Σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση ζητά αναστολή της απόφασης της Αποκεντρωμένης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής  «συντάσσεται με το αίτημα του Δήμου Νές Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για παράταση της κατεδάφισης του γκαράζ απορριμματοφόρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επικείμενη διαδικασία μετεγκατάστασής του εντός του, προβλεπόμενου από το ΓΠΣ ΒΙΟΠΑ.» Η απόφαση αυτή που έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ στις 28 Ιουνίου, είναι μια ακόμα κατηγορηματική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα που έχει προκύψει στην πόλη μας με το «τελεσίγραφο Κοκκινάκη» για την άμεση κατεδάφιση των εγκαταστάσεων καθαριότητας. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, εισηγούμενος το θέμα ήταν κατηγορηματικός: «Ο εξαναγκασμός σε άμεση εκκένωση του χώρου, που προκαλείται από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, είναι ένα έγκλημα γιατί δημιουργεί στην πραγματικότητα αδυναμία συνέχισης της καθαριότητας και απειλεί εν μέσω θέρους με υγειονομική βόμβα τον Δήμο».

Οι δήμαρχοι στο πλευρό της δημοτικής αρχής της πόλης μας

Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να καλείται ένας Δήμος να λειτουργήσει χωρίς τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Δήμος μας στις 27 Ιουνίου δεν «μάσησε» τα λόγια του και μίλησε για «απόφαση ποδηγέτησης της Τ.Α.» και εξήγησε αναλυτικά τι συμβαίνει:

«Ελάχιστοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν νόμιμα χωροθετημένους χώρους για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Όλοι είμαστε σε δίωξη από κάποια όργανα και έρμαιο οποιουδήποτε θα ήθελε να εκδιώξει μια δημοτική αρχή γιατί έτσι του αρέσει. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό νόμου που δεν φρόντισε μέχρι σήμερα η πολιτεία να το καλύψει, αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Η άποψη όλης της αυτοδιοίκησης είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει ούτε λόγο ούτε ρόλο ύπαρξης και απορώ πώς δεν έχει ακόμα καταργηθεί».

Καλώντας μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να παρέμβει είπε ότι δεν θα πρέπει να αφήσει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε με τις παιδικές χαρές, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έλαβε μια απόφαση που υλοποιήθηκε από τους εισαγγελείς συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων για να κλείσουν ή να ξηλωθούν όλες οι παιδικές χαρές, όταν το θεσμικό πλαίσιο για να κατασκευαστούν νέες απαιτεί 3-5 χρόνια.

Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης χαρακτήρισε «πολύ παράξενη πράξη» την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ είπε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ να ανατίθεται στον «αντίδικο», να κατεδαφίζει τις εγκαταστάσεις του γείτονά του. Τόνισε ότι είναι μια ακατανόητη απόφαση που απειλεί την υγεία της πόλης και ζήτησε και αυτός να παρθεί πίσω.

Ο δήμαρχος Ταύρου – Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου αναφέρθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις που τα σχολεία της πόλης του ήταν χωρίς άδεια και τα στάδια χτισμένα παράνομα. «Δεν μπορεί κάποιος στη σημερινή εποχή να λέει «σηκωθείτε φύγετε» και να αφήνει μια πόλη χωρίς εγκαταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα δεκάδες υποθέσεις κατεδαφίσεων, που οι ίδιοι οι Δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν για πολλά χρόνια σε αντιδιαστολή με την απόφαση για κατεδάφιση των εγκταστάσεων του Δήμου Ν.Φ. – Ν.Χ. Μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση γιατί η Αποκεντρωμένη είναι απλά ένα όργανο εκτελεστικό.Χαρακτηριστική είναι και η εμπειρία από το Πράσινο Σημείο που έχουν χωροθετήσει τρεις δήμοι – Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Ταύρου-Μοσχάτου από το 2015 και μόλις πρόσφατα απαιτήθηκε νομοθετική παρέμβαση και ακόμα δεν είναι γνωστό τι άλλο θα απαιτηθεί. Ενδεικτικό ότι τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις απαιτούν χρόνο και διαδικασίες που ξεπερνούν τα όρια ενός δήμου.

 

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη απόφαση» αυτό που συμβαίνει και μίλησε για «τραμπούκικη» αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στοχοποιεί μαι δημοτική αρχή.

 

 

Η Αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Γιώτα Περδίκη αναφέρθηκε κι αυτή στα προβλήματα γραφειοκρατικών εμποδίων που δημιουργούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά όπως είπε «εδώ έχουμε υπερβεί τα εσκαμμένα».

 

 

 

Πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, είχε θυμίσει ότι σε ανάλογη περίπτωση που αντιμετώπισε το 2014, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από το Δήμο Χαλανδρίου να αδειάσει το αμαξοστάσιο, είχε παρέμβει ο τότε υπουργός Εσωτερικών και υπερασπίστηκε τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος να υπενθυμίσουμε τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδος (υπήρξε μόνο μια αποχή) με την οποία το κεντρικό όργανο όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε «να δοθεί η δέουσα παράταση η οποία θα επιτρέψει την ομαλή μετεγκατάσταση στο νέο σημείο» (12/6/2018).

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο υπουργός Εσωτερικών σε ένα θέμα που συναντά την κάθετη αντίθεση των αυτοδιοικητικών οργάνων. Θα αφήσει ένα διορισμένο όργανο, όπως είναι η Αποκεντρωμένη, να εφαρμόσει αυτόν τον πολιτικά απαράδεκτο εκβιασμό ενάντια σε μια δημοτική αρχή και ενάντια στην υγεία και την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, ικανοποιώντας τα «συμφέροντα» μιας ιδιωτικής εταιρείας; Θα αναλάβει την ευθύνη από το «άνοιγμα του ασκού του Αιόλου» ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα γίνει έρμαιο διοικητικών αποφάσεων διορισμένων οργάνων και των ορέξεων κάθε ιδιώτη που αποφασίζει να προωθήσει τα ιδιοτελή συμφέροντά του; Η 5η Ιουλίου, ημερομηνία που λήγει το «τελεσίγραφο Κοκκινάκη», είναι πολύ κοντά…

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *