«Κεφάλαιο» και Κίνα, δυο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην έκθεση ΜΑΡΧ200

«Σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια νέα θεώρηση της κινητικότητας του κεφαλαίου, των σχέσεων εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλισμού παγκοσμίως, πράγμα που απαιτεί μια νέα ανάγνωση του Μαρξικού έργου». Ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θανάσης Γκιούρας (αριστερά στη φωτογραφία), παρουσίασε σημαντικές πτυχές του έργου-ορόσημο του Καρλ Μαρξ «Το Κεφάλαιο», στις 9 Ιανουαρίου, στην έκθεση “MARX200” που φιλοξενείται στο ΠΠΙΕΔ.

Ήταν η πρώτη από δυο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έγιναν την ίδια μέρα. Η δεύτερη είχε θέμα “Ο Μαρξ και η σύγχρονη Κίνα”: «Ο μαρξισμός ήρθε στην Κίνα μέσω της Δύσης. Η κινεζική πολιτική και πνευματική ελίτ, βλέποντας τη δυστυχία που επικρατούσε στη Δύση, είδαν στον μαρξισμό και στον Μαρξ τη νεωτερικότητα που είχε ανάγκη η Κίνα», τόνισε λέκτορας κινεζικών σπουδών Κωνσταντίνος Τσιμώνης (King’s College London, στη μέση της φωτογραφίας).
«Όπως στις περισσότερες χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, έτσι και στην Κίνα το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφυλίστηκε γραφειοκρατικά. Οι βασικές αρχές της παρισινής Κομμούνας, που κατά τον Μαρξ αποτελούν το DNA του επαναστατικού κράτους, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αν και αποτυπώνονταν στο κινεζικό σύνταγμα του 1954», είπε ο καθηγητής της θεωρίας του κράτους του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καλτσώνης (δεξιά στη φωτογραφία).

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Επόμενη εκδήλωση την Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, στις 6.00 μμ με θέμα «Ο Μαρξ και η 4η βιομηχανική επανάσταση», μια συζήτηση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *