Τα 3.185 αυθαίρετα, ο κ. Κοκκινάκης και η Δικέφαλος ΑΕ

Ξαφνικά χθες Φάμελλος, Σκουρλέτης και Σταθάκης ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 3.185 αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς που πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν. Χρειάστηκε, βέβαια, να θρηνήσουμε μερικές δεκάδες νεκρούς και πάνω από 1.000 καμένα σπίτια για να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του κράτους. Αν δεν είχαμε αυτές τις φονικές πυρκαγιές, τα 2.500 δασικά αυθαίρετα και τα 685 αυθαίρετα σε αιγιαλούς δεν επρόκειτο να μπουν ποτέ στη δημόσια συζήτηση. Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τις τεράστιες συνέπειες της τελευταίας καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς, ζύγισε το περίφημο «πολιτικό κόστος» και αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να ενεργοποιήσει πρωτόκολλα κατεδαφίσεων που μένουν στα συρτάρια χρόνια.

Θαύμα! Μέχρι σήμερα η μοναδική ίσως κατεδάφιση που είχε υλοποιήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν οι εγκαταστάσεις καθαριότητας της πόλης μας. Από τα 2.500 δασικά αυθαίρετα ο κ. Κοκκινάκης επέλεξε να ξεκινήσει τις κατεδαφίσεις από μια υποδομή με κοινωφελή χαρακτήρα, την οποία ο ίδιος ο Δήμος είχε αποφασίσει να μετεγκαταστήσει.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε και τη μεθόδευση:

Όταν στις αρχές Ιουνίου, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής υπέγραφε την απόφαση κατεδάφισης των εγκαταστάσεων καθαριότητας του Δήμου μας, κάποιοι επέχαιραν γιατί επιτέλους μπαίνει τέλος σε ένα «οικολογικό έγκλημα». Τι κι αν η δημοτική αρχή ζητούσε μια ολιγόμηνη παράταση, τι και αν σε σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς λάμβανε υποσχέσεις. Τελικά η απόφαση του συντονιστή υλοποιήθηκε από την Δικέφαλος ΑΕ, την εταιρεία που κατασκευάζει το γήπεδο της ΑΕΚ, χρησιμοποιώντας και τα έξι επιπλέον στρέμματα δάσους που αποχαρακτηρίστηκαν γι αυτό το σκοπό.

Φάμελλος, Σκουρλέτης και Φλαμπουράρης δήλωσαν αδυναμία να παρέμβουν στην απόφαση του… ανεξάρτητου συντονιστή, του κ. Κοκκινάκη. Πρακτικά η κυβέρνηση δήλωσε ανίσχυρη να σταματήσει μια ιδιωτική εταιρεία -την Δικέφαλος ΑΕ- να υλοποιήσει αυτή την κατεδάφιση.

Ο κ. Κοκκινάκης υπέγραψε και υλοποίησε με τη συνδρομή της Δικέφαλος τη μοναδική ίσως κατεδάφιση αυθαιρέτου στη θητεία του.

Το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει τώρα. Φάμελλος και Σκουρλέτης δίνουν εντολή στον κ. Κοκκινάκη να κατεδαφίσει χιλιάδες αυθαίρετα.

Τι αποδεικνύεται από όλη αυτή την ιστορία; Ότι για να κατεδαφιστούν αυθαίρετα, πρέπει να… στριμωχτεί άσχημα μια κυβέρνηση (Και πάλι μένει να αποδειχτεί ότι η απόφαση αφορά όλα τα αυθαίρετα κι ότι δεν θα την πληρώσουν κάποιοι ταλαίπωροι που δεν έχουν τα… μέσα να εμποδίσουν την κατεδάφιση. Και ακόμη περισσότερο μένει να υλοποιηθεί η απόφαση και να μη μείνει στα χαρτιά).

Στην περίπτωση των δημοτικών εγκαταστάσεων στην πόλη μας, μάλλον ίσχυσε ανάποδα το… στρίμωγμα. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε άσχημα από την πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ και τα μεγάλα αφεντικά της. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ο κ. Κοκκινάκης έλαβε μια τέτοια απόφαση, την οποία (κατά δήλωσή τους) δεν μπόρεσαν να αναβάλλουν ούτε για λίγους μήνες τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης; Τελικά ο κ. Κοκκινάκης υλοποιεί τις κυβερνητικές αποφάσεις, ή δρα αυτόνομα; Κι αν στην τωρινή απόφαση βάρυνε η πίεση της κοινής γνώμης, στην απόφαση κατεδάφισης των εγκαταστάσεων του Δήμου μας ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρο;

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το βασικό πρόβλημα για την μη κατεδάφιση αυθαιρέτων ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων χρημάτων για να μισθωθούν τα κατάλληλα μηχανήματα. Στην περίπτωση της πόλης μας το πρόβλημα λύθηκε από τις μπουλντόζες της Δικέφαλος ΑΕ. Να περιμένουμε να δούμε την Δικέφαλος να γκρεμίζει και τα… 3185 αυθαίρετα (ή κάποια από αυτά);

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *