Επιχείρηση τρόμος: η αθλιότητα της τοπικής «ενημέρωσης»

Η παραβίαση ενός σχολείου της πόλης σε ώρα που ήταν κλειστό και κάποια ευρήματα που παραπέμπουν σε πιθανή χρήση ναρκωτικών ήταν αρκετά για να γραφτούν μερικά από τα πιο κραυγαλέα τρομοκρατικά κείμενα στον τοπικό τύπο και να διαδοθούν ακόμα πιο κραυγαλέα ψεύδη για την κατάσταση των σχολείων της πόλης.

Φυσικά το θέμα της ασφάλειας των σχολείων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή περιστατικά καταστροφών, κυρίως σε σχολικά κτίρια που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές. Η έλλειψη 24ωρης καθημερινής φύλαξης των σχολείων (όπως και όλων των δημοτικών υποδομών της πόλης) είναι γνωστή και χρόνια και έχει πολλές αιτίες: καταρχήν έλλειψη επαρκούς και ειδικευμένου προσωπικού, έλλειψη εξοπλισμού σε πολλά σχολεία, αλλά κυρίως έλλειψη αστυνόμευσης (τα ίδια τοπικά μέσα που σήμερα κραυγάζουν για το κρούσμα παραβίασης σε σχολείο, έχουν δημοσιεύσει πλείστα όσα κείμενα για την «αύξηση» της παραβατικότητας στην πόλη).

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας, που τροφοδότησε τόσο τη φαντασία των τρομολάγνων δημοσιογράφων της πόλης, ώστε να γράφουν για «έρμαιο παρανόμων και χρηστών». Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου βρήκαν κάποια στοιχεία που παραπέμπουν σε υπολείμματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών μέσα στον περίβολο του σχολείου κατά το χρονικό διάστημα που είναι κλειστό και χωρίς φύλαξη. Κλήθηκε η αστυνομία, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα στοιχεία. Ακολούθως η διεύθυνση του σχολείου συζητώντας και με τους γονείς αποφάσισε να μη λειτουργήσει το σχολείο εκείνη τη μέρα και κάλεσε και το Δήμο. Βρέθηκαν εκεί ο δήμαρχος και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, έγινε καθαρισμός του σχολείου και ακολούθησε και συνεργείο απολύμανσης, το οποίο απολύμανε για κάθε ενδεχόμενο τους χώρους του σχολείου. Ακολούθησαν συσκέψεις των αρμοδίων φορέων και έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις.

Από την επικοινωνία που είχε ο ΠΟΛΙΤΗΣ με γονείς και εκπαιδευτικούς προκύπτουν τα εξής:

  • Από τα στοιχεία που βρέθηκαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου (ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και λίγη άσπρη σκόνη) δεν προκύπτει αν όντως πρόκειται για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν γνωρίζουμε αν η αστυνομία έχει καταλήξει σε κάποιο πιο ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως σίγουρα δεν βρέθηκαν σύριγγες (με τις οποίες κάποιος ευφάνταστος δημοσιογράφος της πόλης φρόντισε να απεικονίσει το σχετικό «ρεπορτάζ»).
  • Δεν είχαν παραβιαστεί οι σχολικές αίθουσες ή άλλοι χώροι του σχολείου.
  • Αντίστοιχα σημάδια είχαν βρεθεί και την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 1/11, όπου και πάλι κλήθηκε η αστυνομία. Τότε η διεύθυνση του σχολείου έκρινε ότι δεν συντρέχει τόσο σοβαρός λόγος και για να μην προκαλέσει αναστάτωση δεν ανακοίνωσε κάτι δημόσια. Από όσο γνωρίζουμε δεν ενημερώθηκαν και οι υπηρεσίες του Δήμου.

Είναι φανερό ότι οι αρμόδιοι φορείς και η σχολική κοινότητα προσπάθησαν να διαχειριστούν το θέμα με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα. Κάποιοι όμως νομίζουν ότι βρήκαν ένα «πιασάρικο» θέμα για να κάνουν… αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, αδιαφορώντας αν με τα τρομολαγνικά τους «ρεπορτάζ» δημιουργούν προβλήματα στους γονείς και στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο διάλογο που έγινε μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου αρκεί για να καταλάβει κανείς πού οδηγεί η ανευθυνότητα όσων χειρίζονται δημόσιο λόγο.

Υ.Γ. Από χτες βράδυ η «επιχείρηση τρόμος» έχει συμπεριλάβει άλλο ένα γεγονός που σημειώθηκε στην πόλη. Κάποιοι προκάλεσαν φθορές και έγραψαν συνθήματα στο τοίχο επιχείρησης σούπερ μάρκετ που λειτούργησε χθες Κυριακή. Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας στο λιανεμπόριο και τις Κυριακές συναντά σοβαρές αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συνδικάτα των εργαζομένων είχαν κηρύξει απεργία χθες. Καταδικαστέα η ανώνυμη πρόκληση φθορών (που πλήττει και τον αγώνα των εργαζομένων), αλλά αυτό δεν κάνει την πόλη «έρμαιο κάθε λογής τραμπούκων», όπως ισχυρίζεται ο… δαιμόνιος ρεπόρτερ της πόλης.

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *