Υπερδιπλάσιος προϋπολογισμός το 2019 σε σχέση με το 2014 – 14 νέα έργα + 22 συνεχιζόμενα

Υπερδιπλάσιος είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για το 2019, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2014. Ο προϋπολογισμός, τον οποίο εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην ειδική συνεδρίαση που έγινε χθες Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, περιέχει αρκετά σημαντικά στοιχεία:

  • Αν και η τακτική κρατική χρηματοδότηση το 2019 θα είναι μειωμένη κατά 800 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το 2014 (από 4,652 εκατ. ευρώ το 2014 – 3,870 εκατ. ευρώ το 2019) τα έσοδα και τα έργα του Δήμου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
  • Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, την καθαριότητα, τον πολιτισμό – αθλητισμό και την παιδεία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
  • Υπάρχει μια αύξηση 56 μονίμων υπαλλήλων στο προσωπικό του Δήμου: στις 31/12/ 2014 το σύνολο του μόνιμου προσωπικού ήταν 294, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Δήμο 350 μόνιμοι υπάλληλοι. Η αύξηση αυτή έγινε κυρίως στην καθαριότητα, το πράσινο και στο κοιμητήριο, που σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες του δήμου για τη μισθοδοσία είναι αυξημένες κατά 3 εκατ. ευρώ.
  • Από το 2016 και μετά στο Δήμο υπογράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 350 συμβάσεις, σχεδόν τριπλάσιες από αυτές που υπογράφονταν πριν.
  • Όσο αφορά τα έργα που προβλέπεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2019 αυτά είναι 11, συν τρία έργα οδοποιίας, ενώ υπάρχουν και 22 συνεχιζόμενα έργα. Συνολικά στην τριετία 2015 – 2018 δημοπρατήθηκαν 24 έργα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έργα των τριών σχολείων.

Η σημαντική αύξηση στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως είπε ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος στην παρουσίαση που έκανε εισηγητικά, επιτεύχθηκε μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που εφάρμοσε η δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τακτικά έσοδα που προέκυψαν στο Δήμο, μέσα από τις αποφάσεις που έλαβε αυτή η διοίκηση για την αύξηση των δημοτικών τελών των μεγάλων καταστημάτων (τράπεζες -σούπερ μάρκετ κ.λπ) και των τελών τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα δείγμα αναδιανεμητικής πολιτικής σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η αντιπολίτευση σε αμηχανία

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των (ελάχιστων παρόντων) δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ο Χρήστος Κοπελούσος, αν και δεν διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις στον προϋπολογισμό, δεν τον ψήφισε, αφού με τη θετική στάση του σε παλαιότερες ψηφορορίες είχε δεχτεί έντονη κριτική (σε βαθμό …μπούλινγκ) από τον τοπικό τύπο και παράγοντες της δεξιάς στην πόλη.

Ο Απόστολος Κόντος είπε ότι «έχουν γίνει αρκετά, αλλά όχι όσα θα έπρεπε» και ψήφισε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες. Την ίδια στάση κράτησε και ο Κώστας Ντάτσης.

Ο Λευτέρης Πλάτανος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της παράταξης Νέο, μίλησε για «διογκωμένο και μη ειλικρινή» προϋπολογισμό και προσπάθησε να κάνει συγκρίσεις με τα στοιχεία των ενταλθέντων, τα οποία όμως είναι του… Ιουλίου και άρα δεν προσφέρουν συγκρίσιμα στοιχεία. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για το… καταστροφικό έργο της διοίκησης, αναφέροντας το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (έδειξε μάλιστα και φωτογραφίες, πράγμα χρήσιμο, αφού μόνο ως φωτογραφία το γνώριζαν και οι δημότες αυτής της πόλης) και την… μπασκέτα στο Κάτω Κουκλάκι (όπου έχει κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο 5Χ5).

Ο Μιχάλης Κουτσάκης, αν και υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, έκανε κριτική σε τρία ζητήματα: στο έργο της υπογειοποίησης, το οποίο είπε ότι πρέπει να διεκδικηθεί να γίνει μέχρι την Εθνική Οδό, στο διασκορπισμό της Καθαριότητας σε πολλά σημεία που δεν εξυπηρετεί την πόλη και στο Άλσος, όπου όπως είπε «γκρεμίσατε τα πάντα, αλλά δεν αποκαταστήσατε τίποτα».

Τέλος η Δανάη Γκούμα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «αντιλαϊκό και φορομπηχτικό» και την δημοτική αρχή «μακρύ χέρι της κυβέρνησης», διαβάζοντας μια γραπτή τοποθέτηση, η οποία προφανώς είναι μια γενική τοποθέτηση για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *