Ηρώδειο Πάρκο: Προσθέτει στην ταυτότητα της πόλης

Μνήμες χαμένες στην ίδρυση αυτής της πόλης ξυπνάει η επαναλειτουργία του Ηρώδειου Πάρκου. Ο χώρος, όπου μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματοθεάτρου αναβίωσε το όνομα «Ηρώδειο»* απέκτησε και πάλι ζωή. Οι παλαιότεροι προσπαθούν να προσδιορίσουν στο χώρο τη θέση του παλαιού κινηματογράφου – σχολείου, τον χαλικόστρωτο θερινό σινεμά, που αποτέλεσε για δεκαετίες την αυλή όπου προαυλίζονταν οι μαθητές της Νέας Χαλκηδόνας. Οι νεώτεροι απλά απολαμβάνουν έναν διαφορετικό χώρο αναψυχής και συνεύρεσης που έχει ήδη αλλάξει την όψη της Λεωφόρου Δεκελείας, στη Νέα Χαλκηδόνα.

Το Ηρώδειο Πάρκο αποτελεί δημοτική ιδιοκτησία. Διαμορφώθηκε από τον πρώην Δήμο Νέας Χαλκηδόνας (επί δημαρχίας Ν. Παπαμικρούλη) και λειτουργούσε μέχρι το 2011. Τα επόμενα χρόνια παρέμεινε κλειστό, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές φθορές. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2016 ο χώρος αποφασίσθηκε να εκμισθωθεί και πάλι, με τον εκμισθωτή να αναλαμβάνει το κόστος των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης του χώρου. Απόφαση που αποδείχθηκε αρκετά… δύσκολη στην υλοποίηση, αφού χρειάστηκε να γίνουν δυο διαδικασίες προκηρύξεων, ώστε να φθάσουμε στον σημερινό μισθωτή, ο οποίος πραγματοποίησε μια πολύ σοβαρή επένδυση, ανακατασκευάζοντας εκ βάθρων το χώρο. Από τα τέλη Αυγούστου του 2018 το Ηρώδειο Πάρκο βρίσκεται και πάλι σε λειτουργία, προσφέροντας ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί, με καφέ, ποτό, φαγητό, στη Δεκελείας 51, στη Νέα Χαλκηδόνα.

*Το Ηρώδειο αποτέλεσε τον πρώτο κινηματογράφο της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Φιλαδέλφειας. Ιδρύθηκε μετά την εγκατάσταση των πρώτων μικρασιατών προσφύγων στην πόλη ως κινηματοθέατρο και διέθετε και θερινό σινεμά. Το 1939 ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο της τότε Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, το οποίο στεγάστηκε στα καμαρίνια του κινηματοθεάτρου, επάνω από την αίθουσα προβολών, μέχρι το 1972, οπότε οικοδομήθηκε το σημερινό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Χαλκηδόνας. Από το άλλοτε επιβλητικό κτίριο, το οποίο μαζί με το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλαιό κοινοτικό κατάστημα της Νέας Χαλκηδόνας αποτελούσαν χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά μνημεία στη λεωφόρο Δεκελείας, δεν έμεινε τίποτα εκτός από το όνομα στην στάση και ο χώρος, ο οποίος αποκτήθηκε από τον Δήμο και σήμερα στεγάζει το Ηρώδειο Πάρκο. Ο χώρος αυτός είναι διαμπερής και στο πίσω μέρος (οδός Θεμιστοκλέους) λειτουργεί μια σύγχρονη Παιδική Χαρά.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *