Μάριος Τσαγκάς – τελευταίος κοινοτάρχης, πρώτος δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας

Ένα θέμα συνδεδεμένο με την ιστορία της Νέας Χαλκηδόνας έχει τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (27/2). Αφορά την πρόταση ονοματοδοσίας του δημοτικού καταστήματος που βρίσκεται στη συμβολή Λ. Δεκελείας και Αχαρνών (δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας) σε «Μάριος Τσαγκάς», προς τιμήν του πρώην δημάρχου Ν. Χαλκηδόνας. Την πρόταση έχει καταθέσει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας.

Ο Μάριος Τσαγκάς είχε μια μακροχρόνια ανάμειξη με την αυτοδιοίκηση. Για πρώτη φορά ηγήθηκε συνδυασμού στις κοινοτικές εκλογές του 1959, οπότε και εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος, στη μικρή τότε κοινότητα της Νέας Χαλκηδόνας. Παραμένει εκλεγμένος κοινοτικός και δημοτικός σύμβουλος μέχρι και το 1986. Μοναδική «αναγκαστική» απουσία του από τα δημόσια πράγματα της πόλης, η παύση του (μαζί με όλους τους συμβούλους του συνδυασμού του, ανάμεσά τους τον Ανδρέα Παπαμικρούλη, πατέρα του μετέπειτα δημάρχου) με διάταγμα της χούντας, μετά την εγκαθίδρυσή της στη χώρα το 1967, όταν παύθηκαν όλοι οι αιρετοί που κρίθηκαν ανεπιθύμητοι, ή που δεν ορκίστηκαν πίστη στο καθεστώς της δικτατορίας.

Επανήλθε μαζί με όλους τους κοινοτικούς συμβούλους που είχαν παυθεί, αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας το 1974, για να ηγηθεί στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές της νέας εποχής το 1975 της Δημοκρατικής Συνεργασίας, που με το εμβληματικό 65% ανέλαβε να διοικήσει την πόλη και να την οδηγήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατικής της λειτουργίας.

Η θητεία του Μάριου Τσαγκά ως Προέδρου της Κοινότητας από το 1975 συνδέθηκε με πολλά έργα υποδομής που είχε ανάγκη η μικρή τότε πόλη: επί της δικής του θητείας ιδρύθηκε 2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, απέκτησαν πολλές γειτονιές αποχέτευση. Ανυποχώρητη ήταν η διεκδίκηση από την τότε Κοινότητα της απομάκρυνσης του στρατιωτικού εργοστασίου και του στρατοπέδου της ΕΣΑ, δυο κτιρίων που στοίχειωναν με την παρουσία τους την πόλη.

Στο τέλος της δεύτερης θητείας του, τo 1982, η Νέα Χαλκηδόνα λόγω αύξησης του πληθυσμού της «αναβαθμίστηκε» σε δήμο, οπότε ο Μάριος Τσαγκάς έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Κοινοτάρχης και ο πρώτος Δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας. Δυστυχώς στις εκλογές του 1986 ο Μάριος Τσαγκάς ηττήθηκε από ένα πρόσωπο που αποτελεί μελανή σελίδα στην πόλη – τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως επικεφαλής της «εταιρείας δολοφόνων».

Να σημειώσουμε ότι ο Μάριος Τσαγκάς γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1916, από όπου έφυγε το 1922 με την καταστροφή για να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην Ικαρία. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής. Πέθανε στις 4 Μαρτίου του 2004. Η ονοματοδοσία ενός κτιρίου της πόλης με το όνομά του, αποδίδει την απαιτούμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση.

(Οι φωτογραφίες είναι από το λεύκωμα «Πορεία μέσα στο χρόνο», του Γιώργου Κακάτσου)

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *