Εργαζόμενοι του Δήμου: Έχουμε διαφορετική γνώμη από την πλειοψηφία του Σωματείου

Και νέα ανακοίνωση που υπογράφουν «εργαζόμενοι/ες του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας» δημοσιεύτηκε στο τοπικό blog kriseis-fx.blogspot.com, εκφράζοντας σοβαρές διαφωνίες για τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο Δήμος και οι εργαζόμενοι. Την δημοσιεύουμε αυτούσια και στο τέλος δημοσιεύουμε και την σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, την οπoία δεν έλαβε ποτέ ο ΠΟΛΙΤΗΣ:

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Μετά την ανακοίνωσή μας στις 15/06 που αφορούσε τα γεγονότα στη Ν. Φιλαδέλφεια με την υπηρεσία καθαριότητας, τις επιθέσεις σε εργαζόμενους από «οπαδούς», τις μηνύσεις από «αγανακτισμένους πολίτες»,  τα εξώδικα, τον εκφοβισμό, την δυσκολία λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου από τις απαιτήσεις μιας ΠΑΕ και την λανθασμένη κατά τη γνώμη μας στάση του σωματείου απέναντι σε όλα αυτά, δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση-απάντηση του σωματείου (σ.σ. δημοσιεύεται παρακάτω) στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι/ες να τοποθετηθούμε.

Πρώτα απ’ όλα δεν είμαστε ούτε ανώνυμοι, ούτε κουκουλοφόροι (!), ούτε προβοκάτορες (!) όπως μας χαρακτηρίζει το σωματείο. Είμαστε εργαζόμενοι/ες που είχαμε διαφορετική γνώμη από την πλειοψηφία του Δ.Σ για τα συγκεκριμένα γεγονότα και είχαμε απόλυτο δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας. Η υπογραφή που επιλέξαμε, δηλαδή «εργαζόμενοι/ες του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας» δηλώνει αυτό ακριβώς που είμαστε. Δηλώνει την ιδιότητά μας και το ότι δεν υποκαθιστούμε κανέναν, ούτε παράταξη, ούτε σωματείο. Κείμενα με τέτοιες υπογραφές είναι κάτι ευρύτατα διαδεδομένο στο συνδικαλιστικό κίνημα και το δικαίωμα αυτό το αρνούνται μόνο οι οπαδοί της γραφειοκρατίας.

Oι χαρακτηρισμοί αυτοί επιστρατεύτηκαν εναντίον μας για να αποδυναμώσουν αυτό που λέγαμε επί της ουσίας και στο οποίο το σωματείο δεν μπορούσε να απαντήσει… γιατί απλά είχαμε δίκιο.

Παρόλη όμως την αλλοπρόσαλλη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ, την ανεκδιήγητη προσπάθεια του να καλέσει τριμερή συνάντηση σωματείου-ΑΕΚ-Δήμου, την ανακοίνωσή του στις 5/06 που προτείνει μεταφορά της υπηρεσίας καθαριότητας και στη συνέχεια την επόμενη ανακοίνωσή του-απάντηση σε εμάς- που καταγγέλει τη μεταφορά της καθαριότητας (!), εμείς θεωρούμε καλοδεχούμενη την έστω και με καθυστέρηση αλλαγή πλεύσης του Σωματείου στην τελευταία του ανακοίνωση, μετά και το εξώδικο που εστάλη από την ΑΕΚ, αυτή τη φορά  στον πρόεδρο του σωματείου (ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προσπάθειες χειραγώγησης και εκβιασμού με βιομηχανία εξωδίκων).

Δυστυχώς τα προβλήματα στην καθαριότητα συνεχίζονται και διογκώνονται μετά την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι/ες ταλαιπωρούνται και οι δημότες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ γιατί τις τελευταίες μέρες σημειώνονται απρεπείς και επιθετικές συμπεριφορές προς εργαζόμενους του Άλσους, συνεχείς παραβιάσεις κλειδαριών στο ‘Αλσος κλπ, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η δυσλειτουργία υπηρεσιών του Δήμου.

Πρακτικές παρόμοιου τύπου δεν μας είναι άγνωστες όταν πρόκειται για τα κέρδη επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουμε μάθει πολλά από τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εταιρεία El Dorado Gold και τα όσα διαδραματίζονται εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά τη γνώμη μας ο στόχος είναι σαφής. Η αποδιοργάνωση της πόλης κάποιους βολεύει και το Άλσος βρίσκεται στο στόχαστρο με προπέτασμα καπνού δήθεν οικολογικές «ευαισθησίες». Εμείς όσο περνάει από το χέρι μας θα προσπαθούμε για καλές και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Δημότες και θα υπερασπιζόμαστε τα κοινά αγαθά και την δημόσια περιουσία. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει τέτοιες πρακτικές, καλούμε την ΑΕΚ να βάλει τέλος στην παρενόχληση υπηρεσιών και στον τραμπουκισμό εργαζομένων από οπαδούς της και τη Δημοτική Αρχή να πράξει τα δέοντα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών  και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι/ες Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

 

Και η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας:

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ “ΑΝΩΝΥΜΑ”;

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε δύο τοπικά site μια ανώνυμη καταγγελία από “εργαζόμενους του Δήμου”, η οποία ασκεί συκοφαντική κριτική στην πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου, κατηγορώντας το για “καιροσκοπικό συνδικαλισμό”, “αμήχανη ουδετερότητα”, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση για τριμερή συνάντηση “ανεκδιήγητη” και αφήνει υπονοούμενα ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου “πετροβολάει τους εργάτες” και “παίζει το παιχνίδι του κάθε επιχειρηματία”. Στην ίδια συκοφαντική γραμμή τη σκυτάλη πήρε ο αμισθί νομικός σύμβουλος του Δημάρχου, αφήνοντας αιχμές για το Σωματείο ότι είναι υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

 Είναι καταρχήν δικαίωμα του καθενός η έκφραση της γνώμης του και αποδεκτή κάθε κριτική ακόμα και η συκοφαντική, όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να γίνεται επώνυμα. Οι ανώνυμες καταγγελίες ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους, γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της προβοκάτσιας: Τί θα συμβεί αν αύριο π.χ. φθάσει ένα ανυπόγραφο κείμενο από ΄΄ανώνυμους΄΄ εργαζόμενους του Δήμου που θα υπερασπίζεται την αξιολόγηση, τις ιδιωτικοποιήσεις ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο θέμα του γηπέδου;

 Πέραν όλων αυτών η ΄΄ανώνυμη ΄΄ ανακοίνωση συντελεί στη διάσπαση των εργαζομένων, ξεχνώντας ότι η απόφαση του Σωματείου, την οποία καταγγέλει, πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

 Οι συντάκτες της συκοφαντικής καταγγελίας ξεχνούν ότι με την πρόταση για τριμερή συνάντηση, την οποία χαρακτηρίζουν “ανεκδιήγητη” , συμφώνησαν από άλλο δρόμο και με δικό τους σκεπτικό:

  • Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας σε δημόσια τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και σε συνάντησή του με το Δ.Σ. του Σωματείου στο γραφείο του Δημάρχου
  • Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι μέλη, όπως και πολλοί από την παράταξη της Δύναμης Πολιτών
  • Η ίδια η δημοτική αρχή, που αποδέχτηκε την πρόταση με δελτίο τύπου

Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα, όλους αυτούς γιατί δεν τους καταγγέλουν;

 Ο αμισθί δικηγόρος που απειλούσε τους εργαζόμενους με απολύσεις και οι “ανώνυμοι εργαζόμενοι”, μας ζητάνε ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα “αυθαίρετο κτίσμα ή δημόσια υγεία”; Τί μας λένε δηλαδή, ν’ αφήσουμε τους συναδέλφους στις όποιες συνθήκες, αρκεί να μαζεύονται τα σκουπίδια; Ξεχνάνε προφανώς και την ανάγκη για ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, και ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία. Εμείς εργαζόμαστε για τη δημόσια υγεία, αλλά την ευθύνη την έχουν άλλοι.

Πέρα από τις απόψεις του καθενός, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα για όλους.

Όλος ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός εργάζεται για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία προσφέρει και πακτωλό δημόσιου χρήματος, χωρίς να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, τις αντιρρήσεις της οποίας αγνόησε εντελώς.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης, το γήπεδο κατασκευάζεται ήδη και ο Δήμος έχει αποδεχτεί και συμμετέχει στην εσπευσμένη βίαιη κατεδάφιση του γκαράζ, όπως απαιτεί ο κατασκευαστής του.

Φυσικά ο Δήμος έχει τις δικές του σημαντικές ευθύνες, γιατί δεν σήκωσε ποτέ την αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ως όφειλε δεν κατάγγειλαν τη στάση Κυβέρνησης και Περιφέρειας στο θέμα, ενώ παράλληλα δεν προσπάθησε να δημιουργήσει κίνημα, απευθυνόμενο στην τοπική κοινωνία και ακολούθησε τη μονοδιάστατη και καταδικασμένη τακτική της προσφυγής στην αστική δικαιοσύνη.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή (δεδομένης της αποδοχής της για τριμερή συνάντηση) να πάρει θέση στο ερώτημα:

Θεωρεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου  εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφερόντα;

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *