Η Περιφέρεια Αττικής πάλι επιλέγει λύσεις σαλαμοποίησης του Ποδονίφτη

Επείγουσα σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς υπό τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για τον Ποδονίφτη ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γ. Καραμέρος. Μόνο που στη σύσκεψη ζητά να συζητηθεί μόνο το… βόρειο τμήμα του ποταμού.

Προφανώς ο κ. Καραμέρος ενδιαφέρεται για τον τομέα αμοδιότητάς του, όπου ο Ποδονίφτης δημιούργησε τον Ιούλιο πλημμυρικά φαινόμενα στο Χαλάνδρι. Αιτία, όπως φαίνεται από την επιστολή του, το διευθετημένο τμήμα του ποταμού και η στένωση της υπόγειας διέλευσης κάτω από τη Λεωφ. Κηφισίας. Στις ίδιες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν προβλήματα στο τμήμα του Ποδονίφτη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα (όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία). Μάλιστα ο Δήμος με ανακοίνωσή του έθεσε συνολικά το πρόβλημα των έργων στον ποταμό ζητώντας να αλλάξει άμεσα το μοντέλο σχεδίασης των αντιπλημμυρικών έργων. Δεν γνωρίζουμε αν η Περιφέρεια έλαβε υπόψη της τα προβλήματα που γνωστοποίησε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ή αν επιμένει στο έργο διευθέτησης και τσιμεντοποίησης που έχει ήδη ψηφίσει παά την αντίθεση του Δήμου μας και του Δήμου Αθηναίων. Από τη σχετική ανακοίνωση όμως φαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής επιλέγει και πάλι λύσεις «σαλαμοποίησης» του Ποδονίφτη, με σποραδικές παρεμβάσεις που απλά μεταθέτουν το πρόβλημα σε άλλο σημείο.

Δείτε τι αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υποδομών ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις καταιγίδες του περασμένου Ιουλίου και παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος, ιδιαίτερα στο σημείο όπου το ρέμα είναι διευθετημένο με κλειστή ορθογωνική διατομή στο Χαλάνδρι (οδοί Σαρανταπόρου, Μπιζανίου και Κόδρου, ανάντη Λεωφόρου Κηφισίας). Προειδοποιεί ότι έχει καταστεί επιτακτική η ανάγκη για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών υλοποίησης της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος σε όλο του το μήκος, την οποία από το Δεκέμβριο του 2017 έχει αναλάβει το Υπουργείο, τονίζοντας ότι οι τρεις πρόσφατες καταιγίδες επιδείνωσαν σοβαρά το χρόνιο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης περιοχών από όπου διέρχεται ο Ποδονίφτης.

Ειδικά για το Χαλάνδρι, σύμφωνα με τον Γιώργο Καραμέρο, ο πλακοσκεπής αγωγός της οδού Κόδρου, είναι ορθογωνικής διατομής διαστάσεων (7,70μ. Χ 3,10μ.), έως τον παράδρομο της Λ. Κηφισίας και στο τμήμα του κάτω από την Λ. Κηφισίας αποτυπώνεται με μικρότερη διατομή. Η στένωση αυτή στην προσαρμογή του πλακοσκεπούς αγωγού με το προϋπάρχον τεχνικό κάτω από την Λεωφόρο Κηφισίας δημιουργούν τον υδραυλικό στραγγαλισμό της ροής των ομβρίων με αποτέλεσμα να μην παροχετεύονται τα νερά και  να πλημμυρίζουν γειτονιές.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνει ο Γ. Καραμέρος, η Περιφέρεια Αττικής από το 2015 έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων δαπάνη ύψους 1.500.000 ευρώ για την αύξηση της παροχευτικότητας του ρέματος Ποδονίφτη στη συμβολή των οδών Κόδρου και Λ. Κηφισίας (περιοχή Χαλανδρίου). Τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις ενστάσεις του όμορου Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική λύση του προβλήματος, η οποία δεν περιοριζόταν μόνο στην ανεπάρκεια του πλακοσκεπούς αγωγού, αλλά αφορούσε συνολικότερα στην αντιπλημμυρική προστασίας σε όλο το μήκος του ρέματος Ποδονίφτη.

Πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών το οποίο και ανέλαβε την υλοποίηση και δημοπράτηση της μελέτης.Έκτοτε, όπως καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Καραμέρος, «εκκρεμεί η υλοποίηση αυτής της απόφασης, η οποία ρητά ορίζει ότι η οριστική μελέτη πρέπει να εκπονηθεί σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο ανάντη (Δήμος Χαλανδρίου) όσο και κατάντη (Δήμος Φιλοθέης– Ψυχικού) και να λαμβάνει υπόψη συνολικά το ρέμα Ποδονίφτη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι είναι κρίσιμο να ορίσετε μια συνάντηση αποφάσεων, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της αυτοδιοίκησης».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *