2η μείωση τελών σε 4 χρόνια: από το 1,45 στο 1,33 – Και νέες απαλλαγές στα δημοτικά τέλη

Μειωμένα ανταποδοτικά τέλη θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 οι κάτοικοι και οι δημότες, μετά από την απόφαση που υπερψηφίστηκε στο χθεσινό (21/11) Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση την απόφαση που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαρισμών ρεύματος) των κατοικιών μειώνονται από 1η Ιανουαρίου 2019 από 1,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο 1,33 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 5%. Αναλογικά μειώνονται και τα τέλη για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες χρήσεων. Είναι η δεύτερη μείωση τελών που πραγματοποιείται στη θητεία αυτής της δημοτικής αρχής: ο συντελεστής τελών για τις κατοικίες ήταν στο 1,45.

Παράλληλα θεσπίστηκαν και νέες απαλλαγές τελών για κοινωνικές κατηγορίες συμπολιτών μας.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια να συντάξει έναν κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δαπάνες καθαρισμού και ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων. Έτσι με βάση τις προβλέψεις εξόδων των σχετικών υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα για το 2019, υπολογίσθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα γι αυτή την μείωση, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών.

Αντιγράφουμε από τη σχετική εισήγηση:

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα είναι δυο πόλεις με κύριο χαρακτηριστικό τους πολλούς χώρους πρασίνου και τη χαμηλή δόμηση. Αυτό από τη μια μεριά τις αναδεικνύει ως δυο πόλεις ανθρώπινες που προσφέρουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων σε υψηλά επίπεδα, από την άλλη ταυτόχρονα αυξάνει το κόστος παροχής της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.

Ο μικρός αριθμός των τετρ. μέτρων που υπόκεινται στο τέλος και στα οποία επιμερίζεται το πάγιο κόστος της υπηρεσίας αυξάνει εκ των πραγμάτων τη χρέωση παροχής της ανά τετρ. μέτρο σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ιδιαιτερότητες των 2 πόλεων (κόστος καθαρισμού των πολλών κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμός Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, αυξημένο κόστος φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.).

Η μείωση αυτή, αποφέρει συνολικά ένα ετήσιο όφελος για όλους τους κατοίκους της πόλης που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την κοινωνική διάσταση που έχει δοθεί στα εισπραττόμενα τέλη, με βάση τις κατηγορίες τελών που έχει διαμορφώσει ο Δήμος για τις διάφορες χρήσεις. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι εμπορικές και λοιπές χρήσεις, αν και μόλις υπερβαίνουν το ένα τέταρτο του συνόλου των επιφανειών της πόλης, πλησιάζουν το ήμισυ του συνόλου. Γεγονός που υπογραμμίζει τον κοινωνικό προσανατολισμό της δημοτικής αρχής στην επιβάρυνση των επιχειρηματικών χρήσεων προς όφελος των κατοίκων – δημοτών.

Αυτό έχει επιτευχθεί με την επιβολή ανώτατων συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα άνω των 900 τ.μ.). Έτσι με βάση την μείωση που αποφασίσθηκε ο ανώτατος συντελεστής δημοτικών τελών γι αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται για το 2019 στο 6,65 ευρώ/τ.μ. (από 7,00 που ισχύει για το 2018), δηλαδή στο 5πλάσιο από τον οικιακό συντελεστή, που είναι και το ανώτατο δυνατό που επιτρέπει ο νόμος.

Οι νέοι συντελεστές ανταποδοτικών τελών

 

 

Νέες κατηγορίες κοινωνικών απαλλαγών

Ένα δεύτερο στοιχείο που περιέχει η απόφαση για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών είναι η διεύρυνση των κοινωνικών κατηγοριών συμπολιτών μας που δικαιούνται απαλλαγών.

Έτσι πλάι στις ήδη θεσπισμένες κατηγορίες των απόρων, των ατόμων με αναπηρίες, των πολυτέκνων, και των μονογονεϊκών οικογενειών, προστέθηκαν τρεις ακόμα κατηγορίες απαλλαγών:

μείωση 50% για την κύρια κατοικία σε  μακροχρόνια άνεργους (πάνω από 1 έτος)

απαλλαγή για την κύρια κατοικία σε μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από 1 έτος)

μείωση 50% για την κύρια κατοικία σε  άτομα που λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *