«(…) θεέ, πάρε την ΠΑΕ»* – επιχειρηματικά ντιλ εκατομμυρίων στις πλάτες ομάδων και οπαδών

Η είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και fake news. Η Intrakat, η κατασκευαστική εταιρεία του πρώην «ισχυρού άνδρα» του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, μειοδότησε στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έργο της υπογειοποίησης μπροστά στο γήπεδο της ΑΕΚ. Πρόκειται για ένα έργο έργο προϋπολογισμού σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ), το οποίο αν και είναι χαρακτηρισμένο δημόσιο έργο και γίνεται με δημόσιο χρήμα, έχει σχεδιαστεί από την Δικέφαλος Α.Ε. για λογαριασμό της ΑΕΚ και θεωρείται απαραίτητο για τη λειτουργία του γηπέδου.

Στους οπαδούς της ΑΕΚ, η είδηση θα πρέπει να δημιούργησε μια κάποια σύγχυση. Πώς ένας «ερυθρόλευκος» επιχειρηματίας θα κατασκευάσει ένα έργο που εξυπηρετεί το «κιτρινόμαυρο» γήπεδο; Γι αυτό και ο οπαδικός τύπος ανέλαβε να καθησυχάσει το κοινό του. Τι κι αν η κοινοπραξία
«Ερμώνασσα», η εταιρεία που κατασκευάζει το γήπεδο, ήρθε… δεύτερη, δίνοντας έκπτωση… μόνο 42%, ενώ η Ιντρακάτ έδωσε 45%; Η Intrakat έχει κατασκευαστική επάρκεια και έχει πλέον ως επικεφαλής της, τον μέχρι πρόσφατα επικεφαλής ενός άλλου «εθνικού» κατασκευαστή, του Άκτορα.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Κόκκαλης και Μελισσανίδης συνεργάζονται. Από την εποχή της «κόντρας» για τον ΟΠΑΠ, μέχρι τις συμφωνίες ΟΠΑΠ – Intralot οι επιχειρηματικές σχέσεις των δυο μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την πολεμική εικόνα που φροντίζουν συχνά να μεταδίδουν τα οπαδικά μέσα και των δυο ομάδων για να συντηρούν το φανατισμό μεταξύ των οπαδών.

Πριν λίγους μήνες γράφτηκε στον τύπο ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έβγαλε 15 εκατομμύρια ευρώ μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στην «Καραϊσκάκης ΑΕ», την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το γήπεδο του Ολυμπιακού, στους Μαρινάκη – Λαυρεντιάδη. Στην πράξη ο Κόκκαλης εισέπραξε 35 εκατομμύρια, αλλά όπως ισχυρίζεται είχε βάλει ο ίδιος… 20. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε το πώς κατασκευάστηκε το γήπεδο «Καραϊσκάκης» και πώς με δημόσιο χρήμα ένα στάδιο μετατράπηκε στην ουσία σε ιδιωτικό γήπεδο.

Το ίδιο έργο σήμερα παίζεται ξανά. Ο Δ. Μελισσανίδης, ο πλέον διάσημος… φίλαθλος της ΑΕΚ, μέσω της «Δικέφαλος ΑΕ» που είναι συμφερόντων του, χτίζει ένα γήπεδο, για το οποίο το δημόσιο δίνει κάπου 35 εκατομμύρια: 15 για το έργο της υπογειοποίησης και άλλα 20 που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τη β’ φάση κατασκευής του γηπέδου.

Οι ομοιότητες των αριθμών στις περιπτώσεις των δυο γηπέδων είναι απλά μια σύμπτωση. Αυτό που δεν είναι σύμπτωση, αντίθετα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι πώς με όχημα το ποδόσφαιρο κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια, με την ενίσχυση του κράτους.

Ας σημειώσουμε ότι στην περίπτωση του γηπέδου του Ολυμπιακού, οι συνοδές επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν… ρημάξει και ο νυν μεγαλοπαράγοντας κατηγορεί τον πρώην ότι του πούλησε με… καπέλο ένα γήπεδο που τον βάζει… μέσα. Στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ κάποιοι προσδοκούν την… ανάπτυξη και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι στην πλάτη της ομάδας και των οπαδών της στήνονται επιχειρηματικά ντιλ πολλών εκατομμυρίων.

*Το γνωστό σύνθημα «Παύλο θεέ, πάρε την ΠΑΕ» εκφράζει την… κεντρική ιδεολογία του οπαδισμού, που δημιουργεί στρατούς υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όπου στο όνομα ο καθένας μπορεί να βάλει ανάλογα Δημήτρη, Βαγγέλη, ή Σωκράτη…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *