Είναι θέμα δημοκρατίας…

Η πόλη μας έχει ένα θλιβερό προνόμιο. Εδώ και 1-2 χρόνια διεξάγεται μια «προεκλογική» κίνηση μακριά κι έξω από τους πολίτες της. Άνθρωποι που δεν έχουν καμιά αναφορά στην πόλη γράφουν άρθρα για το τι δημοτική αρχή χρειάζεται η πόλη. Μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν πραγματοποιήσει το παραμικρό ρεπορτάζ για τα προβλήματα αυτής της πόλης, προβάλλουν λύσεις και σχέδια που έρχονται να «πνίξουν» τη ζωή της πόλης. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τις προσπάθειες συγκρότησης ψηφοδελτίου προθύμων. 
Την ίδια περίοδο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (στο μεγαλύτερο ποσοστό τους) είναι απόντες από την δράση του Δήμου. Έχουν απεμπολήσει το θεσμικό τους ρόλο και δεν παίρνουν θέση σε κανένα από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν (και μάλιστα ταυτόχρονα) ότι δεν θα διεκδικήσουν ξανά το αξίωμα του δημάρχου, λίγο πριν ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα Βούρου.
Στη θέση τους έχουμε ανώνυμες παρατάξεις, ομάδες που δεν έχουν κάνει μια δημόσια εμφάνιση, να εκδίδουν ανακοινώσεις και να κάνουν κριτική, προπαγανδίζοντας την «έξωθεν» λύση. Κι έναν τοπικό τύπο, που έχει υιοθετήσει την πιο ακραία κριτική στάση απέναντι στη δημοτική αρχή, υποκαθιστώντας την ανύπαρκτη αντιπολίτευση στοχοποιώντας πρόσωπα και πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα «ρεπορτάζ» τοπικών μέσων φιγουράρουν σε αθλητικά μέσα, τροφοδοτώντας τον οπαδικό φανατισμό.
Σε αυτό το προεκλογικό τοπίο, όπου δειλά-δειλά εμφανίζονται οι πρώτες υποψηφιότητες και διαμορφώνονται κάποιες υποτυπώδεις παρατάξεις, έχουμε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης και της τοπικής πολιτικής ενέργεια. Από τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης(!) ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή και τη δράση της πόλης. Ενός ανθρώπου που μοναδικό του προσόν είναι η φιλική του σχέση με τον ηγέτη της ομάδας και η οπαδική του ταυτότητα. Ενός ανθρώπου που έρχεται να υποκαταστήσει τοπικές πολιτικές οργανώσεις και επιχειρεί να πάρει «κεντρικό» πολιτικό χρίσμα. Ενός ανθρώπου που «φτύνει στα μούτρα» την όποια αντιπολίτευση, τους όποιους διαμορφούμενους δημοτικούς συνδυασμούς και ζητά να παίξει ρόλο στην πόλη, χωρίς πρόγραμμα, από μια ετεροχρονισμένη δήθεν «εσωτερική ανάγκη».
Είναι σοβαρές οι ευθύνες του τοπικού πολιτικού προσωπικού γι αυτή την θεσμική εκτροπή. Γιατί είναι αυτοί που απευθύνονταν στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων για να ενημερωθούν και δεν τολμούσαν να διατυπώσουν μια θέση που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης. Γιατί συνωστίζονταν για μια φωτογραφία στις πρώτες θέσεις των οπαδικών συνάξεων, ή με τα στελέχη της ομάδας. Γιατί διαγκωνίστηκαν στο ποιος θα εκφράσει πιο ακέραια το «οπαδικό φρόνημα» και τροφοδοτούσαν με τις δηλώσεις τους το φανατισμό. Γιατί εκχώρησαν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση, στη χάραξη θέσεων και απόψεων για τα τοπικά προβλήματα, στη διατύπωση γνώμης για σοβαρές επεμβάσεις που επιχειρούνται στην πόλη, σε εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως είναι τα επενδυτικά σχήματα, οι ανώνυμες εταιρείες και τα… παπαγαλάκια τους (κεντρικά και τοπικά).
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πόλη μας είναι ξεκάθαρες κουβέντες από όλους. Θέλουμε τις τύχες της πόλης να τις διαχειρίζονται «αχυράνθρωποι», άνθρωποι που παίρνουν το χρίσμα στις κλειστές αίθουσες των επιχειρηματικών συμφερόντων, υποψήφιοι που «παίζουν» με την αναγνωρισιμότητά τους και την οπαδική τους ταυτότητα; Ή πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη;
Θέλουμε οι αποφάσεις για την πόλη να λαμβάνονται σε γραφεία επενδυτών, ή σε πλατιές συζητήσεις των πολιτών; Θέλουμε τις παρατάξεις απλά να λειτουργούν ως «τσόντα» σε προαποφασισμένες επιλογές, ή για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα και τα «θέλω» της πόλης;
Η προεκλογική δραστηριότητα και η λειτουργία των παρατάξεων είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Απέναντι στην θεσμική εκτροπή που επιχειρείται στην πόλη οφείλουν όλοι -υποψήφιοι, παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, φορείς- να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση. Χωρίς μισόλογα και αμφίσημες δηλώσεις. Η επιλογή προσώπων που θα ηγηθούν στη ζωή της πόλης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια του οποιουδήποτε εξωθεσμικού παράγοντα.

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *