Με… «Κεφάλαιο» και Κίνα συνεχίζει η έκθεση για τον Μάρξ στο ΠΠΙΕΔ

Εγκαινιάσθηκε χθες Δευτέρα, παρά το τσουχτερό κρύο, η έκθεση MARX200 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ. Η έκθεση που οργανώθηκε από την ευρωβουλευτή Κονσταντίνα Κούνεβα, είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου διανοητή και θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό υλικό, έκθεση βιβλίων του Μαρξ, αλλά και για τον Μαρξ που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας, και μια σειρά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Τα εγκαίνια χθες πραγματοποίησε η ίδια η ευρωβουλευτής Κ.Κούνεβα, μιλώντας για την επικαιρότητα της σκέψης του Μαρξ και ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος καλοσώρισε στην πόλη μας την έκθεση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Αννέτα Καβαδία. Η χθεσινή εκδήλωση περιλάμβανε και την προβολή του ντοκιμαντέρ Marx Reloaded.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζει αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου:

  • Στις 6μμ, ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Θανάσης Γκιούρας μιλά και συζητάει με το κοινό για το «Κεφάλαιο», το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ που, αν και ημιτελές, εξακολουθεί να αποτελεί την πιο καθολική επιστημονική μελέτη και ανάλυση των μηχανισμών της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο Θ. Γκιούρας, που αυτό το διάστημα επιμελείται μια νέα μετάφραση του «Κεφαλαίου» από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το προσεγγίζει ως ένα «ανοικτό» έργο, που αναπροσαρμοζόταν συνεχώς ανάλογα με τις αλλαγές που αντιλαμβανόταν ο Μαρξ στο επιστημονικό του αντικείμενο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
  • Στις 8μμ, ο καθηγητής Θεωρίας του Κράτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης και ο λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King’s College London Κωνσταντίνος Τσιμώνης συζητούν και αναζητούν τη σχέση του Μαρξ με τη σύγχρονη Κίνα. Πόση σχέση έχει πλέον η χώρα ηγέτιδα της παγκοσμιοποίησης με τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό τους οποίους ρητορικά εξακολουθεί να επικαλείται; Πόσο «κομμουνιστική» ή πόσο «καπιταλιστική» είναι  τελικά η Κίνα του Σι Τζινπινγκ;
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *