Υποβολή πρότασης του Δήμου για Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Μια σημαντική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Μετά από εισήγηση του δημάρχου αποφασίστηκε (και μάλιστα ομόφωνα) να κατατεθεί πρόταση συμμετοχής στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ».

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι να  υλοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων με στόχο αφενός την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και αφενός την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Χρηματοδοτούνται από κοινού δήμοι και εμπορικοί φορείς. Στην περίπτωση του Δήμου μας και ελλείψει ενεργού εμπορικού συλλόγου στην πόλη, έχει επιλεγεί η συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο καταρχήν έχει συμφωνήσει στην συνεργασία. Όπως είπε ο δήμαρχος η περιοχή η οποία έχει επιλεγεί για την εφαρμογή των δράσεων αυτών περιλαμβάνει τις οδούς Πίνδου και Σοφούλη, οι οποίες πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη του προγράμματος (τουλάχιστον 50 λειτουργούσες εμπορικές επιχειρήσεις και έκταση τουλάχιστον 400 μέτρα).

Βάσει του προγράμματος ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία: «Αναβάθμιση δημόσιου χώρου» στην οποία εντάσσονται δαπάνες εκσυγχρονισμού υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης προσβασιμότητας και, τουλάχιστον σε μία εκ των κατηγοριών: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης» (συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων κλπ)  και «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας» (κλιματιζόμενες στάσεις λεωφορείων, ελεγχόμενη στάθμευση, έλεγχος πρόσβασης σε πεζόδρομους κλπ.).

Το Επιμελητήριο θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία: «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής» στην οποία εντάσσονται δαπάνες ανάδειξης και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά εξωτερικών όψεων, ομοιόμορφων τεντών, στεγάστρων, επιγραφών, εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων, ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων κλπ.)

Ο προϋπολογισμός που μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται κατά μέγιστο στα 1.500.000€ και του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανέρχεται κατά μέγιστο στις 400.000€.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *