Οι οίκοι ανοχής βρήκαν ένθερμο… υπερασπιστή τον Γ. Τομπούλογλου

Διπλή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, με σημαντικό ειδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού 2019, αλλά και μια ακόμα Ημερήσια Διάταξη με 14 θέματα. Το ενδιαφέρον του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Τομπούλογλου όμως αποδείχθηκε… μονοθεματικό. Αφού απέφυγε να λάβει μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε (με γραπτή μάλιστα ομιλία) στο 7ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αναπτύσσει επί μακρόν τις απόψεις του.

Τίτλος θέματος: Λήψη νέας κανονιστικής απόφασης περί καθορισμού ανώτατου αριθμού Αδειών Εγκατάστασης Εκδιδόμενων Προσώπων στον Δήμο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος και της απόστασης της εγκατάστασης από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, ξενοδοχεία κατηγορίας τριών (3), τεσσάρων (4), πέντε (5) αστέρων, βιβλιοθήκες, ευαγή ιδρύματα, πλατείες και παιδικές χαρές, βάσει σχετικής απόφασης-εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Με λίγα λόγια απόφαση για το πού θα ιδρύονται οίκοι ανοχής.

Ο κ. Τομπούλογλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δικαστική διαμάχη που έχει ο Δήμος με την ιδιοκτήτρια ενός οίκου ανοχής, υπερασπίστηκε με θέρμη την ανάγκη να λειτουργεί οίκος ανοχής στην πόλη, καλώντας μάλιστα το Δήμο να παραιτηθεί από την προσφυγή που έχει κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά δικαστικής απόφασης που έχει δικαιώσει τον οίκο ανοχής. Ήταν τόσο γνώστης δε της υπόθεσης, που ισχυρίστηκε ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου έχει «ενημερωθεί» από το ΣτΕ ότι η προσφυγή θα απορριφθεί(!).

Κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να… σταματήσει τη συζήτηση του θέματος, διακόπτοντας συνεχώς ακόμα και ομιλητές της αντιπολίτευσης, καλώντας τη νομική υπηρεσία να συνηγορήσει με την άποψή του ότι η συζήτηση της νέας Κανονιστικής είναι παράτυπη και επαναλαμβάνοντας συνεχώς «πάρτε πίσω την απόφαση». Έφτασε μάλιστα να αμφισβητήσει και την ειδική άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Μάκης Χήτος, αφού δεν συμφωνούσε με τη… δική του.

Η… ιστορία της Κανονιστικής Απόφασης για τους οίκους ανοχής

Η υπόθεση των οίκων ανοχής στην πόλη έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποιες… αβλεψίες και παραλείψεις έχουν οδηγήσει το Δήμο σε νομικές περιπέτειες και εκκρεμότητες, τις οποίες έρχεται να λύσει η νέα Κανονιστική Απόφαση, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε και θέτει ως όριο τα 450 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση για να λειτουργήσει ένας οίκος ανοχής από όλα τα κτίρια που αναφέρονται παραπάνω.

Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στη συζήτηση από τον δήμαρχο, το θέμα ξεκίνησε το 2008, όταν η τότε δημοτική αρχή κατέθεσε μια Κανονιστική Απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία όμως δεν έλαβε την απαιτούμενη από το νόμο απόλυτη πλειοψηφία του Δ.Σ. Παρόλα αυτά θεωρήθηκε ως εγκεκριμένη και δεν εστάλη ποτέ για έλεγχο νομιμότητας, όπως υπήρχε υποχρέωση. Με βάση εκείνη την Απόφαση χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας οίκων ανοχής.

Όταν ανέλαβε η τωρινή δημοτική αρχή και έπρεπε να εξετάσει το θέμα, βρήκε ότι η Απόφαση τυπικά δεν ισχύει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν μπορούσε να την ελέγξει πλέον, αφού αυτό έπρεπε να έχει γίνει εντός διμήνου από την ψήφιση.

Αυτή η εκκρεμότητα λύθηκε με την Κανονιστική Απόφαση που ψήφισε το Δ.Σ. στις 27/7/2016 και είναι ίδια ακριβώς με αυτήν, η οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε και στο τελευταίο Συμβούλιο. Με βάση αυτή την Απόφαση έκλεισαν όλοι οι οίκοι ανοχής στην πόλη -νόμιμοι και παράνομοι. «Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στην ομιλία του και αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που κατέληξαν να μη λειτουργούν οίκοι ανοχής τα τελευταία δυο χρόνια.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη ενός οίκου ανοχής ανέδειξε άλλη μια περίεργη πτυχή της υπόθεσης. Το Εφετείο έκρινε ότι η Κανονιστική Απόφαση του 2016, παρότι είχε κριθεί νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν ισχύει γιατί δεν είχε… δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο.

Η απόφαση αυτή του Εφετείου, παρότι ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, ανάγκασε τη δημοτική αρχή να φέρει εκ νέου την Απόφαση προς ψήφιση στα αιρετά όργανα (Κοινοτικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο).

Αυτή η σταθερότητα της θέσης της δημοτικής αρχής να μην επιτρέψει στην ουσία τη λειτουργία οίκων ανοχής στην πόλη, είναι το σημείο που εκνεύρισε τον κ. Τομπούλογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα εκπέσουν στα δικαστήρια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την Απόφαση καταψήφισε ακόμη ο Χρήστος Κοπελούσος, ενώ οι Απόστολος Κόντος και Κώστας Ντάτσης ζήτησαν ως ελάχιστη απόσταση να οριστούν τα 200 μέτρα. Την Απόφαση υπερψήφισε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δανάη Γκούμα.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *