα χρόνια αναπτύξαμε δεσμούς φιλίας και συνδιοργανώσαμε με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κοινές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις για τα παιδιά της πόλης μας και τα παιδιά της κοινότητας του Μπαγκλαντές. Μέσα από την ψυχαγωγία τα παιδιά έλαβαν και εμπέδωσαν το μήνυμα υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
 • Καταβάλαμε προσπάθεια για την πολιτιστική αναβάθμιση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που παρά ταύτα επισκιάζεται στην πόλη μας από το καθιερωμένο πανηγύρι. Προσπαθήσαμε να τονίσουμε τα πολιτικά μηνύματα της ημέρας αφιερώνοντας τις εκδηλώσεις στην Ειρήνη και στους εργατικούς αγώνες, εντάξαμε στο πρόγραμμα θεατρικές παραστάσεις και εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά στην παιδική χαρά του Άλσους, εμπλέξαμε του πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης στον εορτασμό δημιουργώντας ένα χώρο για τον Πολιτισμό στην πλατεία Πατριάρχου, αξιοποιήσαμε και αναδείξαμε μαθητικά και ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα της περιοχής μας.

Πρωτομαγιά με παιδικές εκδηλώσεις στο Άλσος μας
 • Για εμάς ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Και ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, όταν οι δυνατότητες όλων μας για πρόσβαση σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα επί πληρωμή είναι περιορισμένες, αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου ως Κοινωνική Πολιτική. Αξέχαστες θα μείνουν μεγάλης εμβέλειας εκδηλώσεις που διοργανώσαμε αυτά τα χρόνια, πάντα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για το κοινό, συναυλίες με καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Ορφέας Περίδης, οι Χαΐνηδες, η Έλλη Πασπαλά, η Νένα Βενετσάνου, ο Γιάννης Κούτρας, οι Encardia, η Λιζέτα Καλημέρη και θεατρικές παραστάσεις όπως η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη που ανέβηκε στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Καθιερώθηκαν εκδηλώσεις όπως ο η γιορτή του Κλήδονα στις γειτονιές της πόλης και το Ηπειρώτικο Πανηγύρι στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ηπειρωτών.

Ηπειρώτικο Πανηγύρι στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
 • Ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας σε κτίριο που βρίσκεται στη Νέα Χαλκηδόνα και κληροδοτήθηκε πρόσφατα στον Δήμο μας. Φιλοδοξούμε να καταστεί ένας χώρος ανοικτός σε όλους τους νέους που θα φιλοξενεί τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, μαθητικές, φοιτητικές, πολιτικές τους δραστηριότητες. Θα στηρίζει και θα προάγει την ελεύθερη έκφραση των νέων του Δήμου και των συλλογικοτήτων τους και τη μη κερδοσκοπική ψυχαγωγία τους.

Με την Επιτροπή Διεκδίκησης των μαθητών η πρώτη ξενάγηση στο Δημοτικό Στέκι Νεολαίας
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *