2014-2019: Έργα υποδομών. Μέρος 2ο – Άλσος

του Γιάννη Καλαμπόκη, Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στο Άλσος, το στολίδι της πόλης που αποτελεί πνεύμονα και τόπο επίσκεψης για όλη την Αθήνα. Συγκεκριμένα:

  • Το Άλσος έγινε ένας από τους πρώτους χώρους πρασίνου για τους οποίους εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές, η  Διαχειριστική Μελέτη με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
    Έχει την πρόβλεψη για όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις μέσα στο Άλσος σε ορίζοντα δεκαετίας. Επίσης περιλαμβάνει τις τακτικές συντηρήσεις και τη φροντίδα του πρασίνου. Aναλυτικά , στην μελέτη παρουσιάζονται τα έργα διαμορφώσεων και βελτίωσης του εδάφους, τα έργα άρδευσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης, οι αναγκαίες περιφράξεις, η αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του χώρου, η βλάστηση, οι ποδηλατόδρομοι και οι παιδικές χαρές, η κατασκευή νόμιμου μικρότερου αναψυκτηρίου στη θέση του Κένταυρου, τα κιόσκια και η βελτίωση του φωτισμού. 
  • Προχωρήσαμε σε κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων (Κένταυρος, Ρωσικά, Ζωολογικός Κήπος, διάφορες τσιμεντένιες κατασκευές)
Η κατεδάφιση των Ρώσικων
  • Υλοποιούμε μεγάλο έργο προστασίας και ανάπλασης που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό άρδευσης, πολλές νέες φυτεύσεις και αναπλάσεις των χώρων που αποξηλώθηκαν, φυτώριο, νέα ξύλινα στοιχεία κλπ.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε νέα είσοδος στο Άλσος από την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου εναρμονισμένη στο χαρακτήρα του Άλσους.  Έτσι λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα των επισκεπτών του Άλσους από την Ανατολική πλευρά όπου χρησιμοποιούσαν μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή.

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο διαμόρφωσης χώρων δραστηριοτήτων με δύο νέες Παιδικές Χαρές καθώς και οι δύο ποδηλατόδρομοι στο Νότιο και το Βόρειο τμήμα του Άλσους.
Κάτοψη της νέας Παιδικής Χαράς στο Άλσος

Έχουν προετοιμαστεί:

Δημοπρατήθηκε και ξεκινά άμεσα το έργο αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού του φωτισμού σε ολόκληρο το Άλσος.

Ολοκληρώθηκαν από το 2017 οι μελέτες για τον Νέο Κένταυρο με χαρακτηριστικά τη συνύπαρξη και την εναρμόνιση του κτηρίου με το ευαίσθητο περιβάλλον του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας. Για τον σκοπό αυτό κατά τον σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη η τοπογραφία του χώρου και η βιοκλιματική κατάσταση της περιοχής, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτήριο με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών του και να πληροί τις προδιαγραφές ενός άνετου και ευχάριστου χώρου με σεβασμό στο περιβάλλον. Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες άδειες και το έργο κωλλυσιεργεί απαράδεκτα ο Δασάρχης, κατά του οποίου έχει προσφύγει  ο Δήμος.

Νέος Κένταυρος

Εκπονήθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του πρώην Μετεωρολογικού Σταθμού και η μετατροπή του σε κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Δείτε ακόμη:

2014-2019: Έργα υποδομών. Μέρος 1ο – Εκπαίδευση

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *