H «ντροπή της πόλης» και οι υποκριτές υπερασπιστές της

«Όταν το πράσινο μειώνεται τόσο επικίνδυνα σε ολόκληρη τη χώρα μας και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έρχεται η κυβέρνηση (της ΝΔ) να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης δασών και αναδασωτέων περιοχών. Πρώτο θύμα αυτού του νομοσχεδίου πάει να γίνει το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Και αυτό φαίνεται καθαρά από το έγγραφο που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου 1979. Μ’ αυτό θέλει ο επί των Δημοσίων Έργων Υφυπουργός κ. Στέφανος Μάνος την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση Άλσος και την παραχώρηση κομματιού του στην ΑΕΚ». Σάββας Σταματιάδης, δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας σε δημόσια ομιλία του στην Πλατεία Πατριάρχου, στις 31 Ιουλίου 1979, ενώπιον εκατοντάδων κατοίκων, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο σχεδιαζόταν η παραχώρηση 9 στρεμμάτων στο γήπεδο δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Ο τότε δήμαρχος της πόλης παρέδωσε 8.000 υπογραφές κατοίκων στον Στ. Μάνο κατά των σχεδίων διαμελισμού του άλσους.

Λίγα χρόνια πριν, το 1970, ο χουντικός υπουργός Γεωργίας παραχωρούσε 27 στρέμματα στην ΑΕΚ για να επεκτείνει το γήπεδό της. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, αφού η χούντα κατέρρευσε και με διάταγμα του 1975 η «δωρεά» αυτή ακυρώθηκε. Τα σχέδια όμως παραχώρησης επανέρχονταν συνεχώς. Δείτε τη δηλώνει ο πρώτος μεταπολιτευτικός δήμαρχος Τάσος Αμπατζής στο Ριζοσπάστη, στις 31 Οκτωβρίου 1976: «Σαν Δήμαρχος προειδοποιώ όλους όσους ανακινούν το θέμα ότι δεν θα τους αφήσω να μας αφαιρέσουν τον αέρα που αναπνέουμε. Μαζί με τον λαό της συνοικίας μου θα παλέψουμε ενάντια στον εφιάλτη που θέλουν να μας επιβάλουν».

Αυτό ήταν το πραγματικό πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η τότε δημοτική αρχή επέλεξε την εγκατάσταση του αμαξοστασίου μέσα στο άλσος, στα όρια του γηπέδου, δημιουργώντας ένα φυσικό εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια των ιθυνόντων της ΑΕΚ. Η αρχική εγκατάσταση βέβαια επεκτάθηκε, αφού μεγάλωσαν οι ανάγκες της πόλης και το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία νόμιμων και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων υποδομών στις πόλεις παραμένει ασαφές.

Το καλοκαίρι του 2014, ήρθε το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, το οποίο ενσωμάτωσε όλο το σχέδιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ αποδίδοντας στις ανάγκες του νέου γηπέδου και του περιβάλλοντα χώρου του έξι επιπλέον στρέμματα από το άλσος. Η απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής του Δήμου και η έκδοση της οικοδομικής άδειας του γηπέδου που πλέον ανεγείρεται είναι η οριστική πράξη παραχώρησης δασικής έκτασης. Και φυσικά οι κίνδυνοι για το άλσος παραμένουν, όσο διατηρείται σε ισχύ η πρόβλεψη για το 5% του άλσους (κάτι περισσότερο από 20 στρέμματα δηλαδή, για να έχουμε μια αίσθηση του πραγματικού οικολογικού κινδύνου) που μπορεί να παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις

Αυτή την ιστορία κάποιοι θέλουν επίμονα να παραχαράξουν, βιάζοντας την ιστορική μνήμη και επιβάλλοντας μια νέα ηθική στην πόλη. Δεν είναι «ντροπή της πόλης»* η αφαίρεση δασικής έκτασης για τις ανάγκες μιας ιδιωτικής εγκατάστασης, αλλά η μέχρι σήμερα φιλοξενία δημοτικών εγκαταστάσεων σε ένα περιορισμένο τμήμα του άλσους που τοποθετήθηκαν εκεί πριν από μερικές δεκαετίες ακριβώς για να εμποδίσουν τον διαμελισμό του. Δημοτικές εγκαταστάσεις μάλιστα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και εξασφαλίζουν την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο από τη βίαιη και χωρίς κανένα λόγο άμεση απομάκρυνσή τους.

Όταν μιλούν για το «μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα των τελευταίων ετών»* όσοι έκοψαν δεκάδες δένδρα για να… φυτέψουν τσιμέντο, όταν εμφανίζονται ως υπερασπιστές του άλσους όσοι μέχρι χθες σιγοντάριζαν το σύνθημα «όλο το άλσος γήπεδο», τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που έχουν όσοι έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη μεγαλύτερη ντροπή της πόλης (αλλά και όσοι ανέχθηκαν ή συνετέλεσαν με την ψήφο τους -και στην πόλη- σε αυτή): την απομείωση του άλσους της, το οποίο στέκει εκεί περίπου έναν αιώνα.

Γιώργος Κατερίνης

*Είναι οι φράσεις που χρησιμοποιεί η Δικέφαλος ΑΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την κατεδάφιση μέρους των εγκαταστάσεων από το Δήμο, ώστε να διανοιχθεί ο περιμετρικός διάδρομος που επιβάλλεται γύρω από το γήπεδο.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Στην τελευταία ανακοίνωσή της η ΑΕΚ χαρακτηρίζει το άλσος «μητροπολιτικό», μια σαφής αναφορά στο νέο ρυθμιστικό, που κατά τη γνώμη μου δείχνει και τις διεκδικήσεις της για το 5% που προβλέπεται από το άρθρο 43 του νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *