Παρέμβαση φορέων στην Περιφέρεια για τα ρέματα

Μια παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησαν μια σειρά συλλογικότητες, στις 17 Ιανουαρίου. Αφορούσε τα ρέματα και τα έργα που γίνονται σε αυτά. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι φορείς που συμμετείχαν «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τον εγκιβωτισμό των φυσικών κοιτών των ρεμάτων και την τσιμεντοποίησή τους, όπως προβλέπεται από τα έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών,  γιατί αυτό θα τα εξαφανίσει και θα εκθέσει τις πόλεις μας περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Οι φορείς που συμμετείχαν είναι: ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ, ΙΛΙΣ-SOS, ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΚΙ.Π.Η., Μικρογεωγραφίες, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS, Ρέμα Φιλοθέης, ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Φίλοι του Ερασίνου.

Κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά έργων της Περιφέρειας και του Υπουργείου στην Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τον Ποδονίφτη και τον Ερασίνο.

Οι φορείς, όπως ανακοινώνουν, στο πλαίσιο της κινητοποίησης επέδωσαν ψήφισμα στην Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Για το ίδιο θέμα η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε δελτίο τύπου όπου αναφέρει:

Με εκπροσώπους συλλογικοτήτων για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής συναντήθηκαν χθες στα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος. Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων παρουσίασαν τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υποστήριξη του δικαιώματος ύπαρξης των ρεμάτων ως φυσικών σχηματισμών και ως οικοσυστημάτων.

Από την πλευρά της Περιφέρειας τονίστηκε ότι η προστασία της ζωής των πολιτών καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος  μεταξύ των πολιτών και της Περιφέρειας για την προστασία των ρεμάτων.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τους φορείς που συμμετείχαν, οι οποίοι τονίζουν ότι «Δεν συμμετείχαμε σε σύσκεψη και διάλογο με τα στελέχη αυτά, όπως διαφαίνεται από το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό, ενόσω η Περιφέρεια και τα εν λόγω στελέχη δεν σταματούν οποιεσδήποτε διαδικασίες μελέτης, οριοθέτησης και δημοπράτησης καταστροφικών έργων για τα ρέματα που τελούν υπό διωγμό».


Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *