Σήμερα είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι - του Κώστα Γκολφινόπουλου

Γράφει ο Κώστας Γκολφινόπουλος

Η Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί έναν από τους πρώτους συνοικισμούς προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Τον Ιούλιο του 1927, οι πρώτοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νεοσύστατο τότε συνοικισμό και έχτισαν από την αρχή όλα όσα είχαν καταστραφεί και απολέσει μετά την έκβαση των τουρκικών δυνάμεων στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Σήμερα, έχουμε την τύχη ως Δήμος να βιώνουμε μια ακόμη αποκατάσταση προσφύγων, ίσως λίγο διαφορετική από την πρώτη, αλλά με την ίδια σημασία και βαρύτητα. Για όσους θα προστρέξουν και θα πουν, πως όσοι είχαν μεταβεί στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1927 ήταν Έλληνες, αρκούν οι ιστορικές πηγές για να αποδείξουν πως κανένας δεν τους συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν ένα κομμάτι απόδημου ελληνισμού. Αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες τόσο στην προσαρμογή, όσο και στην αποδοχή τους από το γηγενή πληθυσμό.
Σήμερα, κρίνοντας από τα γεγονότα, από την παιδεία και την πορεία αυτού του τόπου, έχουμε αγκαλιάσει αυτούς που από τύχη δεν είμαστε εμείς. Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσφέρουν τόσο στέγαση όσο και υποστηρικτικές υπηρεσίες στα μέλη του προγράμματος.

Για το 2019, το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση –ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σήμερα, λοιπόν, εξήντα τρια (63) διαμερίσματα φιλοξενούν τετρακόσιους εξήντα (460) ανθρώπους εκ των οποίων διακόσια δύο (202) είναι παιδιά, όπου αναγκασμένοι από τις πολιτικές και οικονομικές δυσμενείς συνθήκες που βίωσαν στην χώρα τους, στην κυριολεξία διωγμένοι από τον πόλεμο, προσπαθούν κομμάτι – κομμάτι να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους σε έναν καινούριο τόπο με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, εγώ, εσείς, εμείς καλούμαστε να συμπαρασταθούμε σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Πριν αφήσουμε το εθνικό μας αίσθημα να μας κυριεύσει, σκεφτείτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Στόχος δεν είναι η απομόνωση και η στοχοποίηση. Στόχος είναι η ένταξη και η αποδοχή. Μια μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να αλλοιώσει τον πολιτισμό. Άλλα πράγματα μπορούν, που πιστέψτε με, καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης.

Πέραν του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της αποστολής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το οικονομικό όφελος που πρόσφερε στην τοπική αγορά. Διαμερίσματα νοικιάστηκαν με αποτέλεσμα να αποφέρουν έναν σταθερό έσοδο στις τοπικές επιχειρήσεις. Πολύ σημαντική ήταν επίσης η δημιουργία είκοσι τεσσάρων (24) νέων θέσεων εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί πρόβλημα.
Σήμερα έχεις την ευκαιρία να γίνεις καλύτερος γονιός διδάσκοντας στο παιδί σου την σημασία της αποδοχής και της αγάπης προς τον άνθρωπο ως είδος, δίχως εθνικές, θρησκευτικές και φυλετικές ταμπέλες. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η γκετοποίηση μειονοτήτων είναι η αποδοχή τους από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε.
Η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα καλείται σήμερα να γράψει ιστορία για μια φορά ακόμη. Σήμερα είναι η μέρα να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε και να αγκαλιάσουμε τον γείτονα μας όποιος και αν είναι αυτός.
Σήμερα αφήνουμε πίσω δήθεν εθνικά αισθήματα.
Σήμερα είναι η μέρα για να δείξουμε ότι η Δύναμη των Πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας κάνει πέρα τον ρατσισμό και είναι έτοιμη να εκτελέσει ένα έργο τεράστιας ανθρωπιστικής σημασίας.

Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος

 Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΝΦ-ΝΧ

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *