ESTIA φιλοξενίας και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Επεκτείνεται το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και για το λόγο αυτό αναζητούνται σπίτια προς ενοικίαση, ενώ ήδη τρέχει προκήρυξη για την πρόσληψη άλλων τριών εργαζομένων. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ στο φύλλο που κυκλοφόρησε πρόσφατα δημοσίευσε ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ για το πρόγραμμα, μιλώντας με τους συντελεστές του.

Σχεδόν δέκα μήνες λειτουργεί το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στο Δήμο μας κι έχει να παρουσιάσει ήδη μια πλούσια δραστηριότητα. Για πλευρές αυτής της δράσης ο ΠΟΛΙΤΗΣ μίλησε με τρεις από τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος: την συντονίστρια του προγράμματος Αιμιλία Σταθούλια, τον κοινωνικό επιστήμονα, υπεύθυνο για θέματα υγείας Κωνσταντίνο Γιαννίρη και την υπεύθυνη επικοινωνίας και δεδομένων Αιμιλία Κοντογιάννη.

Δεκαέξι εργαζόμεοι απασχολούνται στο πρόγραμμα

«Ο στόχος μας είναι μέσα από το πρόγραμμα στέγασης να καλλιεργηθούν με συστηματικό τρόπο δυνατότητες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους», εξηγεί η κ. Σταθούλια. «Μαθαίνοντας καταρχάς την τοπική κοινωνία, όντας ενημερωμένοι σχετικά με τις δυνατότητες που τους παρέχονται, για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, για τις κοινωνικές δομές που υπάρχουν στην περιοχή, για τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε κάποιες δομές, τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται να έχουν. Το μεγαλύτερό μας μέλημα είναι να τους δώσουμε τα εφόδια ώστε να μπορέσουν σύντομα να κινούνται ανεξάρτητα. Οπότε όλες οι ενέργειες που κάνουμε έχουν αυτό τον προσανατολισμό κι έτσι είτε μέσα από κάποιες επισκέψεις που οργανώνουμε σε μουσεία, σε πολιτιστικούς χώρους, είτε μέσα από ενημερωτικές συγκεντρώσεις που κάνουν οι κοινωνικοί επιστήμονες ή οι επόπτες να μπορέσουμε να τους ενημερώσουμε από το πιο απλό -ποια είναι η ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για παράδειγμα, μέχρι το πιο σύνθετο -γιατί είναι απαραίτητη η έκδοση ΑΜΚΑ, για τι χρειάζεται ο ΑΦΜ».

«Ξεκινάμε από το αρχικό στάδιο που είναι να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία και την ελληνική κουλτούρα με σκοπό να φθάσουμε με μικρά βήματα στην ενσωμάτωση σε αυτή την κοινωνία, για όσους τουλάχιστον πάρουν άσυλο στην Ελλάδα», μας λέει ο κ. Γιαννίρης. «Από απλά πράγματα, που είναι ποιο λεωφορείο πρέπει να πάρεις για να πας σε κάποια υπηρεσία μέχρι να καταλήξουν να πηγαίνουν μόνοι τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και θέληση από αυτούς τους ανθρώπους».

Ήδη οι πρόσφυγες συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριότητες και το ερώτημα που μπαίνει είναι πώς τους έχει υποδεχτεί η τοπική κοινωνία.

«Όλη η τοπική κοινωνία είναι πολύ θετική και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που έχουμε μισθώσει είναι πολύ υποστηρικτικοί και συνεργάσιμοι», μας λέει η κ. Σταθούλια. «Το ίδιο και οι γείτονες, οι υπόλοιποι ένοικοι των πολυκατοικιών με όλους έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν είχαμε κανένα αρνητικό φαινόμενο».

«Από αυτά που λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες μένουμε έκπληκτοι πολλές φορές πόσο υποστηρικτικά τους συμπεριφέρονται οι γείτονες», συμπληρώνει ο κ. Γιαννίρης.

Βάρος στην εκπαίδευση

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας όλων των φιλοξενούμενων οικογενειών εγγράφονται κανονικά στα σχολεία. Αυτή τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε υπήρχαν 47 παιδιά εγγεγραμμένα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει μαθήματα ελληνικών, κυρίως σε ενήλικες, αλλά και σε ανηλίκους που έχουν ανάγκη υποστηρικτικής διδασκαλίας. Αυτά γίνονται σε σχολείο της περιοχής κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα με την υποστήριξη εθελοντών από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, αλλά και από μεμονωμένα άτομα. Μάλιστα την ώρα που γίνονται τα μαθήματα, σε διπλανή αίθουσα υπάρχει απασχόληση για τα παιδιά, ώστε να μπορούν απερίσπαστα όλοι να παρακολουθούν την εκπαίδευση.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που εγγράφονται στα σχολεία παρακολουθούν τα μαθήματα κανονικά», μας λέει η κ. Σταθούλια. «Και μάλιστα τις Τρίτες και τις Πέμπτες που ερχόμαστε στα μαθήματα τακτικά σε επαφή με τα παιδιά έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την εξέλιξή τους, όπου πραγματικά συνειδητοποιούμε ότι κάθε μέρα η συνεννόησή μαζί τους γίνεται πιο εύκολη. Από πλευράς σχολείων έχουν ενταχθεί πολύ καλά στη σχολική κοινότητα και το περιβάλλον είναι πολύ υποστηρικτικό και αυτό βοηθά να γίνονται ενεργά μέλη της σχολικής κοινότητας».

Βέβαια, όπως σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος, «είναι πολύ σημαντικό να προβλέπεται μια κεντρική πολιτική και υλοποίηση για την εκμάθηση ελληνικών στους ενήλικες. Είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν τα μαθήματα αυτά, αφού μάλιστα αυτοί θα πάρουν άσυλο και θα ζήσουν στη χώρα μας».

Διττός ο σκοπός του προγράμματος

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υλοποιεί ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Η χρηματοδότηση είναι από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO).

Οι ωφελούμενοι πρόσφυγες είναι συνολικά 239 και διαμένουν σε 42 διαμερίσματα (από αυτά τα 23 στα όρια του Δήμου μας και τα υπόλοιπα σε όμορες περιοχές). Όλοι έχουν αιτηθεί άσυλο και βρίσκονται στη φάση αναμονής, ή βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ασύλου.

«Δεν είναι όμως μόνο οι πρόσφυγες ωφελούμενοι», όπως μας επισημαίνει η κ. Κοντογιάννη. Η μίσθωση των σπιτιών, η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, η ασφάλισή τους λειτούργησαν θετικά στην τοπική αγορά. Το χρηματικό βοήθημα που λαμβάνουν κάθε μήνα οι πρόσφυγες και προορίζεται για την αγορά τροφίμων, για ένδυση, φάρμακα και ότι άλλο απαραίτητο για τη διαβίωσή τους ξοδεύεται στην τοπική αγορά, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Αλλά και η πρόσληψη των 16 συνολικά απασχολούμενων στο πρόγραμμα ήταν μια ένεση στην κοινωνία της πόλης μας.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, από τα διοικητικά και οικονομικά στελέχη, τους κοινωνικούς επιστήμονες, τους διερμηνείς, μέχρι τους επόπτες, τους συνοδούς και τον οδηγό. «Είναι ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα που χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας», τονίζει η συντονίστρια του έργου, η Αιμιλία Σταθούλια και εξηγεί: «Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν μιλάνε τη γλώσσα και έχουν ανάγκη τη δική μας συμβολή, τυχαίνουν πολλές έκτακτες ανάγκες».

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *