Δήμος ΝΦ – ΝΧ: H Περιφέρεια Αττικής τσιμεντώνει τον Ποδονίφτη

Δελτίο τύπου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας μετά την υπερψήφιση της ΜΠΕ του έργου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ εδώ):

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενέκρινε στις 15/6/2018 την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη. Η απόφαση ελήφθη παρά την ομόφωνη αντίθεση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων Δήμων, των επιστημονικών φορέων, των υπηρεσιών αλλά και επιτροπών κατοίκων και παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ένα τμήμα που παραμένει  στη φυσική του κοίτη, διασώθηκε από την εξαφάνιση στην οποία καταδικάστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα της Αθήνας και αποτελεί ένα μοναδικό ποτάμιο οικοσύστημα, με αναντικατάστατη βιοποικιλότητα.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος όσο και η αρμόδια Αντιδημαρχος Αθηναίων Λένη Μυριβήλη, τόνισαν την συνεργασία των δύο Δήμων. Κοινή πρόταση των δύο Δήμων προς την Περιφέρεια είναι να προσδιοριστούν οι  κίνδυνοι πλημμύρας και να εφαρμοστούν εναλλακτικές τεχνικές για την αντιπλημμυρική προστασία ώστε το ποτάμι να παραμείνει σε φυσική μορφή, να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής για όλους.

Η αγνόηση των θέσεων σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των δύο Δήμων είναι σε αντίθεση με τις αρχές συνεργασίας και δημοκρατίας που πρέπει να διέπουν την διοίκηση. Επιπλέον η επιμονή στην εφαρμογή μιας παλιάς λογικής τσιμεντοποίησης και εξαφάνισης των ποταμών, βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο για την επαναφορά των ποταμών μέσα στις πόλεις, όσο και με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ο Ποδονίφτης είναι μια μικρή τελευταία φυσική όαση στην τσιμεντούπολη και πρέπει να διαφυλαχτεί από μια καταστροφή χωρίς επιστροφή.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *