Μαθήματα δημοσιογραφίας: τι είναι είδηση

Αν στην πόλη μας λειτουργούσε μόνο η ενημερωτική σελίδα του κ. Διαμαντή Σεϊτανίδη, οι συμπολίτες μας που ενημερώνονται από το διαδίκτυο θα μάθαιναν ότι κλείνει και η παιδική χαρά στο Πάρκο Αποστολάκη.

Διαβάστε και το σχετικό σχόλιο που δημοσιεύσαμε χθες Επάγγελμα: χαλκευτής παραποιημένων ειδήσεων

Δείτε πόσα ατοπήματα περιέχει ο παραπάνω τίτλος:

  1. Αυτό το και όπως γνωρίζουν όσοι έχουν μάθει γραφή και ανάγνωση δηλώνει ότι έχουν κλείσει και άλλες παιδικές χαρές, γεγονός ανύπαρκτο.
  2. Από τον τίτλο δεν φαίνεται ότι κλείνει για 20 μέρες και όχι για πάντα, άρα ενσυνείδητη παραποίηση της είδησης.
  3. Δεν φαίνεται επίσης για ποιο λόγο κλείνει, δηλαδή σκόπιμη απόκρυψη είδησης.

Πάμε στο κείμενο της «είδησης», όπως την μετέδωσε ο Δ.Σ. Από το δελτίο τύπου του Δήμου αναφέρει μόνο τη μια πρόταση, αυτή που γράφει ότι θα μείνει κλειστή η παιδική χαρά για 20 μέρες. Σύμφωνα με τον τοπικό «εξέχοντα» δημοσιογράφο αυτή είναι η είδηση, και το υπόλοιπο δελτίο τύπου είναι «προπαγανδιστικό κομμάτι». Τι λέει το υπόλοιπο; Μα ότι η παιδική χαρά θα ανακατασκευαστεί.

Επουδενί ο κ Δ.Σ. δεν θέλει να γράψει ότι ο Δήμος κάνει και κάποιο έργο, άρα αποφάσισε να κόψει αυτό το τμήμα του δελτίου τύπου, διαπράττοντας παραχάραξη της είδησης. Όπως αποσιωπά και όλες τις ειδήσεις που μπορούν να μεταφέρουν κάτι θετικό για τη δημοτική αρχή. Τις μοναδικές «ειδήσεις» που (ανα)δημοσιεύει είναι αυτές που βρίσκει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αναφέρονται σε προβλήματα: λακούβες, φωτισμός κλπ. Και επίσης μας ενημερώνει τι σημαντικά έργα γίνονται σε… άλλες πόλεις.

Κατά τον κ. Σεϊτανίδη, αυτό είναι δημοσιογραφία. Αυτό για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους της ενημέρωσης είναι κατασκευή ειδήσεων. Και σε τέτοιες ειδήσεις έχει διαπρέψει ο συγκεκριμένος κύριος. Όπως όταν έγραψε ότι ο Άρης Βασιλόπουλος διόρισε συγγενή του, επειδή κάποιος εργαζόμενος σε επιχείρηση του δήμου είχε την… ατυχία να είναι συνεπώνυμος με το δήμαρχο (για όσους πιθανόν δεν το θυμούνται, διαβάστε τη σχετική διάψευση του Δήμου).

Υ.Γ. Επί προσωπικού: Το ποια είναι η δημοσιογραφική πορεία του καθενός είναι γνωστό στη δημοσιογραφική πιάτσα. Εγώ εδώ και δεκαετίες βιοπορίζομαι με το επάγγελμά μου και ποτέ δεν επιδίωξα ούτε διορισμούς, ούτε αργομισθίες. Αντιθέτως η πορεία του… αδάμαντα της τοπικής μας δημοσιογραφίας βρίθει κομματικών διορισμών σε πλήθος έμμισθων κρατικών θέσεων, διατηρώντας παράλληλα (και αντιδεοντολογικά) τη δήθεν ανεξάρτητη δημοσιογραφική του απασχόληση. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ έχει ασχοληθεί με αυτά, χωρίς να λάβει επί της ουσίας σοβαρές απαντήσεις.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *