Μέχρι 28/2 μπορούν να εγγραφούν οι μετανάστες-πολίτες της ΕΕ στους εκλογικούς καταλόγους

Τουλάχιστον 170.000 πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν στη χώρα μας, έχουν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα κατοικούν μόνιμα περίπου 200.000 πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. Πρώτοι σε αριθμό είναι οι Βούλγαροι, περίπου 63.000 πολίτες, και ακολουθούν 38.000 Ρουμάνοι, 14.000  Βρετανοί, 13.000 Κύπριοι, 12.500 Πολωνοί και 9.500 Γερμανοί. Όλοι οι πολίτες κρατών-μελών έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου στην Ελλάδα, αλλά και στις δημοτικές εκλογές.

Αρκεί να εγγραφούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που καταρτίζουν οι Δήμοι.

Συγκεκριμένα όλοι οι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. που διαμένουν στη χώρα μας μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες Δημοτολογίου των δήμων στους οποίους κατοικούν προσκομίζοντας αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο) σε ισχύ και συμπληρώνοντας σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση εγγραφής. Περίπτωση διπλοψηφίας στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει, καθώς το υπουργείο  Εσωτερικών ενημερώνει τις κρατικές αρχές της χώρας καταγωγής  κάθε Ευρωπαίου πολίτη για την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας. Παράλληλα μπορούν να ψηφίσουν και στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα μπορούν να είναι και υποψήφιοι.

Τα παραπάνω στοιχεία αντλήσαμε από την έκκληση της ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα προς τους μετανάστες-πολίτες χωρών της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές, με εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων που κατοικούν. «Οι Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ε.Ε. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η κυριαρχία της ρητορικής του μίσους σε πολλές χώρες της Ευρώπης μάς προβληματίζει, αλλά δεν θα πρέπει να μας φοβίζει. Μπορούμε να ανακόψουμε το επικίνδυνο ακροδεξιό ρεύμα με ένα δυνατό «όπλο» που διαθέτουμε: την ψήφο μας. Είναι επιτακτική η συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται στις 26  Μαΐου, σ’αυτές τις εκλογές. Καλώ, λοιπόν, τους τουλάχιστον 170.000 μετανάστες-πολίτες χωρών της Ε.Ε που μένουν στην Ελλάδα κι έχουν δικαίωμα ψήφου να εγγραφούν έγκαιρα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές εκλογές. Θεωρώ αναγκαίο οι δημοτικές αρχές όλης της χώρας, αλλά και οι μεταναστευτικές κοινότητες, τις μέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, να κάνουν μια μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους. Γιατί δυστυχώς πολλοί μετανάστες μπορεί να αγνοούν αυτό το δικαίωμά τους. Στην δημοκρατία μας κανείς δεν περισσεύει!».

Η κ. Κούνεβα δημοσιοποίησε και ένα σχετικό βίντεο:

Στη δημοκρατία μας δεν περισσεύει κανείς!

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των 170.000 μεταναστών-πολιτών χωρών της Ε.Ε. που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Με την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Δήμων κατοικίας τους, οι πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. εξασφαλίζουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαίου. Σε αυτές τις εκλογές είναι επιτακτική η συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται – κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού και του ρατσισμού. Στη δημοκρατία μας δεν περισσεύει κανείς! Για περισσότερες πληροφορίες: http://bit.ly/2tj49Ej

Gepostet von Kostadinka Kuneva – Κωνσταντίνα Κούνεβα am Freitag, 15. Februar 2019
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *