Ποιος θυμάται τον Τροχανά και τον οικισμό που έχτιζε ο όμιλος SόΕ;

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στην πόλη μας φιλοξενούνταν ο όμιλος SόΕ. Ένας όμιλος που είχε στήσει ο Μιχάλης Τροχανάς, ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και… γκουρού της φιλοσοφίας που ανέπτυσσε. Τα γραφεία του ομίλου λειτουργούσαν στην Νέα Χαλκηδόνα, όπου συνέρρεαν χιλιάδες φιλόδοξοι μικροεπενδυτές να καταθέσουν από 200.000 δραχμές μέχρι μερικά εκατομμύρια ο καθένας.

Ο SόΕ παρουσιαζόταν ως ένας «πρότυπος» όμιλος που συγκέντρωνε χρήματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την κατασκευή χωριών στην Κρήτη και στην Αττική. Η επένδυση θα στηριζόταν στα χρήματα των μικρομετόχων που θα έδιναν τις οικονομίες τους και ταυτόχρονα θα φρόντιζαν να εγγραφούν και άλλοι με το σύστημα πυραμίδας. Γύρω στο 1994 είχε φθάσει να έχει 20.000 μετόχους(!).

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εποχής «Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του SόΕ έγκειται κυρίως στα «ιδεολογικά» χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Εμφανιζόταν ως αντίπαλο δέος των πολυεθνικών εταιρειών και υποσχόταν ιλιγγιώδεις αποδόσεις με εγγύηση την αξιοποίηση του «ανθρώπινου κεφάλαιου»» (Ελευθεροτυπία, 1998). Η μεγέθυνση του ομίλου δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν στηριζόταν σε μαζικές… δεξαμενές ανθρώπων: στον πρώτο πυρήνα του ομίλου του ο Μ. Τροχανάς ενέταξε ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, ενώ απευθύνθηκε σε συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις και σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Στα τελευταία χρόνια της δράσης του ο ιδρυτής του ομίλου ενεπλάκη στη διοίκηση της ΑΕΚ.

Η λογική της πυραμίδας δεν διέφερε πολύ από το σύστημα «αεροπλανάκι» που την ίδια περίπου εποχή αναπτυσσόταν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, απομυζώντας τις οικονομίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Το «όραμα»  αυτό κατέρρευσε μαζί με το γενικευμένο κραχ της Σοφοκλέους. Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή αγοροπωλησία της ΑΕΚ που οδήγησε τον ιστορικό σύλλογο σε μεγάλες περιπέτειες. Τα σχέδια για τις επενδύσεις που προσέλκυαν χιλιάδες ανθρώπους έμειναν ανεκπλήρωτα και στην Σητεία της Κρήτης ένα παραθεριστικό χωριό «φάντασμα» επιβεβαιώνει το μεγάλο ναυάγιο.

Οι κάτοικοι της Νέας Χαλκηδόνας θυμούνται ακόμα τις… διαδηλώσεις φιλάθλων της ΑΕΚ έξω από τα γραφεία του ομίλου του Μ. Τροχανά, στην οδό Πεταλά.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα αυτός ο περίφημος οικισμός, μας ενημερώνει ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Μηχανής του Χρόνου:

Ο οικισμός ολοκληρώθηκε το 1997, ωστόσο σε ένα μεγάλο μέρος έμεινε ακατοίκητος. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχώρησε και οι μέτοχοι βρέθηκαν να αντιδικούν σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη. Από τότε χύθηκε πολύ μελάνι, πολλοί από τους μικρομετόχους δεν είναι καν στη ζωή και οι νέοι επενδυτές υπόσχονται όχι μόνο να λειτουργήσουν τον οικισμό, αλλά και να τον επεκτείνουν. Το πρώτο «πράσινο φως» για αυτό το σκοπό δόθηκε το 2016 από την Περιφέρεια Κρήτης με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το τουριστικό χωριό του Μιχάλη Τροχανά στη Σητεία, σήμερα έχει ρημάξει σε ένα μεγάλο μέρος του και θυμίζει επένδυση «φάντασμα» Στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε έκταση των 367 στρεμμάτων για οικοδόμηση παραθεριστικής κατοικίας. Νέοι επενδυτές, που δηλώνουν ότι κινούνται σε σοβαρό υπόβαθρο πήραν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσουν σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση (ξενοδοχειακή μονάδα 400 κλινών και βίλες) στην έκταση που περιβάλλει τον παλιό τουριστικό οικισμό από ανατολικά και νότια. Ο πληθυσμός του τουριστικού – παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το αποκαλούμενο Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα. Δίπλα σε μια από τις πιο βρώμικες παραλίες της Κρήτης, όπου τα θαλάσσια ρέματα οδηγούν τόνους πλαστικών σκουπιδιών, ο παραθαλάσσιος οικισμός «Διόνυσος» παραμένει ένα ακόμα ελληνικό «θαύμα».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *