Την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για τα σχολεία ζητά ο Δήμος

Δεν επαρκούν τα ποσά των τακτικών επιχορηγήσεων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Δήμο μας, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Αυτό είναι ο λόγος που ο Δήμος στράφηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης.

Η τακτική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ, έχει υποστεί δυο συνεχόμενες μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Κι ενώ το 2018 υπήρξε μια μικρή αύξηση, υπολείπεται πολύ της επιχορήγησης που λάμβανε ο Δήμος πριν μερικά χρόνια σχεδόν κατά 30%(!). Ο τυπικός λόγος είναι η μείωση του μαθητικού δυναμικού της πόλης μας, όπως την έχει καταγράψει η στατιστική. Η εικόνα αυτή όμως δεν είναι πραγματική, αφού ούτε οι σχολικές μονάδες έχουν μειωθεί, ούτε οι σχολικές αίθουσες. Τα έξοδα των σχολείων είναι σταθερά και αφορούν τις τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες. Η μείωση αυτή έχει οδηγήσει το Δήμο να καταβάλλει έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες: μόνο τη σχολική χρονιά 2018-2019 ο Δήμος κατέβαλε σχεδόν 150.000 ευρώ, κάτι λιγότερο από το ήμισυ της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Φέτος, με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στην πόλη μας, εντάχθηκαν στη δημόσια εκπαίδευση σχεδόν 100 επιπλέον μαθητές. Αυτή η αύξηση του μαθητικού δυναμικού οξύνει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες και επιτείνει το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης. Ήδη ο Δήμος κατέβαλε σημαντικά ποσά για να διαμορφώσει νέους χώρους και να τροφοδοτήσει τα νηπιαγωγεία με εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος.

Μένει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών να εκτιμήσουν τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης των σχολείων της πόλης και να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές στατιστικές απεικονίσεις, που παράγουν μια ψευδή εικόνα.

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *