Όλοι και όλα χωράνε στο… λιμάνι του Γιάννη Λάτση

Μετά το «Ωνάσειο» και το «Στ. Νιάρχος» αποκτήσαμε και λιμάνι «Γιάννης Λάτσης». Φαίνεται ότι σε αυτό τον τόπο έχουμε κοντή μνήμη. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή μας να τιμούμε αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές προσωπικότητες, παραδίδοντας στις επόμενες γενιές «αγιοποιημένα» τα ονόματα όλων των μεταπολεμικών εφοπλιστικών οικογενειών.
Την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου παραβρέθηκαν στην τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού Κατακόλου σε «λιμάνι Γιάννης Λάτσης». Την απόφαση πρόλαβε να υπογράψει, λίγο πριν αφήσει τον υπουργικό θώκο, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής (στη φωτογραφία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Λάτση και σε άλλους παράγοντες). Όχι, δεν ήταν προσωπική του επιλογή. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να στηρίξει και να στηριχτεί στις ιστορικές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, όπως αντιληφθήκαμε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το προηγούμενο Σάββατο: «Και επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο, μια ειδική αναφορά, για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης, τόσο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και στο Ίδρυμα Ωνάση, καθώς με τις δωρεές τους δείχνουν την έμπρακτη στήριξη τους…».
Δεν αρκούν οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, δεν αρκούν οι προνομιακές σχέσεις που έχουν με το κράτος οι επιχειρήσεις τους και τα «ιδρύματα» τους, θα πρέπει να αποκτήσουν και εμβληματική θέση στο διηνεκές. Στο χώρο της υγείας ο Ωνάσης, στο χώρο του πολιτισμού ο Νιάρχος και τώρα σε μια πύλη εισόδου ο Λάτσης.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Λάτσης, μας το θυμίζει ο Παν. Θεοδωρόπουλος σε άρθρο του που δημοσιεύει ο Ημεροδρόμος.

  • Ξεκίνησε τα πρώτα… επαγγελματικά του βήματα επί κατοχής και έχει κατηγορηθεί για μαυραγοριτισμό και δοσιλογισμό, όπως και οι άλλοι δυο «ιστορικοί» εφοπλιστές της χώρας.
  • Ίδρυσε την Πετρόλα το 1972, μετά από συμφωνία με τη χούντα, η οποία φρόντισε να του δώσει… γη και ύδωρ. Το 1992 στις εγκαταστάσεις της Πετρόλα κάηκαν ζωντανοί 15 εργάτες και πολλοί άλλοι σακατεύτηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά εγκλήματα της ελληνικής βιομηχανίας.
  • Το 2004 ο όμιλός του απέκτησε το The Mall Athens στο Μαρούσι, ένα εμπορικό κέντρο που έχει ήδη χαρακτηριστεί με δικαστική απόφαση αυθαίρετο.
  • Μόλις πρόσφατα η «Lamda Development», η εταιρεία του ομίλου που διαθέτει εμπορικά κέντρα και μαρίνες, αγόρασε στην εξευτελιστική τιμή των 92 ευρώ το τ.μ. την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Φαίνεται ότι δεν αρκεί αυτή η διαχρονική σχέση… στοργής που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος στους εφοπλιστές και τους ομίλους τους. Αυτοί επιζητούν και τον καθαγιασμό τους. Έτσι τα κρουαζιερόπλοια και τα λοιπά πλοία που θα προσεγγίζουν τη χώρα μας εκ δυσμών, θα αναγγέλλουν από τα μεγάφωνα: «Καλωσήλθατε στο Λιμάνι Γιάννης Λάτσης», αποσκοπώντας στο σβήσιμο όλων των γκρίζων σημείων που βαρύνουν το εφοπλιστικό όνομα και στο ξαναγράψιμο της ιστορίας αυτού του τόπου…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *