Ιστορίες… απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών – Απεργία σήμερα στη Cyta – Vodafone

Εδώ και λίγους μήνες στο τοπίο των τηλεπικοινωνιών εκτυλίσσεται μια ακόμα ιστορία συγχωνεύσεων. Μια εταιρεία που ανδρώθηκε στην περίοδο της ψευδεπίγραφης απελευθέρωσης, η Cyta, εξαγοράστηκε από την Vodafone. H αρμόδια «ανεξάρτητη» αρχή, η ΕΕΤΤ, αποφάσισε να δώσει την έγκρισή της γι αυτή την εξαγορά. Τα όποια δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σημείωσαν μόνο έναν αριθμό: τους 270.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, που πλέον περνούν στο πελατολόγιο της Vodafone.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος αριθμός, τον οποίο πρέπει κανείς να ψάξει πολύ για να τον βρει: οι 700 εργαζόμενοι στη Cyta, φαίνεται ότι περισσεύουν στην Vodafone. Eδώ και μήνες… φυτοζοούν, αφού η εργοδοσία της Vodafone δεν ανέλαβε καμιά υποχρέωση έναντι των εργαζομένων.

Γι αυτό το λόγο σήμερα 8 Νοεμβρίου το Σωματείο Εργαζομένων της Cyta Hellas είχε κυρήξει 24ωρη απεργία με αίτημα να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Αναζητήσαμε δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά Μέσα, αλλά μάταια… Τα διαφημιστικά πακέτα της Vodafone είναι πιο ισχυρά από το δίκιο των εργαζομένων.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της Cyta Hellas, όπου φαίνεται ανάγλυφα ο τρόπος που δρουν οι επιχειρηματικοί «κολοσσοί» απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Γράφουν το αυτονόητο: «Είμαστε αυτοί που στήσαμε αυτή την εταιρεία και θα πρέπει να πάρουμε αυτά που δικαιωματικά μας αξίζουν».

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο:

Η επίθεση της εργοδοσίας της Vodafone συνεχίζεται αμείωτη και πλέον δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Με τις πλάτες του Υπουργείου Εργασίας, που νίπτει τας χείρας του και παραπέμπει σε στείρες διαδικασίες, οι διοικούντες εξωθούν σε παραιτήσεις, εντατικοποιούν την εργασία, αφήνουν κενές θέσεις σε όλα τα πόστα και αφήνουν τους συναδέλφους στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα δεκάδες συνάδελφοι είδαν την πόρτα της εξόδου όταν ενημερώθηκαν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν στην Vodafone. Λες και δεν είναι υποχρεωμένη, βάσει νόμου, η εταιρεία που έκανε την εξαγορά να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους της εξαγοραζόμενης εταιρείας. Όταν όμως ο αντιπρόσωπος της εργοδοσίας δηλώνει ευθαρσώς ενώπιον των διοικούντων του Υπουργείου πως πολλοί συνάδελφοι θα μεταφερθούν σε εργολάβους και franchisees και εκείνοι το επιτρέπουν αντιλαμβανόμαστε πόσο υπέρ του εργαζόμενου είναι.

Εξάλλου, όσοι παραμένουμε βλέπουμε τους συναδέλφους μας να «εξαφανίζονται» και εμείς μένουμε  πίσω χωρίς καμία ενημέρωση αλλά με την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως πριν και με ακόμα χειρότερες συνθήκες. Τμήματα που μέχρι σήμερα ήταν επιφορτισμένα με τελείως διαφορετικά καθήκοντα μεταβάλλονται εν μια νυκτί σε τηλεφωνικά κέντρα γιατί αυτό βολεύει τη διοίκηση της Vodafone. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξολοκλήρου σε πελάτες Vodafoneχωρίς να αλλάζει η σύμβασή τους για να είναι εύκολος στόχος όταν θα έρθει το νέο κύμα απολύσεων/αποχωρήσεων.  Στα καταστήματα οι συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν ολόκληρες βάρδιες μόνοι τους γιατί πλέον δεν υπάρχουν άτομα. Ενημερώνονται από τους ιδιοκτήτες κτιρίων ότι θα σταματήσουν να εργάζονται σε δύο μήνες στον χώρο καθώς διακόπτεται το συμβόλαιο ενοικίασης με την εταιρεία. Ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση από τους προϊσταμένους τους σχετικά με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και με ποιον τρόπο θα πάρουν τις άδειες τους όπως οφείλουν σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης.

Αλλά και όσοι παίρνουν την «πολυπόθητη» μεταγραφή στον πολυεθνικό κολοσσό κάθε άλλο παρά ευτυχισμένοι είναι. Απουσία εργασιακών θέσεων στα κτίρια της Vodafone τους κάνει «νομάδες» για να βρουν μια θέση που να μπορούν να δουλέψουν. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους τους απρόσωπη και ψυχρή. Η εντατικοποίηση όμως της εργασίας βαράει κόκκινα. Συμβάσεις για 9ωρο αλλά και δουλειά από το σπίτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γιατί έτσι επιβάλλει η «οικογένεια» της Vodafone. Και πάντα με τον φόβο της απόλυσης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να εναντιωθούμε απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Συλλογικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια διάσπασης, απ’ όπου και να προέρχεται αυτή, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στα κοινά μας συμφέροντα και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε αυτοί που στήσαμε αυτή την εταιρεία και θα πρέπει να πάρουμε αυτά που δικαιωματικά μας αξίζουν.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *