Βαδίζοντας προς τις εκλογές – της Χριστίνας Ανδρέου

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Δύναμης Πολιτών αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η διεύρυνση της παράταξης και αναμένεται σε επόμενες να εγκριθούν συνεργασίες και υποψηφιότητες.

Θεωρούμε, ότι προκειμένου η παράταξη να διατηρήσει τον αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό της, θα πρέπει αυτή η  διεύρυνση να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια προς συλλογικότητες και άτομα που συμμερίζονται τις ίδιες πολιτικές αρχές και αξίες, αλλά και που υιοθετούν πραγματικά το αξιακό σύστημα (την ηθική) της αριστεράς και όχι μόνο σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων.

Η ηθική ως σύνολο αρχών, κανόνων και αξιών, που κατευθύνουν την πράξη σε σχέση προς τον άλλο, έχει σαν αποτέλεσμα την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη έχει μέγιστη σημασία και κερδίζεται με την πράξη και την εν γένει συμπεριφορά και δεν επιβάλλεται. Μια πράξη είναι ηθική, όταν γίνεται χωρίς προκατάληψη, χωρίς υστεροβουλία ή την προσδοκία της ανταμοιβής και προφανώς δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων.

Η αριστερά βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια, τη συντροφικότητα, την ευαισθησία, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Προτάσσει το συλλογικό συμφέρον του στενού ατομικού και άρα μπορεί να συνεργάζεται μόνο με ανθρώπους που διαθέτουν το ανάλογο ήθος. Βέβαια είναι δύσκολο να ορίσουμε το ήθος. Αλλά είναι εύκολο να απαντήσουμε ότι η ιδιοτέλεια, η προσωπική προβολή με κάθε μέσο και κόστος, η έλλειψη σεβασμού σε συλλογικές διαδικασίες, ο ατομικισμός, ο υπέρμετρος εγωισμός, η ανευθυνότητα, δεν ταιριάζουν στους εκπροσώπους της αριστεράς.

Βέβαια η αντιμετώπιση των θέσεων ευθύνης ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση και προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων είναι μεν συνηθισμένη, ασύμβατη δε πολλές φορές με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος το οποίο πρωτίστως υπηρετούν. Οι δημόσιοι λειτουργοί, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι αιρετοί, ιδιαίτερα οι αριστεροί, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα ανιδιοτέλειας και να απέχουν από πράξεις που εκθέτουν πολιτικά αυτούς και τους συντρόφους τους. Οφείλουν να συμπεριφέρονται με  ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και συνεργατικότητα για να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της ομάδας για το σύνολο των χειρισμών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και όχι μόνο κατά περίπτωση. Αντίθετες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές για κανένα λόγο.

Να διεκδικήσουμε λοιπόν τη διοίκηση της πόλης στις εκλογές με το ηθικό πλεονέκτημα ότι υπερασπιζόμαστε τον πολίτη και την πόλη με συνέχεια και συνέπεια στις πολιτικές θέσεις και αρχές, χωρίς να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας για να πετύχουμε εκλογικούς στόχους. Διαφέρουμε από αυτούς που δουλεύουν πρωτίστως για την προσωπική τους προβολή ή για μικροκομματικά οφέλη και από αυτούς κατά τη γνώμη μας πρέπει να διαχωριστούμε. Τέλος η Αριστερά σήμερα έχει ανάγκη να αποκαταστήσει την παραδοσιακή της εικόνα ως ενός χώρου εντιμότητας, ειλικρίνειας, λειτουργίας με ανοιχτά χαρτιά και αδιαπραγμάτευτων αξιών και έτσι να απαντήσει σ΄αυτούς που θεωρούν  πολιτική και  ηθική ασυμβίβαστες έννοιες. Παρά τις επιθέσεις, το ήθος και η ηθική παραμένουν βασικοί αριστεροί πόροι για την κοινωνική χειραφέτηση.

Χριστίνα Ανδρέου

Δημοτική Σύμβουλος

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Πολύ καλή η τοποθέτηση. Ωστόσο, γι’ αυτό το «διαφέρουμε από αυτούς που δουλεύουν πρωτίστως για την προσωπική τους προβολή» κάντε τον κόπο να το πείτε και σε κάποιους συναδέλφους σας στο δημοτικό συμβούλιο που δεν χάνουν ευκαιρίες να φωτογραφίζονται σε εκδηλώσεις με κατά φαντασίαν δημοσιογράφους για μια λεζάντα και λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *