Πιστοποιημένες παιδικές χαρές και «γκρίζες» φωτογραφίες – του Π. Παπαθεοφάνους

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας υπάρχει μια συνεχιζόμενη προπαγάνδα ενάντια στη δημοτική αρχή ότι δεν έχει κάνει έργο. Επιλέξαμε εδώ να παρουσιάσουμε με στοιχεία το έργο που έχει γίνει σε έναν σημαντικό τομέα: αυτόν των παιδικών χαρών, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις «γκρίζες» φωτογραφίες που κοσμούν «ρεπορτάζ» στον τοπικό τύπο.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την πιστοποίηση και ασφάλεια των παιδικών χαρών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να διαθέτουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό -όργανα και κατασκευές- καθώς και στο έδαφος, στην περίφραξη και στον περιβάλλοντα χώρο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται  η ασφαλής παρουσία και παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά.

Τι παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μετά το τραγικό δυστύχημα σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2014, η πολιτεία με επείγουσα εγκύκλιο της έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου του ίδιου χρόνου, για την πιστοποίηση όλων των δημοτικών παιδικών χαρών της επικράτειας ως προς την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας.

Δυστυχώς, στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, η τότε δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση της εγκυκλίου με αποτέλεσμα η Κεντρική Διοίκηση να «σφραγίσει»/κλείσει όλες τις παιδικές χαρές.

Πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, σε ποιες θέσεις και πόσες από αυτές διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Σήμερα στο Δήμο λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή, ανακατασκευή 21 παιδικές χαρές, 15 στη δημοτική ενότητα της Ν. Φιλαδέλφειας και 6 στη δημοτική ενότητα Ν. Χαλκηδόνας.

Παρακάτω αναφέρονται οι περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι 21 παιδικές χαρές.

Δημοτική Ενότητα Νέας Φιλαδέλφειας

1. Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως

2. Δεκελείας & Αφων Γεωργιάδη

3. Επταλόφου:

4. Πλατεία Μιαούλη

5. Πλατεία Μουστακλή:

6. Ανδρούτσου (Νησίδα)

7. Δραγώνα (Δεκελείας & Καρδίτσας)

8. Φλέμινγκ (περιοχή Απομάχων)

9. Κηφισού & Σπάρτης (περιοχή Ειρήνης)

10. Θεσσαλονίκης (Αγ. Μαρίνα)

11. Πλατεία Κολοκοτρώνη

12. Πλατεία Χίου

13. Ιωνίας

14. Ιασωνίδη & Πλαστήρα

15. Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Δημοτική Ενότητα Νέας Χαλκηδόνας

1. Θεμιστοκλέους

2. Δωδεκανήσου & Σαλαμίνος

3. Κάτω Κουκλάκι

4. Πάρκο Αποστολάκη (κεντρική φωτογραφία)

5. Πεταλά & Χρ. Σμύρνης:

6. 700 Θεσπιέων (Χρυσαλλίδα)

Από τις παραπάνω παιδικές χαρές, η σημερινή Δημοτική Αρχή με κατάλληλες παρεμβάσεις –αντικατάσταση των οργάνων με νέα που διαθέτουν πιστοποίηση, κάθε όργανο διαθέτει και σχετική σήμανση,  τοποθέτηση κατάλληλου δαπέδου κ.λπ.- φρόντισε η συντριπτική πλειοψηφία τους να  διαθέτει πιστοποίηση, από ανεξάρτητο φορέα διαπιστευμένο προς τη διενέργεια ελέγχων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης. Οι μόνες παιδικές χαρές που δε διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοποίηση είναι 4: α. της οδού Ιωνίας, β. των οδών Ιασωνίδη & Πλαστήρα, γ. των 2 παιδικών χαρών εντός του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας και δ. της παιδικής χαράς της οδού 700 Θεσπιέων στη Ν. Χαλκηδόνα (περιοχή Χρυσαλλίδας) οι οποίες βρίσκονται είτε σε φάση ανακατασκευής για την απόκτηση πιστοποίησης είτε σε φάση κατασκευής.

Διάρκεια πιστοποίησης και συντήρηση των παιδικών χαρών.

Βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωτικός κάθε δύο χρόνια ο έλεγχος των παιδικών χαρών από Ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα, έτσι ώστε να πιστοποιείται η τήρηση των προτύπων ή/και προδιαγραφών ασφαλείας, που διέπουν τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο δήμος έχει την ευθύνη της συντήρησης των παιδικών χαρών και της αποκατάστασης τυχόν ζημιών.

Όμως, ευθύνη στη διατήρηση της καλής κατάστασης της παιδικής χαράς έχουν και οι επισκέπτες της –συνοδοί και παιδιά- που οφείλουν να φροντίζουν για την διατήρηση της καθαριότητας χρησιμοποιώντας τους κάδους απορριμμάτων. Ειδικότερα, οι ενήλικοι συνοδοί των παιδιών καθώς και όλοι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν όταν βλέπουν άτομα που προβαίνουν σε καταστροφές ή κακομεταχείριση των οργάνων και κατασκευών και υποχρεούνται ως ενεργοί πολίτες να ενημερώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες σε περίπτωση ζημιών. Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι παιδικές χαρές προορίζονται για τα παιδιά και όχι για τα ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

Παύλος Παπαθεοφάνους

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *