Μία κυψέλη πολιτισμού στο Δήμο μας

Το Εικαστικό Εργαστήρι (Ζωγραφική, Γλυπτική, Φωτογραφία) και ιδιαίτερα το τμήμα της ζωγραφικής, μετά την επανίδρυση και την λειτουργία του, αποτελεί μία πραγματική όαση πολιτισμού στο Δήμο μας. Σήμερα, μέσα από τις στήλες του ΠΟΛΙΤΗ, που τον απασχολούν και τα θέματα του Πολιτισμού, θα έχουμε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το τμήμα Ενηλίκων, αλλά και με την καθηγήτριά τους, την ζωγράφο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γεωργία Καπετανάκη, η οποία καταθέτοντας τις απόψεις της αλλά και αυτές των ενηλίκων μαθητών της, μας είπε:
«Τον πρώτο λόγο για το τμήμα ζωγραφικής του Δήμου, έχουν αυτοί που μετέχουν σε αυτό. Στην ερώτηση που τέθηκε (στα μέλη του τμήματος ενηλίκων), τι τους προσφέρει η ζωγραφική, είπαν τα εξής: Ο καθένας παρακολουθεί το τμήμα για διαφορετικούς λόγους. Για τη γνώση, την ηρεμία και την απόδραση από την καθημερινότητα, για την κοινωνική συναναστροφή. Το χαμηλό κόστος, τους δίνει την δυνατότητα να εκπληρώσουν την ανάγκη τους για δημιουργική έκφραση, να αμφισβητήσουν στερεότυπα πως η ενασχόληση με τη ζωγραφική, προϋποθέτει ιδιαίτερα χαρίσματα ή ικανότητες… Εγώ με τη σειρά μου αυτό που προσπαθώ με τη διδασκαλία μου, δεν είναι να μεταδώσω μόνο το γνωστικό αντικείμενο του σχεδίου ή του χρώματος, αλλά και την βαθύτερη κατανόηση του Εικαστικού Έργου και του φαινομένου της Τέχνης, ως Κοινωνικό Γίγνεσθαι, μέσα από προβολές και παρουσιάσεις με διαθεματικές θεωρητικές προσεγγίσεις έργων τέχνης, αλλά και επισκεπτόμενοι εκθέσεις».
Κρίνοντας από το περιεχόμενο της τοποθέτησης των μαθητευόμενων του τμήματος ενηλίκων της Ζωγραφικής, αλλά και από αυτήν της Δασκάλας τους, μπορούμε να βγάλουμε πολλά ωφέλιμα συμπεράσματα για το τι σημαίνει πολιτισμός, πως επιδρά στην ύπαρξη και την ψυχολογία του ανθρώπου, πόσο βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση μία ουσιαστική παρουσία της Πολιτείας, στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου μας (σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας των τμημάτων). Σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή διδασκαλία από ειδικό, ικανό να μεταδώσει όλες αυτές τις έννοιες και τις αξίες της Τέχνης, ακούραστα, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, ώστε να υπάρχει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες της κ. Καπετανάκη, που ολόκληρο το χρόνο αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν με επισκέψεις σε Πινακοθήκες, σε Μουσεία, αλλά και με την δημιουργία θεματικών «βραδιών Τέχνης», με απόδοση κειμένων και προβολές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και σοβαρότητα με τα οποία η συγκεκριμένη καθηγήτρια αντιμετωπίζει την «δουλειά της».
Όμως τι είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ;
Πολιτισμός μπορούμε να πούμε ότι είναι μία πολυδιάστατη έννοια, μία ανάγκη έκφρασης προς κάτι ανώτερο από την ίδια την βιολογική μας υπόσταση. Αυτή η ανάγκη καλλιεργήθηκε κύρια όταν άρχισε η μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων σε σημεία, όπου απαιτούνταν οι άνθρωποι αυτοί να ζουν μαζί, μέσα σε κάποια πλαίσια καλής συμπεριφοράς, αλλά σε συνδυασμό και με την δυνατότητα να αναπτύσσουν δράσεις που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου τους (ανάπτυξη των Τεχνών, της Παιδείας, της Φιλοσοφίας, των Επιστημών γενικότερα), όπως επίσης και του βιοτικού τους επιπέδου.
Ο Πολιτισμός δεν πρέπει απαραίτητα να έχει τοπικό χαρακτήρα. Μπορεί να εμφανίζει γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, που του δίνουν και ταυτότητα… όπως η φυλή, η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνικότητα.
Σήμερα κάτω από την ομπρέλα της ανάγκης της συνύπαρξης των ανθρώπων λόγω των κοσμοϊστορικών προσφυγικών ροών και μετακινήσεων των πληθυσμών (αναγκαστικά σε μεγάλο βαθμό), δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, με ενωτικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα (ηθικές αξίες, κοινωνική συμπεριφορά, αλληλεγγύη, οικολογική συνείδηση)…
Παρ’ όλο που μπορούν στο πέρασμα του χρόνου να χαθούν ή να εξελιχθούν πολιτισμοί, κάποιοι αφήνουν πίσω τους δυνατά και βαθιά χαραγμένα στοιχεία τους, ως Παγκόσμια Πολιτισμική, Πολιτιστική Κληρονομιά, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Λαού, όπως συνηθίζουμε ξενικά να εκφραζόμαστε, την διαφορετική ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.
Επιγραμματικά και απλά μπορούμε να πούμε ότι Πολιτισμός δεν είναι μόνο η ενασχόληση με τις Καλές Τέχνες, στο να εκφράζεις δηλαδή τα προσωπικά σου συναισθήματα για κάποιον, ή για ένα συμβάν, ζωγραφίζοντας σε ένα καμβά, κάνοντας ένα γλυπτό, ένα χαρακτικό, απαθανατίζοντας μία εικόνα με μία φωτογραφία, αλλά είναι και :
• Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα,
• Ο σεβασμός στο Περιβάλλον γενικά, αλλά και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο μας,
• Ο σεβασμός στις Πανανθρώπινες Αξίες,
• Το δικαίωμα στην μόρφωση και στην υγεία,
• Το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση ΟΛΩΝ των ανθρώπων (ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, θρησκεία, Εθνικότητα, τόπο κατοικίας, διαφορετικά πιστεύω),
• Το δικαίωμα στην εργασία και την δημιουργία.
Θα μπορούσαμε πολύ αναλυτικά να γράφουμε στήλες ολόκληρες για το τι συμπεριλαμβάνει η έννοια Πολιτισμός… Είναι με ελάχιστες λέξεις: «ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς του καθένα μας, σε όλους τους χώρους που κινείται και εκφράζεται, από το σπίτι του και την οικογένειά του, μέχρι σε κάθε κοινωνικοποιημένη, παρουσία του».

Σοφία Φλώρου

Τα τμήματα ζωγραφικής που λειτουργούν στο κτίριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας (Αγ. Αναργύρων 11, Ν. Χαλκηδόνα), είναι πολλά και αφορούν ενήλικες αλλά και παιδιά. Η επαναλειτουργία τους θα γνωστοποιηθεί μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, μέσω: των υπηρεσιών του Δήμου, φυλλαδίων που διανεμηθούν και στα σχολεία, αλλά και από τις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου που υπάρχουν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Πόλης μας.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *