Σχολικός ψυχολόγος από αυτή τη σχολική χρονιά σε 5 δημοτικά της πόλης

Πέντε δημοτικά σχολεία της πόλης μας βρίσκονται ανάμεσα στα 258 σε όλη τη χώρα που αποκτούν σχολικό ψυχολόγο. Τα σχολεία είναι:

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Χαλκηδόνας
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας
  • 8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ημερομηνία 31/12/2018 και ορίζει ότι οι ψυχολόγοι θα προσληφθούν από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι ψυχολόγοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές και θα ανήκουν στον κλάδο ΠΕ23.

Κάθε ψυχολόγος τοποθετείται για μια ομάδα 5 σχολείων και καταρτίζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο οποίο καθορίζεται συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, κατά την οποία θα ασκεί τα καθήκοντα του, σε κάθε μια από τις πέντε (5) σχολικές μονάδες που έχει τοποθετηθεί.

Τα καθήκοντα των ψυχολόγων

Ο ψυχολόγος φροντίζει για τη εφαρμογή των αρχών της επιστήμης Ψυχολογίας στην εκπαίδευση και προάγει την ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική καιγνωστική ανάπτυξη των μαθητών, τη συναισθηματική ισορροπία και την ενδυνάμωση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ενισχύει την προαγωγή προσωπικών και ομαδικών θετικών στάσεων και συμπεριφορών και προτείνει λειτουργικές διεξόδους αντιμετώπισης των αρνητικών στάσεων και συμπεριφορών. Αντιμετωπίζει τον κάθε μαθητή και μαθήτρια ως ιδιαίτερη, ενιαία βιοψυχική οντότητα, ενταγμένη σε ποικίλα κοινωνικά συστήματα, σεβόμενος απόλυτα τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του.

Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, υποστηρικτικός και θεραπευτικός προς τους μαθητές, τις οικογένειες τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των εμπλεκομένων. Ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τους μαθητές, τους γονείς και το προσωπικό του σχολείου σε διάφορα θέματα που αφορούν την ειδικότητα του. Σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικήςυγείας. Διευκολύνει τη συνεργασία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *