2014-2019: Έργα υποδομών. Μέρος 4ο – αναβάθμιση – διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων

του Γιάννη Καλαμπόκη, Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών

Μεγάλης κλίμακας έργα έγιναν, σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται για την αναβάθμιση – διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων:

Ανάπλαση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή «Νησίδα» στη Δ.Ε της Νέας Φιλαδελφειας. Έγινε αντικατάσταση των πλακοστρώσεων από κυβόλιθους, αντικατάσταση της υποδομής ηλεκτροφωτισμού, βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα, δημιουργία ενιαίων χώρων, ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων με στόχο την αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση.

Διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου μεταξύ των οδών Θεοτοκοπούλου και Μαιάνδρου στη Δ.Ε. της Νέας Φιλαδέλφειας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση δαπέδων από κυβόλιθους, την τοποθέτηση της υποδομής ηλεκτροφωτισμού, με στόχο στην ανάδειξη του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής, την αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας αλλά και την γενικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Οι παιδικές χαρές χρειάζονται διαρκώς ανακατασκευές, γιατί παρουσιάζουν πολύ συχνά φθορές και προφανώς λόγοι ασφάλειας των παιδιών επιβάλλουν την συντήρηση ή την αντικατάσταση των οργάνων και των άλλων στοιχείων (περιφράξεις, παγκάκια κλπ). Το 2014 όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου ήταν κλειστές λόγω ακαταλληλότητας. Σήμερα το σύνολο των παιδικών χαρών έχουν ανακατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό ανακατασκευή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μεγάλο έργο Ανάπλασης 22 πλατειών και κοινόχρηστων χώρων της πόλης με νέες φυτεύσεις, σύγχρονο αρδευτικό σύστημα με αυτοματοποίηση, συντηρήσεις εξοπλισμού κλπ

Πλατεία Υψηλάντου

Περιμετρικά της κεντρικής πλατείας Ελ.Βενιζέλου (Πλ.Πατριάρχου) δημιουργήθηκαν 60 περίπου θέσεις στάθμευσης δικύκλων, επιλύοντας το μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης επάνω στην πλατεία, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση των πεζών.

Οι δρόμοι του Δήμου συντηρούνται κάθε χρόνο με μεγάλα έργα Δημοτικής Οδοποιίας:

2015 – 2016: στις οδούς Δεκελείας, Μαραθώνος, Ειρήνης, Αγ. Ευφημίας, Σαλαμίνος, Ξάνθου, Μεσσήνης, Χειμάρας, 700 Θεσπιέων, Νικ. Τρυπιά κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 800.000€.

2017: στις οδούς Δεκελείας, Αγ. Τριάδος, Επταλόφου, Πλαστήρα, Σοφούλη, Περικλέους, Δερβενακίων, Χρυσαλλίδος κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 530.000€.

2018-2019: Βάρναλη – Δωδεκανήσου – Αρτάκης – Αλεξάνδρειας – Αγίου Ιωάννου – Μέτρων – 40 Εκκλησιών –Ανθέων και άλλες.

  • Νέο μεγάλο έργο οδοποιίας με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 1.100.000€ (έχει δημοπρατηθεί)
  • Για την Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, αποκαταστάθηκαν ζημίες σε διάφορα σημεία τις πόλης. Οι εργασίες αφορούσαν: Αποκατάσταση διαβρωμένων πρανών, αποκατάσταση λιθεπένδησης πρανών. Επίσης ολοκληρώθηκε εργολαβία για το δίκτυο ομβρίων. Τέλος έγινε αποκατάσταση πρανών Ποδονίφτη και του δρόμου μεταξύ των οδών Αγ. Ευφημίας και Δοξάτου και στα πρανή του Κηφισού στην οδο Ζαΐμη.

Σε εξέλιξη

Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της βόρειας Φιλαδέλφειας εδώ και 40 χρόνια οδεύει στο τέλος του. Πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Σκρα, συνολικού προϋπολογισμού 3.850.000,00€ (πλέον ΦΠΑ 24%), η δημοπράτηση του οποίου ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαριου 2019 από την Περιφέρεια Αττικής. Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή γύρω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΜΑΒΑ έχει απασχολήσει τους κατοίκους εδώ και δεκαετίες. Το 2015 ο Δήμος ανέλαβε να συντάξει τις απαραίτητες συμπληρωματικές μελέτες, οι οποίες βρίσκονταν σε αδράνεια από το 2009. Από τότε υπήρχε μια συνεχής όχληση για να εγκριθεί το έργο και να φτάσει στην τελική φάση του, που είναι η δημοπράτηση. Αναμένεται έως το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να ξεκινήσει το έργο.

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια

  • Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας: αντικατάστασή των υφιστάμενων συμβατικών από νέα, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου με ενεργειακούς υαλοπίνακες. Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων σταθερής κλίσης, παρεμβάσεις Η/Μ Εγκαταστάσεων.
  • Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας: τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, τοποθέτηση νέας θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας, παρεμβάσεις Η/Μ εγκαταστάσεων: τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο.
  • Κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ν.Χαλκηδόνας: αντικατάστασή κουφωμάτων, κατασκευή νέας θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, παρεμβάσεις Η/Μ Εγκαταστάσεων, αντικατάσταση υφιστάμενης αντλίας θερμότητας κλιματισμού

Έχει προετοιμαστεί

  • Η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου στο Τρίγωνο (ΚΕΠ Ν.Φιλαδέλφειας, Μηχανοργάνωση), που θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
  • Ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων: α. του π. Πνευματικού Κέντρου της Νέας Χαλκηδόνας και του δημοτικού κτιρίου στο αίθριο Αντ. Τρίτσης, β. για την δημιουργία  Κέντρου ψυχοκοινωνικής στήριξης και πρόληψης στην Μαιάνδρου 84.

Τακτοποίηση και νομιμοποίηση δημοτικών κτιρίων: Με την χρήση του Ν. 4178/13 αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων σε δημοτικά κτίρια στο Δημαρχείο, Πνευματικό Κέντρο  Ν.Φ. -Τρίγωνο (ΚΕΠ- Μηχανογράφηση) – Β’ παιδικός Σταθμός Ν.Χ.

Σε προετοιμασία:

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Ενώνει όλες τις γειτονιές της πόλης μας, από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Κάτω Κουκλάκι. Περνά από το κέντρο της πόλης, συνδέει περιοχές κατοικίας με τους σημαντικότερους προορισμούς του Δήμου. Διέρχεται από μεγάλο αριθμό κοινόχρηστων χώρων, αλλά και κοινωφελών κτιρίων. Ακολουθεί διαδρομές ιστορικής μνήμης, όπως είναι οι παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές του Λαυρίου, οι οποίες ταυτόχρονα εντάσσονται στην πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων. Αξιοποιεί τέλος υφιστάμενες πράσινες διαδρομές και περιοχές ρεμάτων συνδέοντας σημαντικούς χώρους πρασίνου μεταξύ τους.

Στο συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμη αστική κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» στις 15-16/02/2019 ο Δήμος μας απέσπασε το Βραβείο καινοτομίας.

Σε προετοιμασία Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο Τουραλί και την  Πλατεία Αγ. Μαρίνας. Έχουν εγκριθεί οι μελέτες από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο. Στην περιοχή Τουραλί θα δημιουργηθεί ένας ευχάριστος χώρος πρασίνου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που θα λειτουργεί ως χώρος στάσης και ξεκούρασης για τους περαστικούς μεταξύ των οδών Αναξαγόρα και Αχαΐας. Στην πλατεία της Αγ.Μαρίνας, οι διαμορφώσεις της πλατείας αφορούν κυρίως την αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού πλακιδίου διέλευσης τυφλού.

Νέα Δημοτικά κτίρια έχουν προετοιμαστεί και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση:

  • Νέο κτίριο ΚΑΠΗ στη Ν.Φιλαδέλφεια

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (γεωτεχνική – αρχιτεκτονικά – στατικά – Ηλεκτρομηχανολογικά), έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις (ΚΕΣΥΠΟΘΑ – ΣΑ – Αρχαιολογική) και εκδίδεται η άδεια για το Νέο ΚΑΠΗ στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Επταλόφου.  Για τον σχεδιασμό λήφθηκαν υπόψη:

-Οι λειτουργικές ανάγκες και οι προδιαγραφές ενός σύγχρονου κτιρίου ΚΑΠΗ (700 τ.μ. περίπου) με όλους τους απαραίτητους χώρους που πρόκειται να εξυπηρετήσουν κυρίως τις ανάγκες ατόμων της τρίτης ηλικίας. 

-Η ευελιξία και η δυνατότητα διαφορετικών χρήσεων και λειτουργιών ώστε οι χώροι να μπορούν να απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές  και κοινωνικές ομάδες.

Η μορφολογία του νέου κτιρίου θα ακολουθεί τα πρότυπα του παραδοσιακού οικισμού μέσα στον οποίο τοποθετείται. Θα αποτελείται από ισόγειο, δύο (2) υπέργειους ορόφους και υπόγειο και θα πλαισιώνεται από στέγη με επικάλυψη κεραμιδιών. Στο ισόγειο υπάρχει ένα κυλικείο – κουζίνα, χώροι W.C. και το γραφείο του κοινωνικού λειτουργού. Στον Α΄όροφο, συναντάμε έναν χώρο αναμονής και τα γραφεία των γιατρών. Στο βάθος υπάρχει μια αίθουσα δεξιοτήτων, εργοθεραπείας & αναγνωστήριο. Ο Β΄όροφος στεγάζει τον χώρο εκγύμνασης, τους χώρους φυσικοθεραπείας και τα γραφεία των φυσικοθεραπευτών.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *